The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Stratego

Van begin tot eind een spannend en strategisch bordspel voor 2 personen. Wie verovert als eerste de vlag van de tegenstander?

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Denksport en Bordspellen

Beschrijving Stratego


Het originele Stratego bestaat uit 40 blauwe en 40 rode speelstukken. De speelstukken zijn bedrukt met diverse manschappen, bommen en de vlag. In de Junior variant (4+) van Stratego zijn de manschappen vervangen voor sprookjesachtige prinsessen, ridders, tovenaars en draken.

Een spel van aanvallen en verdedigen

In Stratego Original bedenk je een tactische opstelling voor jouw manschappen waarna de strijd losbarst. Het is zaak jouw vlag te verdedigen en tegelijkertijd de vlag van je tegenstander te veroveren. Om de vlag te kunnen bemachtigen dien je jezelf een weg te banen door een leger van verkenners, generalen, luitenanten en kapiteinen. Kom jij in aanraking met iemand van een hogere rangorde? Dan moet jouw speelstuk het veld ruimen. Een uitzondering geldt voor de spion; de enige op het strijdtoneel die de gezaghebbende maarschalk kan verslaan. Tot slot is het ook nog oppassen geblazen voor de bommen die in het veld liggen.

Lees hieronder de uitgebreide spelregels van Stratego Original

Spelregels


Stratego is van begin tot eind een spannend bordspel wat met 2 personen gespeeld kan worden. De naam zegt het al, voor dit spel moet je strategisch denken om te winnen. Probeer de vlag van de tegenstander te veroveren terwijl jouw leger de eigen vlag beschermt.

Stratego spelregels

Even niet de officiële spelregels van Stratego Original bij de hand? Zet je schrap voor een spannend, strategisch spel en lees hier stap voor stap de spelregels door. In onze eigen webshop kun je Stratego Original direct bestellen.

Beginopstelling

Het spel bevat één speelbord, 40 blauwe speelstukken en 40 rode speelstukken. Elke speler kiest een kleur en stelt de pionnen zo strategisch mogelijk op. Plaats deze met de rugzijde naar de tegenstander toe zodat de rangorde niet voor hem/haar zichtbaar is. Voor de opstelling worden alleen de onderste 4 rijen van het bord gebruikt. Je kunt het scherm in het midden van het bord plaatsen om zo geconcentreerd mogelijk aan de geheime opstelling van jouw speelstukken te werken. Indien beide spelers tevreden zijn met de opstelling, wordt het scherm weer verwijderd en kan de strijd beginnen.

Het spelverloop

Rood begint. Beurtelings moeten de spelers een eigen speelstuk verplaatsen of een pion van de tegenstander aanvallen.

Verplaatsen

Je mag een stuk één vak naar voren, links of naar rechts verplaatsen. Mag je bij Stratego achteruit lopen? Jazeker! Alleen diagonaal is dus niet toegestaan. Voor de verkenner geldt een speciale regel. De verkenner (zie ‘’Stratego rangen en functies van de speelstukken’’) mag zich namelijk over meerdere vakken tegelijk bewegen. De vlag en bommen mogen nooit verplaatst worden. In het midden van het speelbord bevindt zich een meer. Pionnen mogen niet door water heen, dus moet elk speelstuk hier omheen.

Aanvallen

Heb jij de moed verzameld om de aanval in te zetten? Tik dan met jouw speelstuk een vijandelijk stuk aan dat voor, achter, links of direct rechts van jouw stuk staat. Vervolgens moeten beide spelers hun speelstuk duidelijk aan elkaar laten zien. De pion met de hoogste rangorde (m.u.v. de spion) wint het duel en mag direct de verliezende pion elimineren. Deze wordt van het speelbord verwijderd. Vervolgens neemt de winnende pion plaats op het vakje van de geëlimineerde pion. 

Je wint het spel door de vlag van de tegenstander te veroveren. Kan de tegenstander geen zet meer doen? Ook dan heb je gewonnen. De laatstgenoemde situatie kan zich voordoen indien de tegenstander alleen nog maar bommen en de vlag over heeft.

Stratego rangen en functies van de speelstukken

Op elk speelstuk staat een personage afgebeeld met hierbij een getal (zie afbeelding 1), m.u.v. de bom en de vlag. Dit getal geeft de Stratego rangorde aan. Hoe hoger de rangorde, hoe meer speelstukken dit personage verslaan. Zo kan een generaal (rang 9) een groot aantal pionnen uit de weg ruimen, waaronder de kapitein, luitenant en de verkenner. Speelstukken met een hoge rangorde zijn echter wel schaars waardoor het raadzaam is hier voorzichtig mee om te gaan.

Speelstukken Stratego Original
Afbeelding 1

De mineur (rang 3): Dit speelstuk kan bommen onschadelijk maken. Kom je met de mineur op een bom van de tegenstander terecht? Dan wordt de bom direct van het speelveld verwijderd en kun je weer een stukje veiliger door het gebied van de tegenspeler manoeuvreren. 

De verkenner (rang 2): De verkenners kunnen in tegenstelling tot andere speelstukken meerdere stappen zetten. Ze kunnen een onbeperkt aantal stappen zetten (horizontaal en verticaal), mits ze niet over andere pionnen heen springen. De verkenner van Stratego is ideaal om over grote afstand aan te vallen en de boel te verkennen. Door de lage rangorde is het hierbij ook geen ramp wanneer dit speelstuk tegen een vijand aanloopt met een hogere rangorde.

De spion (rang 1): De spion is de laagste in rang, maar niet geheel onbelangrijk. De spion heeft als eigenschap dat deze als enige de maarschalk kan verslaan. Valt de spion de maarschalk van de tegenspeler aan, dan verdwijnt de maarschalk van het speelveld. Vat de maarschalk juist de spion in de kraag? Dan telt de bijzondere functie niet en verliest de spion alsnog. De kunst is dus om zuinig te zijn op de spion en deze op het juiste moment te laten toeslaan.

De bom: Elk speelstuk die in aanraking komt met een gevaarlijke bom, sneuvelt en moet het strijdtoneel verlaten. Alleen de mineur (rangorde 3) kan de bom onschadelijk maken en de bom overleven. De bom mag gedurende het spel nooit worden verplaatst.

De vlag:  Weet je de vlag van de tegenspeler te veroveren, dan win je het spel. Dit maakt de vlag het belangrijkste stuk van Stratego. De vlag blijft gedurende het spel altijd op dezelfde plek.

Een leger met ridders en prinsessen voor jonge spelers

Stratego Original is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar. Voor jongere spelers (4+) heeft Jumbo Stratego Junior uitgebracht. Deze versie bevat vereenvoudigde spelregels en minder speelstukken. Het leger bestaat niet uit majoors en verkenners, maar sprookjesachtige prinsessen, ridders, tovenaars en draken. Ook bij Stratego Junior draait het om het veroveren van de vlag.

Stratego spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8710126194959
Merk
Jumbo
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
2
Speelduur - min
30
Speelduur - max
45
Nederlands
Ja
Complexiteit
3
Formaat
400 x 265 x 50 mm

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd

Meer zoals Stratego