Categorie:Gezelschapsspellen

Keezen spelregels

Keezen: Ouderwets gezellig bordspel

Spelinfo
  • Aantal spelers:4-6 spelers
  • Speelduur:circa 60 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 6 jaar
  • Uitgever:-
Bestel het klassieke bordspel Keezen

Keezen

Voor 15u besteld, morgen in huis

Het bordspel Keezen is ideaal voor iedereen die zin heeft in een leuk, eenvoudig te begrijpen spelletje dat gespeeld kan worden met een klein gezelschap. Keezen lijkt qua vormgeving en speelwijze erg op Mens Erger Je Niet!. Het verschil zit ‘m in het gebruik van reguliere speelkaarten in plaats van dobbelstenen om de pionnen vooruit te bewegen.

Keezen spelregels

Keezen speel je met twee of drie teams van twee personen, dit wordt mogelijk gemaakt door de uitvoering van het dubbelzijdige speelbord. Het doel van Keezen is, net zoals bij Mens Erger Je Niet!, om als eerste alle eigen pionnen in het thuishonk te krijgen. Is het je gelukt om je eigen pionnen op de eindbestemming te krijgen? Dan mag je jouw teamgenoot naar de overwinning helpen. The Game Room neemt stapsgewijs de Keezen spelregels met je door!

Beginopstelling

Maak gelijkwaardige teams en zorg dat de teamgenoten tegenover elkaar gaan zitten. Nu kiest elke speler een kleur en zet de 4 eigen pionnen op de beginvelden. Vervolgens moeten de kaarten worden verdeeld. Keezen wordt in rondes gespeeld. Start je een nieuw potje? Dan krijgt elke speler in de eerste ronde 5 speelkaarten. Houd deze zo vast zodat niemand anders je kaarten kan zien! Indien de kaarten verdeeld zijn, wordt een startspeler gekozen.  Vervolgens wordt met de klok mee gespeeld.

Verloop van het spel

Beurtelings gooien spelers één kaart uit hun hand op tafel. De opgelegde kaart bepaalt hoeveel vakjes jouw pion verplaatst mag worden of welke actie je moet uitvoeren. De acties die bij de kaarten horen, zijn als volgt:

Soort kaartActie
AasPlaats een pion op het startveld óf verplaats een pion 1 vakje naar voren
Heer/koningPlaats een pion op het startveld
VrouwVerplaats een pion 12 vakjes naar voren
BoerVerruil een eigen pion met een pion van een andere speler (teamgenoot of tegenstander). Let op, dit mag niet indien een pion op het startveld staat
VierZet een pion vier vakjes achteruit
Overige cijfersVerplaats de pion hetzelfde aantal vakjes vooruit als wat op de kaart staat aangegeven

Met alle pionnen op de beginvelden, is het noodzakelijk om eerst een Aas of heer/koning op te gooien. Heb je geen van beide kaarten in de hand? Dan moet je deze ronde helaas aan je voorbij laten gaan en lever je al jouw kaarten in.

Belangrijke regels: - Een pion op een startveld mag niet geslagen, omgeruild of gepasseerd worden.  - Het is niet toegestaan om te passen. Kun je een kaart opgooien? Dan moet je dit doen, ook als dit nadelig uitpakt voor jezelf óf je teamgenoot.

Het spel wordt in rondes gespeeld. In de eerste ronde heeft iedere speler 5 speelkaarten gekregen. Wanneer al deze kaarten zijn gespeeld en niemand meer een actie kan uitvoeren, kan ronde 2 gestart worden. Nu ontvangt elke speler 4 speelkaarten. Zijn ook deze kaarten allemaal gespeeld, dan start ronde 3 en krijgt ook iedereen weer 4 speelkaarten toebedeeld. Na 3 rondes zijn de kaarten uit het deck op. Schud deze opnieuw en geef elke speler weer 5 speelkaarten. 

Welk team als eerste alle eigen pionnen in het thuishonk weet te krijgen, wint het spel!