Categorie:Denksport spellen

Hoe werkt het Molenspel

Molenspel

Spelinfo
  • Aantal spelers:2 spelers
  • Speelduur:10 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 8 jaar
Het molenspel van hout kopen

Molenspel

Voor 15u besteld, morgen in huis

Het Molenspel is een eeuwenoud bordspel voor 2 personen. Het wordt ook wel moonen (naar het Friese woord mûne), Nine men's morris of kortweg morris genoemd. Het doel is om ervoor te zorgen dat jouw opponent maximaal twee stenen overhoudt of jouw tegenstander niet langer meer kan zetten.

Spelregels Molenspel

Het Molenspel wordt gespeeld op een speciaal (houten) bord. Op dit bord staan vierkanten in vierkanten die met lijnen aan elkaar verbonden zijn. Op alle hoeken en verbindingspunten van deze lijnen staan weer stippen. Op deze stippen mogen de spelers hun stenen plaatsen. Het kenmerkende bord wil nog weleens samen verkocht worden in één grote spellendoos met andere klassiekers zoals Mens erger je niet, schaken en dammen. The Game Room neemt de spelregels van het Molenspel zo goed mogelijk met je door.

Het spelverloop

Het Molenspel kent praktisch geen voorbereiding. Je verdeelt simpelweg de stenen in twee verschillende kleuren onder de spelers. Als het goed is heeft ieder nu 9 stenen in zijn of haar bezit. Daarna kun je direct de strijd aan. Je wint het Molenspel als jouw tegenstander maximaal twee stenen overhoudt of hij of zij niet langer meer kan zetten.

Volgens de Molenspel spelregels verloopt het spel in 3 fasen. In elke fase kun je stenen van de ander verwijderen door het maken van een 3-op-een-rij. Dit kan zowel verticaal als horizontaal. Zo’n rijtje van 3 wordt een ‘molen’ genoemd. Vandaar dat dit bordspel bekendstaat als Het Molenspel.

Fase 1: het plaatsen van de stenen

In de eerste fase van Het Molenspel moet elke speler beurtelings een steen op het bord plaatsen. De posities waar je een steen mag plaatsen, zijn aangegeven met een grote stip. Hebben beide spelers alle 9 stenen een plekje op het houten bord gegeven? Dan is het tijd voor fase 2.

Fase 2: het verplaatsen van de stenen

Beurtelings verplaatsen de twee spelers een steen naar een naastgelegen vrije plek. Lukt het jou om een ‘molen’ te vormen? Dan mag jij een steen van de tegenstander verwijderen.

Fase 3: het verplaatsen van de stenen bij minder dan 4 stenen

Zodra iemand nog maar 3 stenen over heeft, duiken jullie fase 3 van het Molenspel in. Deze fase is vrij vergelijkbaar met de voorgaande fase. Het verschil is dat je nu een eigen steen mag verplaatsen naar een willekeurige vrije plek op het bord. Het hoeft dus niet perse een naastgelegen positie op het bord te zijn.

Einde van het spel

Heeft jouw tegenstander minder dan 3 stenen over of kan hij of zij geen geldige zet meer doen? Dan is de overwinning voor jou en win jij het Molenspel. Je ziet: de spelregels van Het Molenspel zijn aardig eenvoudig. Daarbij is het bord lekker snel opgezet waardoor je razensnel kunt spelen.

Bron: Bpoppen.