The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

De Kolonisten van Catan

Catan is uitgegroeid tot één van de populairste bordspellen ter wereld. Het handelsspel winnen vergt een combinatie van tactiek en veel geluk.

Kopen

Nog maar 1 product in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen en Meest verkocht

Beschrijving De Kolonisten van Catan


Genereer grondstoffen, bouw dorpen en win!

Catan is de basisversie van het handelsspel waarbij spelers op een eiland grondstoffen moeten bemachtigen. Met grondstoffen als hout, erst, graan, baksteen en wol kunnen spelers de twee dorpen waarmee ze beginnen verhogen in niveau of handelen met medespelers. Koop ontwikkelingskaarten om speciale acties uit te voeren en pas op voor de struikrover die je van voortgang berooft.

De kaart van Catan is een speelbord bestaande uit akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen en dorpen.

Deze basisversie Catan is een ideale kennismaking met de wereld van Catan. Leer de spelregels Catan om het beste uit je spelavond te halen. Op zoek naar een grotere uitdaging? Dan is het ook mogelijk om een van de vele uitbreidingen te kopen van Catan die het spelen nog strategischer en spannender maakt.

Spelregels


Catan is uitgegroeid tot één van de bekendste en populairste bordspellen over de hele wereld. Ook in Nederland wordt Kolonisten van Catan regelmatig op tafel gelegd tijdens een spelletjesavond. De vele interactie, hoge herspeelbaarheid en de ideale speelduur worden gezien als ware succesfactoren. Het handelsspel winnen vergt een combinatie van tactiek en veel geluk. De speler die als eerste 10 punten bemachtigt, wint het spel.

Kolonisten van Catan spelregels

Het gezelschapsspel vergt enige uitleg. We zullen stap voor stap de spelregels van Kolonisten van Catan met je doornemen.

Startopstelling Catan

Bouw je eigen Catan eiland door de 19 landtegels en cijfer fiches in het speelbord te plaatsen. Speel je Catan voor het eerst? Dan is het aan te raden de startopstelling voor beginners te gebruiken (zie afbeelding 1). In de startopstelling Kolonisten van Catan zijn de landtegels en cijfers fiches gelijkmatig verdeeld waardoor de kansen voor alle spelers min of  meer gelijk zijn. De struikrover (zwarte pion) wordt in het midden van het speelbord geplaatst.

kolonisten van catan startopstelling

Nadat het speelbord is opgesteld, kiest elke speler een kleur en krijgt 5 dorpen, 4 steden en 15 straten in diezelfde kleur. Op de overzichtskaart staat aangegeven welke grondstoffen nodig zijn voor elke nederzetting. De grondstofkaarten (wol, hout, graan, stenen en erts) worden in 5 stapeltjes open naast het speelbord gelegd. De ontwikkelingskaarten krijgen een aparte stapel. Leg deze met de afbeelding naar onder toe zodat niet zichtbaar is wat er op de kaarten staat.

De eerste tactische keuze

In deze stichtingsfase heeft elke speler de mogelijkheid om 2 dorpen en 2 straten te plaatsen op een willekeurige locatie. De straten moeten wel verbonden zijn met het dorp. Dit moment kan erg bepalend zijn voor het verloop van het spel. Voor elke landtegel die aan jouw dorp grenst, pak je één overeenkomstige grondstofkaart. Elke speler start het spel dus met twee grondstofkaarten. Gedurende het spel houdt elke speler deze kaarten gedekt in zijn hand.

Ontdek Kolonisten van Catan verder met één van de 15+ uitbreidingen die elk een extra dimensie aan het spel geven. Bekijk of bestel hier alle Catan uitbreidingen.

Grondstofkaarten verzamelen en onderhandelen

De oudste speler óf de persoon die het hoogste aantal ogen gooit met de 2 dobbelstenen, mag het spel beginnen. Door met de dobbelstenen te gooien wordt beslist welke grondstoffen de spelers mogen ontvangen. Bijvoorbeeld: is de worp 8, dan ontvangt elke speler met een dorp/stad grenzend aan dit getal een overeenstemmende grondstofkaart. Met een dorp ontvang je van elk één grondstofkaart, met een stad wel twee van iedere grondstof. De kans is groot dat je met je huidige nederzettingen bepaalde essentiële grondstoffen misloopt. Onderhandelen met je medespelers is dus nodig. Ook kun je met de bank handelen en 4 gelijke grondstofkaarten van 1 soort omruilen tegen 1 grondstofkaart naar keuze.

Bouwen

Na het innen van de grondstofkaarten en het onderhandelen kan de speler zijn beurt afsluiten met het bouwen van nederzettingen. Bekijk de overzichtskaart om inzicht te krijgen in de kosten hiervan. Bouw dorpen, steden of straten en betaal de juiste grondstofkaarten aan de bank. Een nieuwe straat moet altijd een een eigen, bestaande straat/dorp/stad worden gebouwd. Wil je een dorp bouwen? Let dan goed op dat deze uitsluitend op een driesprong geplaatst mag worden. Dit is het punt waar die landtegels elkaar raken.

Behaal de overwinning met zegepunten

Het doel van het spel is om als eerste 10 zegepunten te verdienen. In de tabel staat een overzicht waarmee je deze punten krijgt. Zo leveren dorpen en steden niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard.

Dorp1 punt
Stad2 punten
Langste handelsroute
(min. 5 aaneengesloten straten)
2 punten
Grootste riddermacht2 punten

Speciale kaarten en objecten

De struikrover

De Kolonisten van Catan struikrover wil je niet in de buurt van jouw nederzettingen hebben. Indien een speler 7 dobbelt, mag hij of zij de pion van de rover verplaatsen naar een landveld naar keuze. Wordt bij de volgende beurt het getal gedobbeld waar de struikrover op staat, dan levert dit getal geen grondstofkaarten meer op. Alle spelers die meer dan 7 grondstofkaarten in bezit hebben, moeten de helft terug naar de voorraad brengen. Een machtig wapen waarmee je jouw tegenspelers goed kunt dwarszitten!

Ontwikkelingskaarten

Ontwikkelingskaarten kun je kopen door de grondstofkaarten graan, wol en erts in te leveren. Met deze ontwikkelingskaarten kun je speciale acties uitvoeren. In totaal zijn er 3 verschillende soorten:

  • De ridder: Door de ridderkaart te spelen, mag de speler de struikrover verzetten. Na het spelen van de ridderkaart bij Kolonisten van Catan, blijft deze open op tafel liggen. Heb je er 3 verzameld? Dan krijg je de kaart van de Grootste riddermacht. Deze is ruim 2 zegepunten waard en brengt de overwinnen een stukje dichterbij. Wanneer iemand anders meer ridderkaarten heeft verzameld, gaat de Grootste riddermacht (inclusief de zegepunten) naar de tegenspeler.
  • Vooruitgangskaarten: Op vooruitgangskaarten staan handelingen die je direct moet uitvoeren. Deze handelingen leveren vaak mooie voordeeltjes op, zoals een gratis grondstof of dorp. Na het spelen van deze kaart wordt deze weer terug in de doos gelegd.
  • Gebouwenkaarten: Gebouwenkaarten zijn elk 1 zegepunt waard. Toon deze kaart(en) pas aan je medespelers indien je er zeker van bent dat je in totaal 10 zegepunten hebt verzameld en de gebouwkaart(en) jou aan de overwinning helpen.

Uitbreidingen voor meer speelplezier

Heb je de spelregels van Kolonisten al aardig onder de knie? Catan kent inmiddels meerdere grote uitbreidingen, waaronder Zeevaarders en Steden & Ridders. Met deze uitbreidingen kun je onder andere het speelbord aanpassen en het spel complexer maken. De varianten geven een extra dimensie aan het Catan basisspel. Speel je het bordspel graag met een groter gezelschap? Er is een uitbreiding verkrijgbaar waardoor je Catan met 5 tot 6 spelers kunt spelen. Bekijk en bestel hier alle Catan uitbreidingen

De Kolonisten van Catan spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8717249196235
Merk
999 Games
Leeftijd - min
12
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
3
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
60
Speelduur - max
120
Nederlands
Ja
Complexiteit
3
Voorraad
1

Video