The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Ligretto: Een supersnel kaartspel voor jong en oud

Spelregels Ligretto
In het populaire kaartspel Ligretto van 999 Games hoef je niet op je beurt te wachten. Iedereen speelt tegelijk! Het doel is om zo snel mogelijk jouw kaarten kwijt te raken.

In het populaire kaartspel Ligretto hoef je niet op je beurt te wachten. Iedereen speelt tegelijk! Het doel is om zo snel mogelijk jouw kaarten kwijt te raken. Het merk Schmidt (uitgever 999 Games) heeft drie verschillende kleuren van Ligretto uitgebracht: groen, rood en blauw. Deze spellen kun je allemaal met elkaar combineren waardoor je met tot wel 12 personen kunt spelen. Het basisspel is geschikt voor 2 tot 4 spelers.

Ligretto spelregels

The Game Room gaat in op de spelregels van het Ligretto basisspel. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken. 

Voorbereiding

In totaal zijn er 160 kaarten (als je speelt met één Ligretto kaartspel). Zorg dat elke speler 40 kaarten met hetzelfde motiefje op de achterzijde krijgt. Schud de kaarten goed door elkaar en maak voor nu even één gedekte stapel. Nu is het tijd om deze stapel weer op te delen, dit doe je als volgt:

  1. Maak een stapel van 10 kaarten zónder deze eerst te bekijken. Leg deze stapel nu met het cijfer zichtbaar naar boven voor je op tafel neer. Dit is de Ligretto-stapel.
  2. Leg nu 3 kaarten met het cijfer zichtbaar naar boven naast de Ligretto-stapel. Indien je met 2 spelers speelt, pak je 5 kaarten. Telt je gezelschap 4 spelers, dan pak je 4 kaarten.
  3. Alle resterende kaarten hou je in eigen hand, op zo’n manier dat andere spelers de cijfers niet zien.

Het spelverloop

Bij Ligretto zijn er geen speelbeurten, iedereen mag tegelijkertijd spelen (dit kan voor wat chaos zorgen). Zodra iemand ‘’Ligretto’’ roept, gaat het spel van start. Spelers moeten hun kaarten afleggen. Dit gebeurt op kleur én op stijgende volgorde van cijfer (1 t/m 10). Een voorbeeld: heb je een gele kaart met een 1, dan leg je deze vliegensvlug in het midden van de tafel. Je mag kaarten in de hand én uit jouw rij gebruiken om af te leggen. Gebruik je kaarten uit de rij die open voor je ligt, dan moet je de lege plek direct weer opvullen met een kaart van de open Ligretto-stapel. Kun je even geen geschikte kaart afleggen? Pak dan 3 kaarten uit de eigen handkaarten en leg deze zo neer dat alleen het getal van de bovenste kaart zichtbaar is.  Doe dit net zo lang tot er een 1 (of verder in het spel een ander cijfer) opduikt. Deze kaart wordt midden op tafel gelegd.

Einde van het spel

Zodra een speler al zijn kaarten van zijn Ligretto-stapel heeft uitgespeeld, roept hij zo snel mogelijk “Ligretto STOP”. Iedereen stopt direct met spelen, er mogen géén kaarten meer opgelegd worden. Nu volgt de puntentelling:

Sorteer alle kaarten die in het midden van de tafel liggen, op basis van het motiefje op de achterzijde. Elke kaart levert 1 punt op. Is het je niet gelukt om de eigen Ligretto-stapel weg te spelen? Dan wordt voor elke kaart 2 strafpunten in rekening gebracht. De kaarten die zijn overgebleven in de eigen hand of rij, worden niet meegeteld. Tel alle plus- en strafpunten bij elkaar op. Degene die als eerste 99 punten behaalt, wint Ligretto.

Terug naar overzicht