The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

De Taveernen van de Oude Stad

In dit deckbuildingspel van 999 Games kruip je in de huid van een waard met zijn eigen Taveerne. Wie weet van zijn café een groot succes te maken?

Kopen

Nog maar 1 product in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen

Beschrijving De Taveernen van de Oude Stad


Altijd al je eigen kroeg willen hebben? In De Taveernen van de Oude Stad ben je eigenaar van een kroeg en moet je de concurrentie aangaan met andere herbergen waar drinkebroers en edellieden hun zuurverdiende centen aan biertjes en borrels uitgeven. Als waard van je kroeg probeer je de juiste investeringen te maken zodat jouw kroeg de beste van de Oude Stad wordt!

Deckbuildingspel van 999 Games

Trek nieuwe klanten aan waaronder de edelmannen die goed zijn voor de reputatie van je kroeg. Maar investeer zeker ook in tafels, personeel en uiteraard zal je leveranciers van het gouden vocht moeten vinden. Het deckbuildingspel van 999 Games wordt gespeeld met dobbelstenen die bepalen welke drank je uitschenkt. Aan jou om te bepalen of je je vaste klanten bedient of die rijke stinkerd in de hoek.

De Taveernen van de Oude Stad is het basisspel van deze reeks. Daarnaast bestaan er nog 4 uitbreidingen voor meer uitdaging en speelplezier. Bekijk hieronder de spelregels van De Taveernen van de Oude Stad om te ontdekken hoe je het spel speelt.


Spelregels


Altijd al gedroomd van je eigen kroeg? Dan is De Taveernen van de Oude Stad van 999 Games echt iets voor jou. Dit deckbuildingspel komt van de succesvolle spellenontwerper Wolfgang Warsch (bekend van Clever, Kwakzalvers van Kakelenburg) en is geschikt voor 2-4 spelers. Spelers kruipen in de huid van een waard van zijn eigen taveerne. Het doel is om jouw café de allerbeste van de stad te maken.

De Taveernen van de Oude Stad spelregels

Wie de doos van het spel opent, komt een arsenaal aan fiches, kaarten en andere spelelementen tegen. Dit kan, vooral de eerste keer, een beetje overweldigend overkomen. Geen paniek, The Game Room legt de spelregels van De Taveernen van de Oude Stad zo helder mogelijk uit. Naast het basisspel zijn er nog 4 modules voor de nodige extra uitdaging. Deze modules worden in deze speluitleg buiten beschouwing gelaten.

Voorbereiding

Elke speler krijgt zijn eigen taveerne (klein speelbord, bestaande uit verschillende onderdelen). Leg het langwerpige kloosterspoor op tafel met de rondeteller en 3 bargasten per speler erbij. Ook krijgt elke speler een eigen ‘bierviltje’ met hierop 4 witte dobbelstenen. Naast witte dobbelstenen zijn er ook gekleurde dobbelstenen. Kies een kleur en leg bijvoorbeeld de 3 blauwe, groene of rode dobbelstenen in je eigen Taveerne. Leg de bruine marker op 0 op het bieropslagspoor in je eigen Taveerne. De gele marker komt ook op 0, maar dan op het goudspoor. Nu is het tijd om de kaarten erbij te pakken. Aan het begin van het spel krijg je een aantal startkaarten. Kijk hiervoor naar de kleur van het tafellaken en kies de kaarten die matchen met de kleur van je dobbelstenen. Daarnaast krijg je een kaart met een serveerster, een lege tafel en een bierleverancier. Schud de kaarten goed door elkaar en leg deze gedekt naast je Taveerne. Kies tot slot wie het spel mag beginnen en geef hem of haar de bierpul.

Het spelverloop

De Taveernen van de Oude Stad wordt in 8 rondes gespeeld. Elke ronde bestaat uit 7 stappen. Alle stappen moeten door alle spelers tegelijkertijd worden gedaan, met uitzondering van stap 4 en 6. Let hier dus even goed op. Wie aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, wint.

Stap 1: De volgende Avond

Zet de rondemarker één stap vooruit op het kloostertableau. Alleen bij de allereerste ronde hoef je dit niet te doen. Staat er een bonus bij, dan ontvangt elke speler de desbetreffende bonus.

Stap 2: De Taveerne stroomt vol

In deze stap pak je kaarten uit je eigen deck en leg je deze neer in je Taveerne. Alle spelers doen dit tegelijkertijd. Doe dit net zolang totdat alle tafels in jouw taveerne vol zitten. Hoe werkt dat precies? Tussen de kaarten bevinden zich serveersters, bierleveranciers en andere werknemers. Deze personen zijn er niet om rustig een biertje te komen drinken. Dergelijke personen komen dus ook niet aan een tafel zitten! Plaats hen op de daarvoorbestemde plek in de Taveerne. ‘Gewone’ stamgasten plaats je daarentegen wel aan een tafeltje. Heb je (verder in het spel) een van de edellieden getrokken? Dan mag je edellieden samen aan één tafel plaatsen. Je legt als het ware gewoon de edellieden kaarten bovenop elkaar. Is de trekstapel leeg en zijn nog niet alle tafels gevuld met gasten? Schud dan je aflegstapel en gebruik deze weer als trekstapel.

Stap 3: De Serveerster komt langs

Voor elke serveerster in je Taveerne, mag je een dobbelsteen in je eigen kleur neerleggen bij de witte dobbelstenen op het viltje. Deze dobbelsteen of dobbelstenen kun je later in de ronde inzetten.

Stap 4: Wat mag het zijn?

Deze stap voeren de spelers niet allemaal tegelijkertijd uit, maar beurtelings. Te beginnen met de startspeler met de bierpul. Gooi met alle witte én gekleurde dobbelstenen die op je eigen viltje liggen. Kies nu 1 witte dobbelsteen en geef het viltje door aan de volgende speler (met de klok mee). De gekleurde ‘bonusdobbelsteen’ geef je niet door, deze blijft van jou. Nadat je een viltje van een medespeler hebt gekregen, kies je ook hieruit weer 1 dobbelsteen en geef je het viltje weer door. Herhaal dit totdat alle viltjes leeg zijn. Uiteindelijk heeft iedereen dus 4 witte dobbelstenen gekozen.

Stap 5: Keuzestress

In deze stap ga je de dobbelstenen daadwerkelijk inzetten. Op elk vakje mag slechts 1 dobbelsteen., behalve op het plekje met ‘...’ op het groene pijltje. Hier mag je zoveel dobbelstenen neerleggen als je zelf wilt. Het aantal ogen van de witte/gekleurde dobbelstenen moeten overeenkomen met de afbeelding bij bijvoorbeeld een bargast of tafelgast. Staat er op een plek een vraagteken? Dan mag je hier een willekeurige dobbelsteen plaatsen. Beschikt jouw Taveerne over een afwasser? Dan mag je in je handjes knijpen. De afwasser biedt je de mogelijkheid om elke dobbelsteen met één oog te verhogen. Gedurende het spel heb je steeds meer plekken waar je dobbelstenen kunt neerleggen. Dit zorgt uiteindelijk voor keuzestress. Nu snap je waar de naam van deze stap vandaan komt!

Stap 6: Serveren

Heeft iedereen zijn dobbelstenen tactisch neergelegd op de vakjes in zijn Taveerne? Dan is het tijd om te serveren. Deze stap doen alle spelers om de beurt. Het draait in deze stap om twee zaken: geld en bier. Beiden van onschatbare waarde in een café. Bier kan binnengehaald worden via de bierleverancier, het biervat onderaan de Taveerne en de bierhandelaar. Voor bier kun je nieuwe gasten kopen. Zo krijg je in ruil voor 9 bier één edellied. Zo’n fancy verschijning wil natuurlijk iedereen in zijn café. Tevens levert een edellied ruim 10 overwinningspunten op.

Door dobbelstenen op gasten te leggen, kun je dukaten verdienen. Dukaten kun je inzetten voor upgrades van je Taveerne of nieuw personeel. Een voorbeeld: voor 12 dukaten kun je de hond inruilen voor een permanente serveerster. Bij elke upgrade leg je een edellied bovenop je trekstapel. Aan het begin van het spel zul je jouw geld vooral gebruiken om je deck te verbeteren. Om dit te doen, ga je naar de ‘markt’. Deze markt bestaat uit overige kaarten met o.a. bierhandelaren, lege tafels, afwassers en tafelgasten. Iedereen heeft zo zijn prijs. Indien je een kaart koop, leg je deze gesloten bovenop je eigen deck.

Wie aan het einde van de ronde dukaten of bier overheeft, legt deze in de kluis of bieropslag. Verplaats hiervoor het bruine of gele blokje. Let op, de opslag is zeer beperkt!

Stap 7: Het Laatste Rondje!

Het Laatste Rondje wordt gespeeld door alle spelers tegelijkertijd. In deze stap moet de Taveerne weer netjes aan kant worden gemaakt. Alle spelers leggen de dobbelstenen op hun plek en pakken de gespeelde kaarten. Deze vormen de aflegstapel.

Einde van het spel

Na 8 rondes eindigt het spel en kan de puntentelling van De Taveernen van de Oude Stad beginnen. Je telt hiervoor simpelweg de overwinningspunten van al jouw verzamelde kaarten bij elkaar op. Degene met het hoogste puntenaantal wint!

Ontdek de uitbreiding De Taveernen van de Oude Stad: Kamer te Huur!

Het populaire deckbuildingspel heeft van 999 Games een uitbreiding gekregen. De Taveernen van de Oude Stad: Kamer te Huur! komt met vier nieuwe modules waarmee je nog meer variatie in dit spel aan kunt brengen. Zo kun je jouw eigen café uitbreiden met een heuse wijnkelder en logeerkamers voor gasten. In Kamer te Huur! kun je als kroegeigenaar ook speciale gasten over de vloer krijgen, zoals wijnproevers, de pastoor of de burgemeester. Bestel de uitbreiding Kamer te Huur!.

Eigenschappen


EAN
8719214427368
Merk
999 Games
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
45
Speelduur - max
60
Nederlands
Ja
Complexiteit
3
Voorraad
1

Video