The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Pandemic basisspel van Z-Man Games

Pandemic

Bij het bordspel Pandemic speel je niet tegen elkaar, maar mét elkaar. Als team moet je verschillende epidemieën bestrijden om zo de wereld te redden.

Kopen

Nog 11 producten in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen, Meest verkocht, Coöperatief en Bordspellen

Beschrijving Pandemic


Het prijswinnende Pandemic bordspel van Z-Man Games is een spannend en coöperatief gezelschapsspel voor 2-4 personen. Wereldwijd zijn er verschillende epidemieën uitgebroken. Jij bent één van de leden van een elite-team van wetenschappers die ziektes bestrijden.

Jullie missie is de vier uitgebroken ziektes zo snel mogelijk te bestrijden om de mensheid te redden. In Pandemic werken jullie als team samen om de ziektes in te dammen. Reis de wereld rond om de vloedgolf van infecties op afstand te houden, terwijl je door middel van onderzoek naar het medicijn voor iedere ziekte probeert te ontdekken.

Verschillende uitbraken wereldwijd maken het moeilijk om de ziektes te bestrijden. Tijd is dan ook jullie grootste vijand. Zijn jullie als team op tijd om de mensheid van de ondergang te redden?

Pandemic spelregels

Ben je op zoek naar de spelregels van coöperatief bordspel Pandemic? In dit artikel nemen we de regels met je door en kun je de verdere uitleg van het spel vinden.

Pandemic uitbreidingen en varianten

Sinds de uitgave van bordspel Pandemic is het prijswinnende spel enorm in populariteit gestegen. Z-Man Games heeft dan ook een groot aantal uitbreidingen voor het basisspel en verschillende varianten gebaseerd op Pandemic uitgebracht. Wil je meer weten over alle beschikbare uitbreidingen en varianten? Lees dan dit artikel!

Spelregels


Pandemic is een coöperatief bordspel van het merk Z-Man Games. In dit spel wordt de wereld bedreigd door dodelijke ziektes. Als team van wetenschappers moet je samenwerken om de verschillende epidemieën te bestrijden en zo een ware pandemie te voorkomen. Pandemic is geschikt voor 2 tot 4 spelers.

Pandemic spelregels

Heb je dit leuke, coöperatieve spel in huis maar zijn de spelregels zoek? Wij nemen de regels stapsgewijs met je door! The Game Room gaat in op de Pandemic spel uitleg van het basisspel. 

Voorbereiding

Het spel vergt enige voorbereiding voordat de strijd tegen de pandemie écht kan beginnen. Plaats het spelbord in het midden van de tafel en leg hier 5 onderzoeksstations en de 4 soorten gekleurde blokjes (de ziektestenen) naast. Het zesde onderzoeksstation wordt direct geplaatst in de thuisbasis Atlanta op het spelbord. Leg de groene uitbrakensteen op het veld 0 van het uitbrakenspoor, deze vind je aan de linkerkant van het spelbord. Aan de onderkant komen de gekleurde medicijnstenen te liggen. Leg deze met de blanco kant naar boven toe, op zo’n manier dat de kleur van de steen matcht met het icoontje.

Nu moeten er (helaas) 9 steden worden geïnfecteerd. Leg de inceftiegraadsteen op het meest linkse veld van het infectiegraadspoor (bovenkant van het spelbord). In het veld hierboven komen de infectiekaarten te liggen. Schud deze kaarten goed door elkaar en leg ze op de infectiestapel (trekstapel). Draai de bovenste 3 kaarten om. Op elke kaart staat een stad en een ziekte. Leg op elk van deze 3 steden 3 ziektestenen van de corresponderende kleur. Draai vervolgens weer 3 kaarten om en geef deze steden 2 ziektestenen in matchende kleur. Als laatste draai je nogmaals 3 kaarten om en krijgen deze steden slechts 1 ziektesteen. Uiteindelijk zijn er in totaal 9 steden geïnfecteerd en zijn er nu 18 ziektestenen in het spel. De omgedraaide kaarten leg je op de aflegstapel.

Naast de zogeheten infectiekaarten zijn er nog 59 speelkaarten. Haal de epidemieën eruit en leg deze even opzij, Afhankelijk van het aantal spelers krijgt iedereen een aantal speelkaarten. Bij 2 spelers krijgt ieder 4 kaarten, bij 3 spelers 3 kaarten en bij 4 spelers 2 kaarten. Deze kaarten worden open neergelegd.

Heb je het spel Pandemic al in huis en wil je de moeilijkheidsgraad wat opschroeven? Bekijk en bestel hier de Pandemic uitbreidingen!

Tot slot is het tijd om de rollen te verdelen. Wie is de wetenschapper, arts, crisismanager of onderzoeker van het team? Elke speler krijgt geheel willekeurig één karakterkaart. Deze kun je gedurende het spel open voor je neerleggen zodat iedereen ziet wat jouw rol is. Op de karakterkaart staat tevens een pion aangegeven. Zet de pion met corresponderende kleur op het spelbord bij de thuisbasis Atlanta. Hier start het spannende avontuur! De speler met de stadkaart met de grootste bevolking begint het spel.

Het spelverloop

Voordat het spel écht begint, bepaal je eerst de moeilijkheidsgraad. Speel je voor eerste keer Pandemic speelt, dan is het beter om te beginnen met 4 epidemiekaarten. Heb je het spel al vaker gespeeld dan kan je wel 5 of 6 epidemiekaarten gebruiken. Hoe meer epidemieën, hoe moeilijker het spel is. Verdeel de resterende speelkaarten zo gelijk mogelijk over de gebruikte epidemiekaarten. Als laatste wordt elke stapel voorzien van één epidemiekaart en voeg de stapels samen tot één grote stapel. Leg de stapel nu op de plek van de gedekte stapel op het spelbord.

Tijdens elke beurt doorloop je als speler 3 verschillende fasen. Pas na het doorlopen van deze 3 fasen, is de volgende speler weer aan de beurt.

1e fase: Acties uitvoeren

Elke speler moet tijdens de eerste fase van zijn beurt handelingen verrichten, tot een maximum van 4 acties. De volgorde van deze acties is niet van belang en tevens mag je één actie meerdere keren kiezen. In deze fase komen de eigenschappen van jouw karakter aan bod. Let dus goed op je karakterkaart, want dit zou van invloed kunnen zijn op de acties die je kunt nemen. Met de verplaatsingsacties (rijden/veerboot, directe vlucht, chartervlucht en shuttle) kun je jouw pion over het spelbord verplaatsen. Naast verplaatsingsacties kun je kiezen voor andere acties. Denk hierbij aan het bouwen van een onderzoeksstation of het behandelen van een ziekte. Hoe deze acties exact werken, lees je in de Pandemic spelregels in PDF.

2e fase: Speelkaarten trekken

Nadat de speler die aan de beurt is maximaal 4 acties heeft uitgevoerd, trekt de speler 2 speelkaarten van de gedekte stapel. Is het spel al een tijdje bezig en liggen er minder dan 2 speelkaarten op deze stapel? Dan eindigt het spel direct en heeft jouw team helaas verloren.

Is één van de getrokken speelkaarten een epidemiekaart, dan moet je 3 handelingen uitvoeren. Is het geluk niet met je en trek je 2 epidemiekaarten? Dan voer je de 3 handelingen dus tweemaal uit. 

  1. Zet de infectiegraadsteen 1 veld op het infectiegraadspoor vooruit.
  2. Trek de onderste kaart van de infectiestapel. Leg vervolgens 3 ziektestenen in de kleur van de kaart op de afgebeelde stad. Liggen er al ziektestenen in deze kleur op de stad? Dan is het foute boel en vindt er een uitbraak plaats! Vul nu tot 3 ziektestenen van deze kleur aan en voer een uitbraak uit (zie kop Uitbraak). Leg de getrokken kaart op de infectiestapel.
  3. Schud uitsluitend de kaarten van de infectieaflegstapel en leg deze gesloten (gedekt) bovenop de infectiestapel neer.

Uitbraak

Bij een uitbraak verzet je de uitbrakensteen 1 veld naar voren op het uitbrakenspoor. Vervolgens legt de speler die aan de beurt is in elk van de steden die verbonden is met de stad waar de uitbraak plaatsvindt, 1 ziektesteen in de kleur van de desbetreffende ziekte die de uitbraak heeft veroorzaakt. Liggen er in een van deze steden al 3 ziektestenen van de kleur? Dan komt hier géén vierde bij. In plaats daarvan heb je zojuist een heuse kettingreactie veroorzaakt en verspreidt de ziekte zich nog verder! In de betreffende stad vindt nu ook een uitbraak plaats. Wat te doen? De uitbrakensteen gaat nu weer 1 vakje vooruit. Leg in de verbonden stenen nu 1 ziektesteen in de kleur van de ziekte neer. 

Let op: op steden waar als gevolg van het afhandelen van de huidige infectiekaart al een uitbraak heeft plaatsgevonden, leg je géén ziektesteen neer. Kijk, dat scheelt weer.

Wanneer de uitbrakensteen het allerlaatste veld van het uitbrakenspoor heeft bereikt, heb je als team van wetenschappers de wereld helaas niet kunnen redden. Een pandemie is uitgebroken en het spel eindigt met verlies voor het team.

Gebeurteniskaarten

Gedurende het spel kan een speler op elk moment een gebeurteniskaart spelen. Zelfs als een andere speler aan de beurt is. Alleen tussen het trekken en afhandelen van een kaart kan de gebeurteniskaart niet gespeeld worden.

3e fase: Steden infecteren

In de laatste fase van jouw speelbeurt moeten er steden worden geïnfecteerd. Pak net zoveel kaarten van de infectiestapel als de huidige infectiegraad. Is de infectiegraad 2, dan pak je ook 2 infectiekaarten. Op deze kaart staat een stad die je vervolgens infecteert door hier 1 ziektesteen in de kleur van de kaart te leggen. Is de betreffende ziekte al eerder met succes uitgeroeid door jouw team? Dan gebeurt er niets. Let op, indien er al 3 ziektestenen met identieke kleur, dan vindt er een uitbraak plaats (volg dan de stappen bij het kopje Uitbraak).

Einde van het spel

Als team win je het spel wanneer alle 4 de medicijnen zijn ontdekt. Het is dus niet vereist om alle ziekten op het spelbord uit te roeien. Er zijn een aantal situaties waarin het spel eindigt en je als team verliest: 

  • de uitbrakensteen bereikt het laatste veld van het uitbrakenspoor
  • er zijn geen ziektestenen meer voorradig
  • een speler kan niet meer 2 speelkaarten van de stapel trekken omdat er te weinig speelkaarten liggen

Pandemic uitbreidingen en varianten

Wil je het teamwork meer op de proef stellen? Dan kun je het basisspel extra spannend maken met één van de vele uitbreidingen waaronder Pandemic Extreem Gevaar en In het Lab. De uitbreidingen bevatten nieuwe rollen  en gebeurteniskaarten om meer variatie in het spel te brengen. Enkele uitbreidingen maken het zelfs mogelijk om solo te spelen of met 5-6 spelers de epidemieën tegen te gaan. 

De varianten Pandemic Legacy Blue/Red (seizoen 1) en Pandemic Legacy Black (seizoen 2) zijn standalone spellen waarbij je net als in het basisspel moet samenwerken om ziektes tegen te gaan. Het verschil zit ‘m in de invloed van de gemaakte keuzes. Nog een variant is het dobbelspel Pandemic: Rapid Response. Deze werd in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de leeftijdscategorie 12 t/m 17 jaar. Enthousiast geworden? Bekijk hier alle Pandemic uitbreidingen en varianten.

Pandemic spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
0681706911045
Merk
Z-Man Games
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
45
Speelduur - max
45
Nederlands
Ja
Complexiteit
3
Voorraad
11

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd