The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Maak kennis met de partygame Sling Puck

Uitgebreide achtergrondinformatie over sling puck bordspel van hout
Sling Puck is razendpopulair. Zo populair zelfs, dat dit behendigheidsspelletje bij vrijwel alle (online) spellenwinkels is uitverkocht. Hoe gaat het spel in z’n werk en is de hype terecht? The Game Room gaat voor je op onderzoek uit. En jawel, het is ons gelukt om het zeer gewilde Sling Puck bordspel te bemachtigen. Tijd om de som op de proef te nemen!

Inhoudsopgave:

Hoe speel je Sling Puck?

Sling Puck is een behendigheidsspel voor twee spelers. Het spel staat ook wel bekend als Sling Shot, Slingershot, vingerhockey, fast hockey, goal board of op zijn Nederlands: één tegen één sjoelen. De strijd vindt plaats op een rechthoekig, houten bord. De speelvelden van beide spelers worden gescheiden door een lat met een smalle opening in het midden. Ieder krijgt 5 puck toebedeeld. Nu is het de bedoeling om de pucks door de gleuf naar de andere kant te schieten. Dit doen jullie tegelijkertijd. Er zijn geen speelbeurten. Schieten doe je bij Sling Puck niet met je vingers. Nee, het schieten van de pucks gebeurt met behulp van het elastiek ( de ‘sling’) dat tussen het hout gespannen is.

Om te schieten houd je jouw vingers op een houten puck en trek je ‘m terug richting het elastiek. Door de schijf strak in het elastiek te spannen, kun je de puck met hoge snelheid over het speelbord laten schuiven. Maar let op: je moet goed richten om te zorgen dat de schijf niet afketst tegen de lat in het midden van het bord. De puck moet precies door het gleufje gaan. je mag slechts één hand gebruiken om de pucks te schieten. Stenen terugtrekken richting het elastiek met twee handen is niet toegestaan. Komt er gedurende de strijd een andere kleur steen jouw veld op? Dag mag je deze puck van jouw tegenstander van je eigen speelhelft weg te schieten. Indien je enkel met je eigen kleur schiet, is de Sling Shot game veel te snel voorbij!

Het doel van de Sling Puck game is om alle pucks aan de kant van de tegenstander te krijgen.

Vliegt er tijdens het spelen een puck van het bord? Dan dien je deze zelf op te rapen en terug te leggen op je eigen helft. Het spel wordt niet gepauzeerd. Het is dus zeker raadzaam om ietwat voorzichtig met het elastiek om te gaan.

Slingpuck wordt door verschillende fabrikanten gemaakt. De formaten zijn verschillend, de stenen zijn verschillend en ook de spelregels kunnen verschillen. Als er al sling puck spelregels zijn bijgevoegd tenminste. Oftewel, er zijn eigenlijk geen officiële spelregels. The Game Room heeft na lang testen, nadenken en vergaderen daarom een eigen lijst met belangrijkste regels opgesteld. 

Dit zijn de officiële The Game Room spelregels van Sling Puck:

 • Je speelt met één hand;
 • Schieten van puck doe je alléén middels het elastiek;
 • Je mag maar 1 puck tegelijk schieten;
 • Je mag de pucks niet verplaatsen om ruimte te maken;
 • Er wordt niet gepauzeerd bij een wegvliegende puck;
 • De speler die een puck buiten het bord speelt, moet hem zelf in zijn eigen speelveld terug brengen;
 • Degene met een leeg speelveld wint het spel.
Zelf de Sling shot hype ervaren? Bestel een hoogwaardig bord van The Game Room

Een snel behendigheidsspel voor jong en oud

Het behendigheidsspel is geschikt voor jong en oud. Dit komt onder meer door de eenvoudige spelregels van Sling Puck. Een dikke spelhandleiding doorzwoegen is er niet bij; een korte uitleg is voldoende. Hierdoor is het spelletje uitermate geschikt voor kinderen, maar ook voor de casual speler. Ben je meer een liefhebber van expertspellen met veel diepgang? Dan is dit spel wellicht niet helemaal aan jou besteed. Een potje Slingershot neemt gemiddeld zo’n 5 minuten in beslag. Een ideaal spelletje dus voor tussendoor.

Het houten ‘tafel hockey’ spel bevat géén kleine onderdelen waardoor je deze prima met jonge kinderen kunt spelen. Over het algemeen is Sling Shot geschikt voor spelers vanaf 4 jaar. Het kindvriendelijke actiespel heeft daarbij ook nog een aantal voordelen. Zo verbetert het spelen van Sling Puck de fijne motoriek én de hand-oogcoördinatie van kinderen.

Sling puck: een combinatie van Airhockey en sjoelen

Dikke kans dat het Sling Puck bordspel je ergens aan doet denken. De vormgeving vertoont namelijk sterke gelijkenissen met de oudhollandse sjoelbak. Beide spellen zijn gemaakt van hout en zijn voorzien van een of meerdere gleuven. Daarbij zijn zowel Sjoelen als Sling Puck onlosmakelijk verbonden met ronde schijven. Het grote verschil is dat een sjoelbak meerdere ‘poorten’ heeft (vier stuks in totaal) en meer langwerpig van vorm is dan het Sling Shot bord. Een klassieke sjoelbak is gemiddeld zo’n 2 meter lang. Met een lengte van circa 63 centimeter is een Sling Puck bordspel toch een stuk handzamer. Eigenlijk is sling puck dus een manier om gelijkertijd tegen elkaar te kunnen sjoelen. Benieuwd hoe sjoelen ook alweer in z’n werk ging? In dit artikel vind je de speluitleg.

De spelletjeshype sling shot voor 2 personen

Naast sjoelen vertoont de nieuwste hype in spellenland ook grote gelijkenissen met een andere interactieve two player game, namelijk Airhockey. Bij airhockey moeten spelers de puck in het goal van de tegenstander zien te krijgen. Het elastiek maakt in dit spelletje plaats voor zogeheten pods of pushers (soort handgrepen) waarmee de pucks heen en weer bewogen kunnen worden. Een airhockeytafel lijkt qua vormgeving aardig op een Sling Puck bordspel. Het grote verschil zit ‘m in het materiaal (een airhockeytafel is niet van hout gemaakt) en de luchtgaatjes. Het speelvlak van een airhockeytafel bevat gaatjes waar lucht naar boven wordt geperst zodat de pucks lekker snel over het veld glijden.

Drankspel-variant van Slingpuck sjoelen

Sling Puck wordt vaak gespeeld als drankspel. In deze spelvariant (alleen 18+ natuurlijk) zijn de spelregels in de basis hetzelfde. Wederom is het doel om alle pucks aan de overkant te krijgen. Verlies je het spel? Dan moet je 10 slokken of shotjes nemen. Het Sling shot drankspel zorgt gegarandeerd voor een hilarische avond. Al helemaal als jouw vrienden ware fanatiekelingen zijn!

Eigen spelerservaring

Wij van The Game Room zijn erg benieuwd naar het behendigheidsspelletje. Is slingershot een spel dat je snel in de vingers hebt? En bovenal: is het leuk om te spelen? Lees snel verder voor onze eigen Sling Puck bordspel review.

Wat zit er in de doos?

 • 1 houten Sjoelbak Sling Puck
 • Vijf rode pucks
 • Vijf witte pucks

We hebben een mooi houten bordspel op tafel neergezet en twee spelers opgetrommeld. Het opzetten van het spel is zo gepiept. Vijf witte pucks aan de ene kant van het bord, vijf rode pucks aan de andere kant. Je telt tot 3 en the game is on! Nu is het een kwestie van simpelweg de pucks middels het elastiek naar de andere kant schieten. Wel door het poortje heen natuurlijk.Het is al snel duidelijk wie de snelheid in de vingers heeft en wie niet.

Omdat het poortje in het midden van het bord zo smal is, lijkt het in de eerste instantie een onmogelijke opgave om de stenen naar de andere kant te krijgen. Gelukkig valt het reuze mee. Al snel lukt het om de pucks door de gleuf te krijgen. Binnen vijf minuten heeft één speler zijn speelvlak leeg gespeeld. Het spelletje is voorbij.

Onze conclusie

Al met al zijn we aardig gecharmeerd van de Sling Puck game. Het vergt praktisch geen voorbereiding, de spelregels zijn erg simpel (binnen een minuut begrijp je hoe het werk) én de speelduur is lekker kort. Dit maakt Slingershot voor ons een fijn spel voor tussendoor. Het eenvoudige karakter van het spel maakt wel dat je na drie a vier sessies bent uitgekeken. Je kunt Sling Puck van hout dus niet eindeloos achter elkaar spelen. Al zal dit voor veel gezelschapsspellen gelden.

Varianten van Sling Puck borden

Sling Puck borden komen in diverse maten en afwerkingen. Deze aspecten hebben niet alleen invloed op de prijs van het spelletje, maar ook op de spelerservaring en levensduur. Ben je van plan om een houten Sling Puck spel te kopen? Dan is het zeker verstandig om goed de details te bekijken. Hieronder vind je de meest voorkomende varianten van Sling Puck borden.

Sling Puck Mini

Er bestaan ook extra compacte versies van de Sling Puck game. De Mini-variant is ideaal voor op reis. Uit diverse online reviews blijkt echter dat klein niet altijd fijn is. Het kleine formaat maakt het lastig om de pucks over het bord te schieten. Het elastiek zit zo dicht bij de ‘scheidingswand’ gemonteerd, dat de pucks snel van het bord afvliegen. Bovendien is het bord zo klein dat de pucks geregeld buiten het speelveld vliegen.

Een opvouwbaar Sling Puck bordspel

Is Sling Puck opvouwbaar? Nou, in principe niet, maar het kán wel! De opvouwbare Sling Puck is geïntroduceerd om ‘m makkelijk op te bergen. Deze variant bevat de ‘tussenwand’ in het bord twee scharnieren waardoor je deze eenvoudig kunt inklappen. Aan de opvouwbare variant wordt vaak een multifunctionele functie gegeven. Klap je het Hockeyshots bordspel in elkaar? Dan verschijnt een bord met zwart-witte vlakken waarop je kunt schaken, net zoals bij veel van de backgammon spellen.

Niet gelakte variant

In het aanbod van Sling Puck borden bevinden zich ook rotte appels. In onze optiek is dat de massaproductie slingershot borden uit landen als China, vaak onder de naam 'Super Winner' maar ze kunnen ook andere namen hebben. Deze borden zijn naar onze mening van (zeer) lage kwaliteit en bevatten in de meeste gevallen géén laklaag. Ze gaan snel stuk en door het ontbreken van de lak glijden de stenen een stuk minder makkelijk over het bord. Dikke minpunten dus voor de game experience.

Hoogwaardig Sling Puck bord van The Game Room

Omdat we inmiddels zo fan zijn geworden van het spelletje, heeft The Game Room nu een geheel eigen collectie. Onze Sling Puck borden zijn handgemaakt in Turkije en hebben hierdoor een hoogwaardige look & feel. Het bord is gelakt zodat de stenen beter glijden en heeft bovendien een optimaal formaat. Onze Sling Puck game is met een afmeting van 63.5 x 33.5 cm een stukje groter dan gemiddeld. Een regulier spel is 350 × 220 × 30 mm groot. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het grote formaat erg prettig speelt.

Direct Sling Puck bestellen

Vragen

 1. Mag je de stenen of pucks van de andere speler ook weer terug schieten? 
  Jazeker! Je moet namelijk álle pucks in het veld van de tegenstander zien te krijgen, zowel jouw kleur als die van je tegenstander.
 2. Wat gebeurt er als een steen buiten het speelveld terecht komt?
  Degene die de steen buiten het speelveld schiet, moet hem weer ophalen en vanaf zijn eigen speelveld weer terug in het spel brengen. Het spel gaat voor jouw tegenstander ondertussen gewoon door, dus dat wordt rennen!
 3. Mag ik de andere speler afleiden of hinderen?
  Dit laten we aan jullie zelf over. Er staat niets over in de spelregels. Maar houd het gezellig en zorg dat het speelveld in elk geval vrij blijft. De goal blokkeren is natuurlijk niet toegestaan.

Bekijk hier de spelregels in PDF

Terug naar overzicht