The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Oorlogje: De afvalrace der kaartspelen

Kaartspel Oorlogje regels
Het doel van het kaartspel Oorlogje is om uiteindelijk alle kaarten in bezit te hebben door slagen te winnen.

Bij het kaartspel Oorlogje is het de bedoeling om zoveel mogelijk slagen te winnen. De speler die aan het einde van het spel alle kaarten in bezit heeft, wint. Voor het spelen van Oorlogje heb je alle kaarten in een spel nodig, ook de jokers. Speel je met een grote groep, dan kun je twee spellen gebruiken.

Waarde van de kaarten

De laagste kaart is een 2. De hoogste is de Aas. De Joker daarentegen is altijd hoger dan eender welke kaart. Voor het winnen van de slag is enkel de waarde van de kaart van toepassing. De kaartkleur maakt geen verschil uit.

Op het eerste gezicht lijkt het dat een speler met de Aas of Joker nooit kan verliezen. Dat kan echter wel, wanneer twee spelers met een Aas moeten duelleren (zie verder). Om het extra spannend te maken kun je vooraf ook afspreken dat bijvoorbeeld de 8 de joker verslaat.

Spelverloop Oorlogje

Schud alle kaarten en verdeel deze onder de spelers. De kaarten worden omgedraaid op een stapel voor de speler gelegd. Tijdens het spelen moet iedere speler de bovenste kaart van de stapel omdraaien. De speler rechts van de deler begint. De speler met de hoogste kaart mag alle omgedraaide kaarten pakken en in een nieuwe stapel naast zich leggen.

Het duel

Gooien twee spelers de hoogste kaart? Bijvoorbeeld twee dames. Dan moeten deze spelers een duel uitvechten. Hierbij leggen beide spelers nog twee kaarten op tafel: 1 gesloten kaart en 1 open kaart. Wie de hoogste waarde heeft van de open kaart, wint het duel en mag vervolgens alle kaarten van deze slag pakken, inclusief de gesloten kaarten van het duel.

Wordt er met slechts twee spelers gespeeld? Dan speel je steeds zoals in een duel.

Winnaar Oorlogje

Is je stapel op? Dan schud je de stapel kaarten die je hebt gewonnen en speel je met deze verder. Zijn al je kaarten op? Dan ben je dood en heb je verloren. Er wordt verder gespeeld tot één speler alle kaarten in zijn bezit heeft. Deze is de winnaar van het spel.

Terug naar overzicht