Mens erger je niet

Het kleurrijke bordspel Mens Erger Je Niet! mag je wel een echte klassieker noemen. Het spel is in menig huishouden wel te vinden. Het doel is om al jouw pionnen naar het thuishonk te krijgen. Maar pas op; onderweg kunnen je tegenstanders jouw pion van het bord afslaan! Lees hieronder de uitgreide spelregels van Mens erger je niet!

Mens erger je niet

Mens Erger Je Niet Regels

Het Mens Erger Je Niet speelbord is tweezijdig bedrukt: een kant voor kleinere gezelschappen (tot 4 spelers), de andere kant voor grotere (tot 6 spelers). Handig! Het kleurrijke bordspel Mens Erger Je Niet mag je wel een echte klassieker noemen. 

Het spel is in menig huishouden wel te vinden. Het doel is om al jouw pionnen naar het thuishonk te krijgen. Maar pas op; onderweg kunnen je tegenstanders jouw pion van het bord afslaan! Ben je het boekje met regels van Mens erger je niet kwijt? Of wil je duidelijkheid over een bepaalde regel? Lees dan snel verder.


Inhoud:


Eigenschappen:

Leeftijd6 tot 99 jaar
Aantal spelers2-6 spelers
Speelduur± 30 minuten
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
EigenschappenStrategie, geluk,
familiespel

Doel: zo snel mogelijk naar het thuishonk

Het doel van Mens Erger Je Niet is simpel: zorg dat al jouw pionnen als eerste in het thuishonk zijn. De dobbelsteen bepaalt hoeveel stapjes jouw pion vooruit mag op het bord. Hoe hoger je gooit, des te meer stappen je vooruit mag zetten en hoe eerder je bij het thuishonk bent. Maar pas op; andere spelers kunnen jouw pion van het bord afslaan zodra zij op precies hetzelfde vakje terechtkomen.

Bekijk hieronder de uitgebreide spelregels van Mens Erger Je Niet.


De Officële Mens Erger Je Niet regels

Mens Erger Je Niet is zowel geschikt voor 2-4 spelers als voor 2-6 spelers. Dit komt door het dubbelzijdige speelbord. Op de voorkant staan de velden in een kruisvorm. Hierdoor zijn de 4 spelers gelijkmatig langs het bord verdeeld. Willen meer mensen meedoen? Dan draai je simpelweg het speelbord om. De velden hebben op deze zijde een ster-achtige vorm waardoor 6 spelers tegen elkaar kunnen strijden.

Met hoeveel dobbelstenen speel je mens erger je niet?
Mens erger je niet wordt gespeeld met 1 dobbelsteen.

Naast de klassieke versie kun je Mens Erger Je Niet ook spelen met dobbelautomaat of als compacte reiseditie. En heb je geen dobbelsteen? Dan kan je het spel ook met speelkaarten spelen. De naam is dan Keezen

Lees snel verder voor de regels van Mens Erger Je Niet.

Beginopstelling

Elke speler kiest een kleur en plaatst alle vier de pionnen op de vakken (in matchende kleur) aan de rand van het speelbord. Bepaal wie als eerste mag beginnen. Dit kun je doen door iedereen één keer te laten gooien met de dobbelsteen. Degene met de hoogste worp begint. Daarna speel je met de klok mee.

Het is beter om de spelers bij de start van het spel eerlijk over het bord te verdelen, zodat een speler geen voordeel heeft als er niemand direct achter hem zit.

Speel je met 3 personen, dan kan je dus beter (want eerlijker) op het bord voor 6 spelers spelen, met tussen de spelers een leeg veld. Dit is geen harde spelregel, maar het maakt het spelen wel eerlijker. Nadeel is wel dat het spel wat langer duurt en minder enerverend kan zijn. Het bord van 6 spelers heeft echter minder witte vlakjes tussen de thuisplaten, waardoor een rondje 48 vakjes is, tegen 40 bij het bord van 4 spelers. Zo groot is het verschil dus niet.

Speel je met 5 spelers, dan kan je dit niet vermijden. Er kan gedobbeld worden wie dit voordeel krijgt, of je kan afspreken dat de jongste speler dit voordeel krijgt.

mensergerjeniet 6 spelers
Dit is het bord voor 6 spelers

Hierboven een voorbeeld van het mens erger je niet bord. Links onder zien we het gele starthonk. Midden onder in een verticale lijn is het gele thuishonk. Je dient dus om al je pionnen van jouw starthonk naar jouw thuishonk te brengen.


Hoe speel je Mens erger je niet? Een uitgebreide uitleg

Lees snel verder voor de regels van mens erger je niet en uitleg over speelrondes.

Regels voor het starthonk verlaten

Om de startpositie aan de rand van het bord (het starthonk) te mogen verlaten, moet de speler een 6 gooien met de dobbelsteen. Weet je snel dit getal te dobbelen? Dan kun je een aardige voorsprong nemen op de andere spelers. Na de succesvolle worp gooi je direct nog een keertje en speel verder met dezelfde pion, zo schrijven de officiële mens erger je niet regels voor. Zet je pion evenveel stappen vooruit als het ogen op de dobbelsteen. Wanneer iemand géén 6 gooit en geen pionnen in het veld heeft, is de volgende speler aan de beurt.

Tip1: Zet geen pion op het startveld van je tegenstander!

Het verplaatsen van pionnen

Indien je eerste pion het speelbord heeft betreden, mag je tijdens jouw beurt weer met de dobbelsteen gooien en je pion verplaatsen. Hoe hoger je gooit, des te meer stappen je vooruit mag zetten en hoe eerder je bij het thuishonk bent.

Heb je al een pion in het spel en gooi je weer 6? Dan mag je kiezen of je met de pion 6 stappen vooruit zet óf een nieuw pion op het startvakje plaatst. Als alle 4 de pionnen van de eigen kleur al in het spel zijn, blijft er maar één optie over.

Tip2: Houd een veilige voorsprong van meer dan 6 vakjes

Een pion van het speelbord slaan

Wanneer meerdere spelers pionnen op het bord hebben staan, wordt het spel een tikje gevaarlijker. Indien een pion op een reeds bezet vakje terechtkomt, moet de pion die daar eerder stond het veld ruimen. Deze geslagen pion wordt teruggezet op een van de vier gekleurde vakken aan de rand van het speelbord. Dit betekent dat de ‘geslagen speler’ opnieuw 6 moet gooien en met die pion weer helemaal opnieuw moet beginnen. Snap je al waar de naam van het spel vandaan komt?

Je kan ook een eigen pion slaan (als deze nog niet in het thuishonk staat). Dit kan tactisch soms zelfs handig zijn, als je daarmee een tegenstander die bijna heeft gewonnen kan gaan achtervolgen. Een geslagen pion moet wel altijd weer van voor af aan beginnen en komt pas weer in het spel nadat de speler een 6 heeft gegooid.

Mens Erger Je Niet regels thuishonk

Het einddoel van het spel is het thuishonk (in de eigen kleur) in het midden van het speelbord. Er gelden specifieke Mens Erger Je Niet regels voor het binnenkomen in het thuishonk. Ben je na een heel rondje dichtbij het thuishonk? Dan moet de worp jouw pion op een leeg vakje in het thuishonk laten eindigen. Is het vakje reeds bezet door een andere pion van jezelf? Dan moet je op jouw volgende beurt wachten. Gooi je meer ogen dan dat er vakjes over zijn, tel dan vanaf het einde terug. En nu maar hopen dat jouw pion met de finish in zicht niet van zijn plek wordt geslagen, zoals in deze video:

Wie als eerste alle 4 zijn/haar pionnen in het thuishonk weet te krijgen, wint het bordspel.


Strategie

Er komt een behoorlijke factor geluk kijken bij Mens erger je niet. Toch zijn er ook manieren om jouw geluk een handje te helpen.

  • Zorg dat je een veilige marge hebt met achterop komende pionnen van tegenstanders.
  • Wacht pionnen van de tegenstander op, met pionnen die nog niet zo ver gelopen hebben.
  • Zet geen pionnen op het startveld van de tegenstander als deze nog pionnen in het spel moet brengen. Je kunt jouw pion beter 1 of 2 plekjes daarachter laten staan.

Discussiepunten

De spelregels van mensergerjeniet zijn best simpel, maar toch zijn er een paar punten die voor onduidelijkheid en dus discussie kunnen zorgen. Hierbij wat extra duidelijke punten:

  1. Als je een zes gooit en daarmee een pion in het spel brengt, moet je meteen nog een keer gooien en met diezelfde pion verder lopen.
  2. Als je een 6 gooit, moet je altijd nog een keer gooien. Ook als al jouw pionnen al in het spel zijn. 
  3. Je mag een worp niet verdelen over 2 pionnen. Als je een 5 gooit, mag je dus niet een pion 3 stappen vooruit zetten en een andere 2 stappen vooruit.
  4. Binnen in je thuishonk, mag je de pionnen niet meer verplaatsen.
  5. Als je in het thuishonk op een plek komt waar al een pion staat, dan gaat de worp voorbij. Je slaat dus niet je eigen pion. Het risico is nu wel dat de pion geslagen kan worden door andere spelers.
  6. Je mag over jezelf heen met mens erger je niet,
  7. Je mag je eigen pion slaan, zodat deze weer terug naar je startveld gestuurd wordt en pas na het gooien van een 6 weer meedoet.

Download

Download hier de officiële Mens Erger je Niet regels in PDF:

download

Naar boven