The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Het Verboden Eiland

Als team moet je samenwerken om te voorkomen dat het Verboden Eiland zinkt, opdat je genoeg tijd hebt om de vier schatten te pakken te krijgen.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen en Coöperatief

Beschrijving Het Verboden Eiland


In Het Verboden Eiland draait alles om een mysterieus eiland waar vier schatten liggen verborgen. Lukt het jullie om als team alle schatten op tijd te vinden voordat het eiland in de zee verdwijnt?

Werk samen als schattenjagers

Het Verboden Eiland is een coöperatief spel waarin spelers als team aan de slag gaan als schattenjagers. Het eiland was de verborgen schuilplaats van de Archeërs, een oude beschaving die volgens de mythe de elementen van de Aarde beheersten en … vier heilige schatten. In de handen van de verkeerde personen zou de wereld catastrofale tijden tegemoet gaan. Daarom is het aan jullie om het Kristal van Vuur, het Standbeeld der Wind, de Kelk der Oceaan en de Steen der Aarde te vinden.

Lees meer over hoe je het spel Het Verboden Eiland speelt.

Spelregels


Het Verboden Eiland is een coöperatief spel van de auteur van het succesvolle Pandemie, ook wel Pandemic genoemd. Het Verboden Eiland is echter meer een familiespel. Dat heeft alles te maken met de meer eenvoudige spelregels en kortere speelduur ten opzichte van Pandemie. In Het Verboden Eiland draait alles om een mysterieus eiland waar vier schatten liggen verborgen. Lukt het jullie om als team alle schatten op tijd te vinden voordat het eiland in de zee verdwijnt?

Het Verboden Eiland spelregels

Heb je een team verzameld van enthousiaste schatzoekers? Mooi! The Game Room neemt zo goed mogelijk de spelregels van Het Verboden Eiland van White Goblin Games met je door. Je kunt de officiële spelregels tevens ook in PDF-vorm bekijken.

Voorbereiding

Schud alle dubbelzijdige eilandtegels door elkaar en leg deze geheel willekeurig in een vierkant (een raster van 4x4) neer. Zorg dat de gekleurde kant (niet de blauwwitte kant) naar boven ligt. De laatste kaartjes die je overhoudt, leg je aan de zijkanten, bovenzijde en onderzijde neer. Plaats nu de 4 schatten rondom het eiland. Met de waterstandmeter kun je de moeilijkheidsgraad instellen. Er zijn 4 niveaus: beginner, normaal, elite en legendarisch. Hoe hoger je de waterstand aan het begin van het spel instelt, des te moeilijker het spel is.

Schud de rollenkaarten door elkaar een geef elke speler 1 rollenkaart. Elke speler neemt de rol aan van een avonturier met een speciale eigenschap die alleen jij kunt gebruiken. Lees aan iedereen voor welk karakter je hebt en welke speciale eigenschap deze bezit; dit staat onderaan de kaart. Neem de pion van de kleur van je rollenkaart en zet hem op de bijbehorende eilandtegel. Het is mogelijk om op een overstroomde tegel te beginnen.

Wist je dat Het Verboden Eiland slechts deel 1 is van de coöperatieve spellenreeks? Het 2e deel De Vergeten Stad en het 3e deel Het Verlaten Station zorgen voor nóg meer spanning en avontuur.

Elke speler krijgt 2 (oranje/rode) schatkaarten om mee te beginnen. Zit hier een ‘Het water stijgt!-kaart’? Dan wordt deze terug in de stapel gelegd en pak je een nieuwe kaart. Leg de schatkaarten open voor je neer. Tot slot is het tijd om een deel van het eiland al onder water te zetten. Pak de bovenste 6 kaarten van de overstromingsstapel en draai vervolgens de getoonde locaties op het raster om. 

Het spelverloop

De speler die het kortst geleden op een eiland is geweest mag beginnen. Vervolgens speel je het spel met de klok mee. In je beurt voer je de volgende drie stappen in deze volgorde uit:

  1. Voer maximaal 3 acties uit 
  2. Trek 2 kaarten van de schatstapel 
  3. Trek overstromingskaarten

Stap 1: Voer maximaal 3 acties uit

In de eerste stap van een beurt voer je 0-3 acties uit. Je kunt kiezen uit de acties verplaatsen, droogleggen, een schatkaart geven en een schat vinden. 

Verplaatsen - je kunt jouw eigen pion verplaatsen naar een aangrenzend eilandtegel. Hierbij mag je alleen niet diagonaal verplaatsen. Het is toegestaan om op een overstroomde tegel te staan. Elke speler heeft speciale eigenschappen die van invloed kunnen zijn op de manier waarop je mag verplaatsen. Zo mag een verkenner wél diagonaal bewegen.

Droogleggen - je kunt een aangrenzende (links, rechts, boven of onder) overstroomde eilandtegel of de tegel waarop je pion staat, droogleggen. Om een eilandtegel droog te leggen draai je hem simpelweg van de blauwwitte kant naar de gewone ‘droge’ kant. Ook bij deze actie zijn uitzonderingen van toepassing. 

Een schatkaart geven - je mag 1 of meer schatkaarten aan een speler geven als zijn pion op dezelfde tegel staat. De speler in de rol van de koerier is hier in het voordeel. Hij hoeft namelijk niet op dezelfde eilandtegel te staan om een schatkaart weg te geven.

Een schat vinden - deze actie brengt jou en je team dichterbij de overwinning. Je mag 4 identieke schatkaarten inleveren om deze schat te vinden. Hiervoor moet je pion wel op de bijbehorende tegel staan. Is dit niet het geval, dan moet je kiezen voor de actie verplaatsen (wat je dus 1 actie kost). Ligt de schat op een deel van het eiland dat overstroomd is? Geen probleem, deze schat is nog steeds beschikbaar.

Stap 2: Trek 2 kaarten van de schatstapel 

In de tweede stap trek je simpelweg 2 schatkaarten van de stapel. Let op, je mag er hiervan maximaal 5 in jouw handen hebben. Heb je een ‘Het water stijgt!-kaart’ getrokken? Dan volg je eerst de stappen van deze kaart uit. Als de laatste kaart van de schatstapel getrokken is, schud je direct de aflegstapel en maak je daarmee een nieuwe schatstapel.

Stap 3: Trek overstromingskaarten

In de derde en laatste stap van een speelbeurt trek je zoveel overstromingskaarten van de desbetreffende stapel als de waterstandmeter aangeeft. Bij niveau 4 trek je dus 4 overstromingskaarten. Is de bijbehorende tegel nog niet overstroomd, draai je deze om naar de blauwwitte kant. Is de bijbehorende tegel al wél verdwenen in de zee van Het Verboden Eiland? Dan verdwijnt dit stukje de diepte en moet deze tegel inclusief de bijbehorende overstromingskaart uit het spel worden verwijderd. Indien de overstromingsstapel helemaal op is, schud je de overstromingskaarten van de aflegstapel en maak je hiervan een nieuwe stapel.

Einde van het spel

Wanneer het gelukt is om alle 4 de waardevolle schatten te verzamelen, moet je gezamenlijk de Dwazenstandplaats zien te bereiken. Het maakt hierbij niet uit of deze wel/niet overstroomd is. Alle pionnen moeten dus naar de Dwazenstandplaats verplaatst worden. Als iedereen daar staat, gaat het spel gewoon door, totdat één van de spelers een Helikoptervlucht speelt. Jullie team kan dan veilig het eiland verlaten en de overwinning vieren!

Er is maar één manier om Het Verboden Eiland te winnen, maar er zijn wel vier manieren om het spel te verliezen. Je verliest het spel als:

  1. Beide Tempels, Grotten, Tuinen of Paleizen verdwenen zijn voordat je de bijbehorende schat hebt gevonden. 
  2. De Dwazenlandplaats verdwijnt. 
  3. Een speler op een verdwijnende tegel staat en niet naar een andere tegel kan zwemmen. 
  4. De waterstand het niveau met het doodshoofd bereikt

Het Verboden Eiland uitbreidingen en varianten

Naar aanleiding van het succes van Het Verboden Eiland, heeft de uitgever White Goblin Games nog twee varianten van het spel uitgebracht: De Vergeten Stad en Het Verlaten Station. Dit zijn dus geen uitbreidingen, maar op zichzelf staande spellen vol bekende én ook nieuwe elementen.

Het Verboden Eiland spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8718026300388
Merk
White Goblin
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
20
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
2

Video