The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Sequence: spannend bord- en kaartspel

Speluitleg Sequence
Sequence is een klassiek kaartspelletje voor 2-12 spelers. Het doel is om als eerste twee rijen van vijf fiches van dezelfde kleur op het speelbord te krijgen.

Sequence is een klassiek kaartspelletje mét een speelbord van het merk Goliath. Het doel is om als eerste twee rijen van vijf fiches van dezelfde kleur op het speelbord te krijgen. Je kunt Sequence met 2 of drie mensen spelen, óf vorm teams (tot 12 spelers in totaal) als je met een grote groep bent. Het leuke aan Sequence is dat het zowel een familiespel als partygame is. Je kunt het spel dus bij elke gelegenheid uit de spelletjeskast halen.

Sequence spelregels

Sequence is een aardig eenvoudig kaartspel die je snel kunt leren. Ook het aantal onderdelen is lekker overzichtelijk. Het spel bestaat uit een speelbord, kaarten en fiches in 3 verschillende kleuren. The Game Room neemt de spelregels van Sequence zo goed mogelijk met je door.

Voorbereiding

Maak twee of drie gelijke teams. Bestaat het gezelschap uit 2-3 spelers, dan kun je individueel spelen. Spelers van hetzelfde team moeten om en om met hun tegenstanders om het speelbord zitten. Elk team kiest een kleur fiche; rood, blauw of groen. Geef nu elke speler een gelijk aantal kaarten. Hoeveel kaarten iedereen precies krijgt, is afhankelijk van het aantal spelers én het aantal teams (3 maximaal). Bekijk in de tabel hoeveel Sequence-kaarten iedereen krijgt.

2 spelers of 2 teams
Aantal spelersAantal kaarten per speler
27
46
65
84
103
123
3 spelers of 3 teams
Aantal spelersAantal kaarten per speler
36
65
94
12

3

De resterende kaarten vormen een gedekte trekstapel. Zorg dat je jouw kaarten gedurende het spel zo in jouw hand neemt, zodat niemand anders deze ziet. Oók je teamleden niet. de speler links van de deler mag beginnen. Speel daarna met de klok mee.

Het spelverloop

Tijdens een speelbeurt kies je één handkaart en legt deze open voor je neer. Pak een fiche van de eigen kleur en plaats deze op het corresponderende vakje op het speelbord. Let op, van elke Sequence-kaart zijn twee vakjes op het bord te vinden. Kies dus wijs! Een voorbeeld: heb je een harten zeven? Dan leg je het fiche op één van de twee vakjes met de harten zeven. Het spreekt voor zich dat je géén fiche mag leggen op een reeds bezet vakje. De beurt wordt afgesloten door het trekken van een nieuwe kaart van de stapel.

Het is de bedoeling om een onderbroken rij te maken van vijf fiches in de eigen kleur. Om te winnen heb je twee complete rijen nodig. De rijen mogen horizontaal, verticaal en diagonaal worden gevormd. Sequence is als het ware een wat uitgebreidere versie van de klassieker 3 op een rij.

De boeren

Van elke kaart zitten er 2 stuks in het spel. De joker (de boer) vormt hier een uitzondering op. Hier zijn er 8 van. Sommige hebben twee ogen open, bij andere boeren is slechts één oog zichtbaar.

  • Boer met 2 ogen - pak een fiche in de eigen kleur en leg deze op een leeg vakje naar keuze
  • Boer met 1 oog - pak één fiche van de tegenstander van het speelbord. Dit mag geen fiche zijn die al onderdeel is van een Sequence (complete rij). Gevorderde spelers mogen deze regel achterwege laten.

Dode kaarten

Het kan zomaar gebeuren dat je een kaart in handen hebt waarvan beide vakjes op het speelbord al bezet zijn. Deze kaart kun je dus niet meer spelen en wordt daarom ook wel een dode kaart genoemd. Maar geen nood, je kunt deze dode kaart inwisselen voor een nieuw exemplaar als je aan de beurt bent.

Einde van het spel

De speler of het team dat als eerste twee Sequence (5 fiches in elke rij) weet te maken, wint.

Terug naar overzicht