The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Dit zijn de winnaars Speelgoed van het Jaar 2021

Winnaars Speelgoed van het Jaar 2021
Al ruim 45 jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. De vakjury heeft zich ook dit jaar over vele ingezonden spellen en speelgoed gebogen en hieruit een mooie selectie gemaakt. The Game Room neemt de grote winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021 met je door.

Al ruim 45 jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. De vakjury heeft zich ook dit jaar over vele ingezonden spellen en speelgoed gebogen en hieruit een mooie selectie gemaakt. The Game Room neemt de grote winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021 met je door.

Wat is Speelgoed van het Jaar?

Speelgoed van het Jaar is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door Stichting SpeelGoed Nederland. Een vakjury, bestaande uit speelgoedkenners, psychologen, inkopers en ontwikkelaars beoordeelt spellen en speelgoed en kiest per categorie een winnaar. In dit artikel kun je de winnaars van 2020 bekijken.

Nieuwe categorieën en Gouden Publieksprijzen

De opzet van de verkiezing is met ingang van dit jaar een tikkeltje anders. Voorgaande edities werden de nomaties ingedeeld in leeftijdscategorieen. De organisatie heeft hier een aantal themacategorieën aan toegevoegd: Duurzaam, Puzzels, Kinderspel, Familiespel en Kennerspel. Ook zijn er nu 3 winnaars per categorie in plaats van 1.

Naast de prijzen die de vakjury uitdeelt, is er nog een Gouden Publieksprijs te vergeven. De consument bepaalt welk spel er met deze felbegeerde prijs vandoor gaat. Stemmen kan nog tot 25 oktober. Alle Publieksprijzen worden op 2 november bekendgemaakt.

Winnaars Speelgoed van het Jaar 2021

Winnaars in de categorie 10 & 11 jaar zijn het coöperatieve detectivespel MicroMacro - Crime City (White Goblin Games) en het legacy-spel My City (999 Games) van de bekende auteur Reiner Knizia.

In de leeftijdscategorie 12 t/m 17 jaar zijn Paleo en Throw Throw Burrito als winnaar uit de bus gekomen. In het coöperatieve spel Paleo van 999 Games proberen spelers als één stam te overleven in een wereld vol gevaren. In het juryrapport is het volgende te lezen: ‘’Paleo is een uitdagend spel, dat kennis van de regels en mogelijkheden vereist en planning en strategisch inzicht.’’ Tevens won Paleo de onderscheiding van Kennerspel. De makers van Exploding Kittens ontvingen voor hun partygame Throw Throw Burrito ook de onderscheiding voor Familiespel van het jaar.

Het vliegensvlugge partyspel 20 second Showdown (999 Games) en Mysterium Park (Asmodee) zijn door de vakjury uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar 2021 in de categorie 18+. Mysterium park is een coöperatief spel waarbij de spelers moeten samenwerken om te ontdekken wie de circusdirecteur heeft vermoord en in welke locatie. Eén speler kruipt in de huid van een geest die cryptische, visuele aanwijzingen geeft om de andere spelers op weg te helpen. Een mooie spelletje voor spelers met wat meer ervaring. Mysterium park wist daarom ook de prijs in de categorie Kennerspellen in de wacht te slepen.

Winnaars themacategorieën op een rij:

  • Everdell (kennerspel)
  • Paleo (kennerspel)
  • Mysterium Park (kennerspel)
  • Escape Your House (familiespel)
  • MicroMacro - Crime City (familiespel)
  • Throw Throw Burrito (familiespel)
  • Oma's woeste waslijn (kinderspel)
  • Apple Twist (kinderspel)
  • Keer op Keer Kids (kinderspel)

Terug naar overzicht