The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Poefen: Test je geluk

Kaartspel Poefen regels
Kan jij voorspellen welke kaart je zal trekken? De uitkomst van je gok bepaalt of je zal moeten drinken of niet.

Kan jij voorspellen welke kaart je zal trekken? De uitkomst van je gok bepaalt of je zal moeten drinken of niet.

Voorbereiding

Meer dan een pak speelkaarten en bier is niet nodig voor het spelen van het drankspel Poefen.

Alle spelers vormen een kring. Een speler krijgt de stapel kaarten en wordt zo de verdediger. Deze mag de kaarten schudden vooraleer de eerste aanvaller aan de beurt is. Alle andere spelers zijn aanvallers.

Spelregels Poefen

De aanvallers mogen om de beurt een kaart noemen, bijvoorbeeld schoppen 3 of harten koning. Nadat een speler een kaart heeft genoemd, draait de verdediger de bovenste kaart van de stapel om en legt deze met de afbeelding naar boven op een nieuwe stapel.

Als de kaartkleur (harten, ruiten, schoppen, klaveren) klopt, moet de verdediger één slok drinken.

Als de waarde van de kaart klopt, moet de verdediger twee slokken drinken.

Als zowel de kaartkleur als de waarde goed gegokt is, moet de verdediger vijf slokken drinken.

Wanneer de aanvaller ofwel de waarde, ofwel de kaartkleur goed gegokt heeft, mag hij nog een kaart noemen. Is dat niet het geval, dan is het aan de volgende aanvaller. Zo loop je de cirkel af tot iedere aanvaller aan de beurt is geweest.

Als alle aanvallers aan de beurt zijn geweest, dan is het aan de verdediger om kaarten te noemen. Het spel verloopt op dezelfde manier, maar met het verschil dat alle aanvallers moeten drinken als de verdediger de kaartkleur en/of de waarde goed heeft gegokt.

Als de verdediger verkeerd heeft gegokt op beide, dan is de ronde voorbij en is het aan de volgende speler om verdediger te zijn.

Extra regels

Naast de basisregels van het drankspelletje poefen zijn er nog een aantal exra regels. Deze hebben o.a. betrekking op de Jokerkaart en de Poef.

De Joker

Als de aanvaller een kaart noemt, en de verdediger draait een joker als bovenste kaart, dan moet de aanvaller vijf slokken drinken.

De Poef

  • Bij iedere ronde maakt de verdediger een speler de Poef. De speler die Poef is, moet een aantal slokken (één tot vijf) inzetten. Vervolgens gokt hij tussen zwart en rood. Hierna draait de verdediger de bovenste kaart om.
  • Is de omgedraaide kaart de kleur die de poef heeft genoemd, dan moet de verdediger het aantal slokken drinken die de poef heeft ingezet.
  • Is de omgedraaide kaart niet de kleur waarop werd gegokt, dan moet de Poef het aantal slokken drinken die hij heeft ingezet.
  • Is de omgedraaide kaart een joker, dan moeten zowel de verdediger als de Poef het aantal ingezette slokken drinken.

En meer

  • De verdediger mag de kaarten niet onder tafel houden. Doet hij dit wel moet hij één slok drinken en opnieuw de kaarten schudden.
  • Bij iedere ronde moet de verdediger een Poef kiezen. Dit hoeft niet per se aan het begin van de ronde. Vergeet hij dit echter, dan moet hij vijf slokken drinken

Terug naar overzicht