Categorie:Kaartspellen

The Mind spelregels White Goblin Games

The Mind: Een uniek teamspel

Spelinfo
  • Aantal spelers:2-4 spelers
  • Speelduur:20 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 8 jaar
  • Uitgever:White Goblin Games
Kaartspel The mind

The mind

Voor 15u besteld, morgen in huis

The Mind is een bijzonder kaartspel waarbij je met elkaar moet samenwerken maar niet mag communiceren. Ondanks deze belemmerende basisregel is het een spannend experiment welke de teamspirit zeker aanwakkert. In 2018 werd The Mind genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs in de categorie familiespellen.

The Mind spelregels

Het spel bevat 120 speelkaarten. Op de het grootste gedeelte van de kaarten staan de cijfers 1 t/m 100. Daarnaast zijn er kaarten met een niveau, levenskaarten en vallende sterren. Het doel van het spel is om per speelronde alle getallenkaarten uit de hand weg te spelen. Dit moet geheel op volgorde van de getallen gebeuren.

Het spelverloop

Het spel start bij niveau 1. Elk niveau is een aparte speelronde. Elke speler ontvangt het aantal kaarten die gelijk is aan het nummer van het niveau. Bij niveau 1 krijgt dus iedereen één kaart, bij niveau 2 twee kaarten etc. Als groep probeer je de kaarten in oplopende volgorde op tafel te spelen. Niemand heeft een vaste beurt, waardoor je als speler op elk moment een kaart mag neerleggen. Gedurende het spel mogen spelers niet met elkaar overleggen. Praten is uit den boze. Ook stiekem of non-verbaal hints geven aan je medespelers is niet toegestaan. Dit maakt het opleggen van kaarten op volgende van cijfers lastig. The Mind is dan ook meer een experiment dan een spel waarbij je elkaar goed moet inschatten. Het spel bevat één ‘hulplijn’ die kan worden ingezet wanneer niemand een kaart durft te spelen. Hier komt de vallende ster in beeld. Als iedereen akkoord is met het inzetten van de hulplijn, moet elke speler zijn laagste kaart gesloten afleggen. Daarna gaat het spel weer verder.

Einde van een speelronde

Een speelronde is afgelopen indien alle spelers met lege handen zitten én het gelukt is om de kaarten in oplopende volgorde neer te leggen. Als groep ‘promoveer’ je naar een hoger niveau en worden opnieuw cijferkaarten uitgedeeld. Heeft het experiment gefaald? Dan verliest de groep één leven. Het aantal levens is gelijk aan het aantal spelers. Bij de voltooien van enkele niveaus kun je een extra leven verdienen.

Schroef de moeilijkheidsgraad op met The Mind Extreme

Ging The Mind jullie te makkelijk af? Dan is The Mind Extreme wellicht dé coöperatieve game voor jullie. The Mind Extreme is een stand-alone spel (je hebt het basisspel niet nodig) met identieke regels. Er is één groot verschil: het spel wordt nu dubbel, tegelijk en tegenovergesteld gespeeld. En dat is nog niet alles. Spelers moeten gezamenlijk zien te winnen zonder te communiceren én soms zonder te kijken...