The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Uit de Oude Doos: Ongelukslaan 13

Bordspel Ongelukslaan 13
In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Ditmaal Ongelukslaan 13; een duister bordspel vol valstrikken.

In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Gewoon omdat we dat leuk vinden, om bij spelfanaten het nostalgische gevoel op te laten bloeien. En misschien wel als shout out naar de spelfabrikanten om onze good old favorites nieuw leven in te blazen.

Het spel Ongelukslaan 13

Wie wat speurwerk verricht op websites met tweedehands spullen zoals Marktplaats, komt hem sporadisch wel tegen. Maar in de winkel is Ongelukslaan 13 niet meer nieuw te krijgen en dat vinden we eeuwig zonde. In het bordspel Ongelukslaan 13 draait alles om de grote erfenis van de overleden tante Agaat, een stinkend rijke erfgename van een kattenvoer-imperium (echt waar). Al haar erfgenamen hebben zich in haar landhuis verzameld voor de voorlezing van haar testament. Om haar miljoenen te erven, moet iedereen vóór middernacht ontsnappen uit het met ‘boobytraps’ beladen landhuis. Als speler moet je andere erfgenamen, waaronder schattige huisdieren, uit de weg ruimen om het geld uit de erfenis op te kunnen eisen. Krijg jij al zin om dit ietwat duistere spel te spelen? Wij wel!

Ongelukslaan 13 in het kort: het spel werd in 2002 uitgegeven door Hasbro en is momenteel enkel tweedehands verkrijgbaar. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van circa 45 minuten. Doel: met zoveel mogelijk geldzakken het landhuis verlaten.

Vuile valstrikken in een driedimensionaal decor

Naast het boeiende achtergrondverhaal is er nog een aantal redenen waarom Ongelukslaan 13 zo’n gaaf spel is. Laten we voorop stellen dat de grafische vormgeving van het spelbord en de speelstukken prachtig is gedaan. Daarnaast moet je strategisch denken om precies die personages om te leggen waardoor je zelf de meeste geldzakken ontvangt. Het strategische aspect kan gecombineerd worden met bluffen en misleiding. Spelers weten niet van elkaar welke erfgenamen tot hen behoren. Je mag immers met elk personage stappen door het gevaarlijke landhuis doen. Op deze manier kun je tegenspelers aardig op het verkeerde spoor zetten. 

Hét klapstuk van Ongelukslaan 13 is toch wel het driedimensionaal decor. Door middel van fysieke valstrikken (o.a. een zwijnenkop, brandkast, draaibaar haardvuur en een trap) gemaakt van plastic en karton kun je erfgenamen uit de weg ruimen. Gedurende het spel moeten spelers kaarten verzamelen om deze valstrikken te activeren. Maar om een kaart te krijgen, moet je eerst zélf op een valstrik gaan staan. Een tricky bedoeling dus.

Stiekem hopen we dat de uitgever Hasbro het duistere bordspel een tweede leven geeft. Tot die tijd moeten we het doen met de herinneringen die we aan het spel hebben.

Terug naar overzicht