The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Winnaars Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo 2020

Winnaars Gouden Ludo 2020
De winnaars van de twaalfde editie van Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo zijn bekend gemaakt. De award gaat elk jaar naar het beste, nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel in de categorie experts én families. Welke topspellen hebben deze felbegeerde prijs in de wacht gesleept?

De winnaars van de twaalfde editie van Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo zijn bekend gemaakt. De award gaat elk jaar naar het beste, nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel in de categorie experts én families. Welke topspellen hebben deze felbegeerde prijs in de wacht gesleept?

Beste expertspel van 2020

We kunnen er lang omheen draaien (doen we niet), maar de Gouden Ludo in de categorie ‘expertspellen’ gaat naar Architecten van het Westelijk Koninkrijk. Het spel wist tevens in dezelfde categorie ook de Nederlandse Spellenprijs 2020 binnen te slepen.

In het werkverschaffingsspel van White Goblin Games worden spelers meegenomen naar het jaar 850. Als architect probeer je indruk te maken op de koning. Dit doe je door gebouwen te bouwen, grondstoffen te verzamelen en leerlingen in te huren. Degene die aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, wint. Architecten van het Westelijk Koninkrijk is geschikt voor 1-5 spelers vanaf 12 jaar. Een spel duurt ongeveer 60 minuten en is vergeleken met veel expertspellen snel te leren en te spelen.

Heb jij deze prijswinnaar al veelvuldig gespeeld? Zet dan zeker de uitbreiding Ambachtslieden: Architecten van het Westelijk Koninkrijk op jouw wishlist. Dit spel wordt vanaf 31 mei 2021 verwacht!

Andere genomineerden waren Fuji Koro van Game Brewer en The Magnificent van Jumping Turtle Games. Bekijk hier alle Gouden Ludo 2020 nominaties.

Beste familiespel van 2020

Voor wie alle noemenswaardige spellenprijzen dit jaar een beetje in de gaten heeft gehouden, is het vast geen verrassing dat De Crew de Gouden Ludo heeft gewonnen in de categorie ‘familiespellen’. De prijzenkast van het coöperatieve kaartspel van 999 Games wordt namelijk voller en voller. Eerder dit jaar werd De Crew verkozen tot Speelgoed van het Jaar én het beste spel in de categorie ‘kenners’ (Nederlandse Spellenprijs).

In De Crew probeer je als team in 50 verschillende missies het heelal te doorkruisen. Dat lukt alleen als het team goed samenwerkt. Eén foute kaart kan einde missie betekenen. Dat niet alleen, ook de communicatiemogelijkheden zijn beperkt. Zo mag je absoluut niet met elkaar praten! Door slim gebruik te maken van de beschikbare middelen, is het mogelijk om de juiste astronaut de slag te laten winnen. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar. Deel 2 van het populaire kaartspel (genaamd De Crew: Missie Diepzee) staat al in de planning.

Andere genomineerden waren De Zoektocht naar El Dorado van 999 Games en Tiny Towns van White Goblin Games.

Wat is Gouden Ludo?

In Nederland hebben we de prestigieuze Nederlandse Spellenprijs, Fransen hebben de As d'Or en in Duitsland wordt elk jaar de Spiel des Jahres uitgereikt. België wilde niet achterblijven en riep daarom de Gouden Ludo in het leven. De Vlaamse spellenprijs is een jaarlijkse prijs voor het beste, nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt en wordt uitgereikt door de Vlaamse spellenvereniging FORUM-Federatie vzw. Toen de Gouden Ludo in 2009 voor het eerst werd uitgereikt, waren er nog geen aparte categorieën. Anno 2021 is dat wel het geval. Nieuwe spellen worden genomineerd in de categorie familie- of expertspellen.

Terug naar overzicht