Categorie:Gezelschapsspellen

Cluedo spelregels

Cluedo: Het bekende misdaadspel

Spelinfo
  • Aantal spelers:2-6 spelers
  • Speelduur:60 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:Vanaf 8 jaar
  • Uitgever:Hasbro

In Cluedo draait het om het oplossen van een moord. Wie van de 6 verdachten heeft de moord gepleegd, met welk wapen én in welke kamer? De speler die als eerste het juiste antwoord geeft op deze 3 vragen, is de beste detective en wint het spel. Dit bekende misdaadspel is geschikt voor 2 tot 6 spelers.

Cluedo spelregels

Het oplossen van een moord is een serieuze zaak. Hieronder volgen de spelregels, lees deze stap voor stap rustig door!

Beginopstelling

Zet alle gekleurde pionnen op de daarvoor bestemde vakken op het speelbord. Dit geldt óók voor de pionnen die niet door een speler worden gebruikt. Alle verdachten (pionnen) zijn immers betrokken bij deze lugubere misdaad. Leg alle miniatuur moordwapens, zie afbeelding 1, (touw, loden pijp, mes, moersleutel, kandelaar en revolver) in een kamer naar keuze. 

Moordwapens in spel Cluedo
Afbeelding 1

Nu het Cluedo speelbord gereed is, zijn de kaarten aan de beurt. De kaarten kun je verdelen in 3 categorieën, namelijk ‘verdachten’, ‘kamers’ en ’wapens’. Maak van elke kaartsoort een aparte stapel met de afbeelding naar onder gericht. Trek één kaart uit elke categorie en stop deze in de case envelop. De inhoud van de envelop is nu de sleutel naar de ontrafeling van de moord. Schud de 3 stapels vervolgens goed door elkaar en verdeel de resterende kaarten over alle spelers. De verdeling van de categorieën is hierbij niet van belang. Zorg gedurende het misdaadspel dat niemand jouw kaarten kan inzien. Je wilt immers geen belangrijke informatie delen. Op het scoreblok kun je nu bepaalde mogelijkheden al wegstrepen. Het spel kan nu echt beginnen!

Op onderzoek uitgaan 

De beurt van een speler begint met het gooien van de 2 dobbelstenen. Het aantal ogen van de worp is het aantal vakjes waarmee je de eigen pion mag verplaatsen. Dit verplaatsen mag enkel verticaal en horizontaal. Het doel is om snel een kamer te betreden om een gooi te doen naar het oplossen van de moord. Tijdens het spel mag je niet tweemaal achter elkaar dezelfde kamer betreden. Daarnaast mag je geen kamers betreden die reeds bezet zijn door een andere speler. Zijn alle deuren van de kamer geblokkeerd door een pion? Dan heb je helaas pech en zul je een beurt moeten overslaan tot de blokkade is verdwenen.

Stap voor stap de moord oplossen

Eenmaal in een kamer mag je een suggestie doen voor het benoemen van een verdachte, het moordwapen en de kamer die je bent binnen gegaan. Verplaats hiervoor jouw verdachte én het moordwapen naar de desbetreffende kamer. De andere spelers moeten nu bewijzen dat dit speurwerk onjuist is en de suggesties proberen te weerleggen. De speler aan de linkerkant van de ondervrager laat indien mogelijk één kaart zien die overeenkomt met de suggestie. Deze informatie wordt enkel met de ondervrager gedeeld en niet met de hele groep. Voorbeeld: wordt de biljartkamer als plaats delict geopperd en heb je deze als kaart in handen? Dan kun je deze kaart laten zien zodat de ondervrager deze locatie op het scoreblok kan afstrepen. Als de eerste speler de suggestie niet kan weerleggen, moet de volgende speler het proberen. 

Naarmate het spel vordert kan elke spelers steeds meer verdachten, wapens en kamers van het lijstje wegstrepen. Door eliminatie en slimme suggesties kun je de Cluedo moord oplossen.

Case closed

Is er geen enkele speler die jouw suggestie kan weerleggen? Dan moeten de kaarten van de gesuggereerde verdachte, kamer en moordwapen wel in de envelop zitten. Indien je 100% zeker bent van je zaak, mag je de envelop openen en de uitkomsten delen met je tegenspelers. Heb je alle gegevens juist geraden? Dan is de moordzaak opgelost en heb je tevens het spel gewonnen. Bij een onjuiste beschuldiging moet de speler het spel verlaten.

Cluedo varianten: van Game of Thrones tot Sherlock

Naast het origineel zijn er meerdere varianten uitgebracht van het detectivespelletje. Zo kwam uitgever Asmodee op de proppen met Cluedo Game of Thrones. De twaalf verdachten zijn personages uit de bekende HBO-serie, zoals Daenerys Targaryen en Jamie Lannister. Dit spel bestaat uit een dubbelzijdig speelbord met aan de ene kant Meereen en aan de andere kant The Red Keep, met elk negen kamers zoals de Temple of the Graces. Andere varianten zijn Cluedo Harry Potter, Cluedo Downton Abbey (van Hasbro) en uiteraard kan Cluedo Sherlock, met personages uit de gelijknamige Britse serie, niet in de reeks ontbreken.