The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Koehandel

Het doel van Koehandel is om de meeste kwartetten te verzamelen van waardevolle boerderijdieren. Hierbij moet flink worden onderhandeld!

Kopen

Nog maar 1 product in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Kaartspellen

Beschrijving Koehandel


Eenmaal, andermaal, verkocht! In het kaartspel Koehandel draait het allemaal om onderhandelen. Maar wie wint er nu het meest bij het verhandelen van de koe, de geit of het varken? Alleen de meeste listige boer krijgt de meest lucratieve dieren in handen terwijl spelers zonder boerenverstand bedrogen achterblijven.

Verzamel de meeste waardevolle kwartetten om het spel te winnen. Koehandel is het basisspel van Ravensburger. Het kan worden aangevuld met de uitbreiding Koehandel Master.

Spelregels


Bij het kaartspel Koehandel moet flink onderhandeld worden met andere spelers om het spel te winnen. Het doel is om de meeste kwartetten te verzamelen van waardevolle boerderijdieren. Waar kippen niet zo lucratief zijn, wil je als speler wél flink in de buidel tasten voor een paard of varken. Koehandel is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar en kan gespeeld worden met 3 tot 5 personen.

Koehandel spelregels

The Game Room gaat in op de spelregels van het originele kaartspel. Van Koehandel zijn namelijk diverse varianten uitgebracht, waaronder eentje met een mooi vormgegeven speelbord.

Wist je dat: de bordspelversie van Koehandel al vanaf 2 personen speelbaar is? Deze variant biedt de nodige afwisseling én is inclusief houten veilingshamer. 

Voorbereiding

Voordat er onderhandeld kan worden, ontvangt elke speler een aantal geldkaarten als startkapitaal. De verdeling is als volgt: 2 kaarten van 0, 4 kaarten 10 en één kaart met een waarde van 50. Schud nu alle dierkaarten goed door elkaar en leg deze vervolgens als een gedekte stapel op tafel.

Spelverloop

Kies welke speler het spel mag beginnen en speel daarna met de klok mee. De startspeler kruipt in de rol van veilingmeester en heeft de keuze uit 2 verschillende handelingen: koehandel of veilen. 

Veilen

Kiest de veilingmeester ervoor om een veiling te starten? Dan draait de veilingmeester de bovenste dierenkaart van de stapel om en legt deze open op tafel neer. De speler links van de veilingmeester mag nu een bod doen op het dier. Op deze manier doet elke speler, indien gewenst, een bod. Je mag dus passen en toekijken hoe andere spelers tegen elkaar opbieden. De veilingmeester mag zelf géén bod doen. Wanneer de biedingen steeds hoger oplopen, zullen meer spelers afhaken totdat er één speler overblijft. Net als bij een échte veiling, wordt de veiling afgesloten met de volgende woorden van de veilingmeester: eenmaal... andermaal... verkocht!

Degene met het hoogste bod krijgt de dierkaart. De veilingmeester ontvangt op zijn beurt het bedrag wat voor het dier geboden is. Alle gekochte dierenkaarten leg je altijd open voor je neer. Let op, de veilingmeester mag gebruik maken van zijn kooprecht. Dit betekent dat hij/zij de kaart zelf mag kopen voor hetzelfde bedrag. In dit geval betaalt de veilingmeester dit bedrag aan deze hoogste bieder. Doet de situatie zich voor waarbij niemand interesse heeft in het te veilen dier? Dan mag de veilingmeester deze kaart gratis en voor niets houden.

Koehandel

Bij koehandel kiest de veilingmeester ervoor om dierenkaarten met een andere speler te ruilen. De tegenspeler mag dit tevens niet weigeren en moet zich overgeven aan de onderhandeling. In het begin van het spel heeft niemand nog dierkaarten in handen waardoor koehandel op nog niet mogelijk is. 

Koehandel is alleen toegestaan wanneer twee spelers een kaart met hetzelfde dier bezitten. Heeft de veilingmeester een mooie dierenkaart van een speler op het oog, dan brengt hij/zij een bod uit. Dit gebeurt op een ietwat sneaky manier. De veilingmeester legt één of meerdere geldkaarten gedekt op tafel neer zonder iets over de daadwerkelijke waarde te zeggen. Omdat er ook geldkaarten met de waarde 0 in het spel zijn, kan het bod negatief voor de tegenspeler uitpakken. De tegenspeler kan ervoor kiezen het onbekende bod te accepteren en de kaart direct af te staan of om een tegenbod te doen. Hebben beide spelers exact hetzelfde bedrag geboden dan wordt de koehandel nog één maal over gedaan.

Afronding van het spel

Wanneer alle kwartetten compleet zijn, is het spel afgelopen. Nu is het tijd om het aantal punten te tellen. Dit doe je als volgt:

  1. Tel de waarden van je kwartetten (het getal dat op de 4 kaarten staat) bij elkaar op
  2. Vermenigvuldig dit getal met het aantal kwartetten dat je verzameld hebt

De speler met de meeste punten wint het spel!

Koehandel Master en bordspel variant

Ravensburger heeft ook een bordspelversie van Koehandel uitgebracht én een Master editie. Bij Koehandel Master is, net als bij de traditionele versie, het ultieme doel om zoveel mogelijk (kostbare) dierkwartetten in handen te krijgen. Koehandel Master is een lichte variatie op het origineel en kan dus op zichzelf gespeeld worden. Het spel bevat enkele nieuwe toevoegingen, zoals Stamboekkaarten en het Rattenkwartetten en biedt hierdoor nét iets meer variatie dan de klassieke Koehandel.

Eigenschappen


EAN
4005556207749
Merk
Ravensburger
Leeftijd - min
10
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
3
Aantal spelers - max
5
Speelduur - min
30
Speelduur - max
45
Nederlands
Ja
Complexiteit
1
Voorraad
1

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd