The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Saboteur

Een spannend kaartspel voor 3 tot 10 spelers waarbij je in de rol kruipt van een schatgravende dwerg óf van een dwarsbomende saboteur.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Kaartspellen

Beschrijving Saboteur


Een groep dwergen hakt zijn weg door de harde rots van een massieve berg op zoek naar goud. Maar er zijn ook saboteurs in het spel die hen willen hinderen hierin. Maar wie is wie? Saboteur: het kaartspel is de kaartspelvariant van het populaire gezelschapsspel.

Wie is de saboteur?

Spelers kruipen in de huid van dwergen. Als mijnwerkers zijn ze in een mijn, op jacht naar goud. Plots zwaait een houweel naar beneden en verbrijzelt de mijnlamp. De saboteur heeft toegeslagen. Maar welke van de spelers zijn saboteurs? Zal jij het goud vinden, of zullen de duivelse acties van de saboteurs hen er als eerste naartoe leiden? Na drie rondes is de speler met het meeste goud de winnaar.

Met behulp van kaarten krijgen de spelers hun rol toegewezen: mijnwerker of saboteur. De rollen worden geheim gehouden - ze worden pas aan het einde van de ronde onthuld.

Spannend pestkaartspel voor vriendengroepen

Verzamel en speel padkaarten die naar verborgen schatten leiden. Gebruik speciale kaarten om de inspanningen van je tegenstanders te dwarsbomen. Kun je je identiteit geheim houden? Lees nu de volledige spelregels


Spelregels


Saboteur is een spannend kaartspel voor 3 tot 10 spelers. Als groep kruip je in de rol van schatgravende dwergen. Onder de enthousiaste goudzoekers bevinden zich echter ook saboteurs die roet in het eten gooien. Het doel van het spel is om als individuele speler de meeste goudstukken te veroveren.

Saboteur spelregels

The Game Room vertelt je stap voor stap hoe het kaartspel Saboteur in zijn werk gaat.

Beginopstelling

Sorteer alle kaarten zodat elke soort kaart (gangenkaarten, goudkaarten, actiekaarten en dwergkaarten) een eigen stapel heeft. Schud de dwergkaarten goed door elkaar en geeft elke speler 1 kaart. Of hier een dwerg of saboteur op staat, mag niet zichtbaar zijn voor andere spelers. De rollen blijven het gehele spel geheim. Zo weet je niet of iemand met je samenwerkt of jou juist probeert te hinderen. De verdeling tussen het aantal dwergen en saboteurs is afhankelijk van het aantal spelers. 

Vervolgens moet de beginopstelling van de kaarten worden neergelegd. De startkaart met de ladder komt aan linkerkant te liggen. Houdt naast de startkaart plaats voor 7 andere kaarten. Hier komen gedurende het spel steeds meer gangenkaarten te liggen. Na de lege ruimte worden de doelkaarten gedekt op tafel neergelegd. Schud als laatste alle gangenkaarten en actiekaarten. Elke speler krijgt het volgende aantal kaarten:

  • Bij 3-5 spelers - ieder krijgt 6 kaarten
  • Bij 6-7 spelers - ieder krijgt 5 kaarten
  • Bij 8-10 spelers - ieder krijgt 4 kaarten

Maak van de overige gangen- en actiekaarten een (gedekte) aftrekstapel. De goudkaarten worden tevens ook gedekt op een stapel gelegd.

Het spelverloop

Kies welke speler mag beginnen en speel vervolgens met de klok mee. Elke speler voert tijdens zijn/haar beurt twee handelingen uit. Als eerste moet er één kaart worden gespeeld. Je mag een gangenkaart aan het gangenstelsel leggen of een actiekaart spelen. Zijn deze opties niet mogelijk? Dan moet de speler passen en een kaart gedekt op de aflegstapel leggen. De tweede handeling betreft het trekken van één gangenkaart. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt.

Speel nu ook een rechtstreeks duel met je medespeler in de zoektocht naar goud met Saboteur Het Duel.

Het spelen van een gangenkaart

Door middel van gangenkaarten banen de dwergen zich een weg richting de goudstukken. Deze gangenkaarten mogen niet dwars worden neergelegd en moeten goed aansluiten bij de gangenkaart die ernaast of eronder ligt. Alle gangen moeten dus precies op elkaar aansluiten. Spelers in de rol van de saboteur proberen juist de verbindingen in de gangen zo complex mogelijk te maken zodat de schat onaangeraakt blijft. In totaal zijn er 44 gangenkaarten.

Het spelen van een actiekaart

Met de actiekaarten wordt het gangenstelsel niet uitgebreid. Wél kunnen deze kaarten ingezet worden om elkaar te hinderen of juist te helpen. In totaal zijn er 4 soorten actiekaarten: Beschadigd gereedschap, instorting, reparatie en verkenning. Een speler met beschadigd gereedschap is niet meer in staat om een gangenkaart te spelen. Met de reparatiekaart kan dit weer ongedaan gemaakt worden. Kies je voor instorting? Dan mag je een gangenkaart naar keuze (met uitzondering van de start- en doelkaarten) uit het gangenstelsel verwijderen. Handig om bijvoorbeeld doodlopende gangen te elimineren. Heb je de verkenningskaart in handen? Dan kun je deze spelen om één van de doelkaarten te bekijken om erachter te komen waar de schat ligt. Toch waardevolle informatie!

Einde van een ronde

Is er een ononderbroken route gevormd tussen de startkaart en een van doelkaarten? Dan mag de speler die hier voor heeft gezorgd, de doelkaart omdraaien. Laat deze kaart prachtige goudstukken zien? Dan is de ronde afgelopen en winnen de goudzoekers. Elke goudzoeker ontvangt een goudkaart. Prijkt op de doelkaart slechts een stuk steen, dan gaat het spel gewoon verder. Als de doelkaart met de schat niet wordt bereikt, dan wordt de overwinning toegekend aan de saboteurs. 

Na drie ronden is het spel voorbij. De speler met de meeste goudstukken wint.

Ontdek ook Saboteur: De Donkere Grot

Saboteur: De Donkere Grot is een vervolg op het bekende kaartspel Saboteur. In deze versie zijn er twee teams van dwergen die het tegen elkaar opnemen in hun ontsnappingstocht. Opweg naar buiten moeten de spelers zoveel mogelijk goud meenemen. Ditmaal zijn er niet alleen saboteurs in het spel, maar ook spinnenwebben en monsters...Saboteur: De Donkere Grot is geschikt voor 2 tot 8 spelers.

Bordspel Saboteur: De Verloren Mijnen

999 Games heeft ook een bordspelvariant van het kaartspel Saboteur uitgebracht. Saboteur: De Verloren Mijnen biedt volgens de uitgever nog meer spanning en verrassende situaties. In dit spel moeten twee dwergen teams op zoek naar schatten welke punten waard zijn. Dit avontuur verloopt niet altijd even soepel door de aanwezigheid van saboteurs én zelfzuchtige dwergen die de buit voor zichzelf houden. Deze (geheime) rollen worden van te voren bepaald. Door middel van wegen- en actiekaarten kunnen paden gemaakt en geblokkeerd worden. Na twee rondes wint de speler met de meeste punten.

Saboteur spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8717249192367
Merk
999 Games
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
5
Aantal spelers - max
10
Speelduur - min
20
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
1

Video