The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Jaipur

In het tweepersoons handelsspel Jaipur van Space Cowboys strijd je tegen elkaar om de rijkste handelaar van de Maharadja te worden.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen, Kaartspellen, Prijs en Op reis

Beschrijving Jaipur


Je bent een van de twee machtigste handelaars in de stad Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, maar dat is niet genoeg voor jou. Zo krijgt enkel de rijkste handelaar het voorrecht om een uitnodiging te krijgen van het hof van de maharadja. Doe daarom beter dan je tegenstanders en ga op zoek naar de twee zegels van uitmuntendheid. Verkoop, verruil en koop aan betere prijzen terwijl je je kamelen in de gaten houdt.

Snel kaartspel

Jaipur is een snel kaartspel, waarbij je een mix van tactiek, risico en geluk nodig hebt. Spelers mogen tijdens hun beurt een kaart pakken of verkopen. Als je kaarten neemt, moet je kiezen tussen het nemen van alle kamelen, het nemen van één kaart van de markt of het wisselen van 2-5 kaarten tussen de markt en jouw kaarten.

Als je kaarten verkoopt, mag je slechts één type goed verkopen en ontvang je evenveel fiches voor dat goed als het aantal kaarten dat je hebt verkocht. De waarde van de fiches neemt af naarmate het spel vordert, dus je kunt maar beter opschieten! Aan de andere kant ontvang je steeds hogere beloningen voor het verkopen van drie, vier of vijf kaarten van hetzelfde goed per keer, dus je kunt maar beter wachten!

Je kamelen zijn  dan weer niet te koop, maar wel van groot belang bij het verhandelproces. En ze bieden bonuspunten die ervoor zorgen dat je overwinning binnen handbereik ligt.

Lees hieronder de volledige spelregels van Jaipur.

Spelregels


In het handelsspel Jaipur strijd je tegen elkaar om de rijkste handelaar van de Maharadja te worden. Het strategische kaartspel van Space Cowboys (Asmodee) wordt gezien als een van de beste spellen voor 2 personen en is genomineerd voor prestigieuze prijzen waaronder de International Gamers Award (2010). Tactiek en een beetje geluk zijn nodig om Jaipur te winnen.

Jaipur spelregels

Om het uiteindelijk te schoppen tot de rijkste handelaar van de Maharadja moet je goederen slim verhandelen in ruil voor roepies, de munteenheid van India. Alle handel vindt plaats op de grote markt in de hoofdstad Jaipur. The Game Room neemt de spelregels van het spel Jaipur zo goed mogelijk met je door!

Voorbereiding

De voorbereiding begint met het vormgeven van de markt waar the big business gaat plaatsvinden. In lijn komen 3 kameelkaarten open op tafel. Een markt zonder kamelen is natuurlijk geen échte Indiase markt. Schud nu alle goederenkaarten en geef elke speler 5 stuks. Alle overige kaarten vormen een gesloten trekstapel. Een markt met slechts 3 kamelen is een beetje karig, dus vul je deze aan door nog 2 goederenkaarten toe te voegen. Deze kaarten pak je simpelweg uit de gesloten trekstapel. De markt bestaat dus nu uit 5 kaarten (dit mogen ook meer dan 3 kamelen zijn).

Bekijk nu je eigen handkaarten. Zitten hier kamelen tussen? Leg deze open voor je neer. Dit is jouw kudde.

Het spel Jaipur bevat ook 38 gekleurde goederenfiches. Sorteer deze op kleur. Op de goederenfiches staat ook een waarde (heel klein op de voorzijde en groot op de achterzijde) aangegeven. Zorg dat de stapels goederenfiches ook in aflopende volgorde qua waarde liggen. Vervolgens sorteer je de bonusfiches per type en maak je 3 aparte stapels. Het kameelfiche komt naast de bonusfiches te liggen. Tot slot leg je de 3 Zegels van Uitmuntendheid binnen handbereik op tafel.

Het spelverloop

In de officiële Jaipur handleiding staat geen specifieke regel over wie van de twee spelers als eerst aan zet mag. Gooi een muntje op, doe steen-papier-schaar of kies een andere manier om de startspeler te bepalen. Alles mag. Een speelbeurt ziet er aardig overzichtelijk uit. Tijdens een beurt heb je namelijk slechts twee opties: kaarten nemen óf kaarten verkopen. Na één van de twee handelingen is de beurt voorbij.

Kaarten nemen

De eerste optie bij Jaipur is het nemen van kaarten. Binnen deze handeling heb je nog een aantal opties:

  • Je pakt één goederenkaart van de markt. De bovenste kaart van de trekstapel vult de lege plek op.
  • Je neemt meerdere goederenkaarten uit je hand en ruilt deze met een identiek aantal kaarten van de markt. Kamelen, goudstaven, kruiden, you name it. Alle soorten goederen mogen hier geruild worden.
  • Neem alle kameelkaarten van de markt en voeg deze toe aan je eigen kudde. De bovenste kaarten van de trekstapel komen hiervoor in de plaats.

Belangrijke regel: het is niet toegestaan om meer dan 7 handkaarten in je bezit te hebben aan het einde van jouw beurt.

Kaarten verkopen

De tweede optie is het verkopen van kaarten. Het verkopen werkt als volgt: kies één goederentype (bijvoorbeeld goud, leder of kruiden) en leg het gewenste aantal kaarten van dit goederentype op de aflegstapel. Je bepaalt dus helemaal zelf hoeveel goederen je verkoopt. Een uitzondering geldt voor de drie duurste goederen in het spel. Voor diamant, goud en zilver dien je minimaal 2 kaarten af te leggen.

Voor wat hoort wat natuurlijk. Neem nu een fiche voor elke kaart je die je verkocht hebt, beginnend met het bovenste fiche met de hoogste waarde. Verkoop je meer dan 3 kaarten? Dan ontvang je ook nog het overeenkomstige bonusfiche. Bij het pakken van een bonusfiche weet je nog niet wat de exacte waarde hiervan is.

Einde van een ronde

De ronde eindigt wanneer de trekstapel geen kaarten meer bevat of wanneer de fiches van drie soorten handelswaren op zijn. Het kamelenfiche wordt overhandigd aan degene met de meeste kamelen in zijn kudde. Het kamelenfiche is 5 punten waard. Bij een gelijke stand krijgt niemand het fiche. Nu is het tijd om de rest van de punten te tellen. Tel hiervoor de punten van de goederen- en bonusfiches bij elkaar op. Degene met het hoogste puntenaantal verdient een Zegel van Uitmuntendheid.

Einde van het spel

Een potje Jaipur is afgelopen indien een speler twee Zegels van Uitmuntendheid in zijn bezit heeft. De winnaar mag zich de allerbeste handelaar van de Maharadja noemen!

Jaipur spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
3558380063841
Merk
Space Cowboys
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
2
Speelduur - min
20
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
1