Categorie:Gezelschapsspellen

999 Games Exit spelregels

Exit: Coöperatieve escape room-spel

Spelinfo
  • Aantal spelers:1-4 spelers
  • Speelduur:45 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 12 jaar
  • Uitgever:999 Games
EXIT escape room spellen

EXIT

Voor 15u besteld, morgen in huis

Exit is een eenmalig escape-room spel van 999 Games. Als team probeer je uit een bepaalde locatie te ontsnappen door gezamenlijk raadsels op te lossen die naar de uitgang helpen. Je kunt het spel qua concept vergelijken met Escape Room The Game van uitgever Identity Games. Ondanks dat je het spel maar één keer kunt spelen, zijn er meerdere varianten uitgebracht met gloednieuwe uitdagingen en locaties zodat Exit ook na het eerste potje leuk blijft. Exit is benoemd tot Winnaar Speelgoed van het Jaar 2018 in de leeftijdscategorie 18+. Een bekroond spelletje dus welke je zeker gespeeld moet hebben als je houd van puzzelen en je hersens laten kraken.

Exit spelregels

Elke Exit heeft zijn eigen unieke verhaal, maar over het algemeen zijn de spelregels nagenoeg hetzelfde. The Game Room neemt de spelregels van Exit zo goed mogelijk met je door!

Voorbereiding

Leg het boek en de decodeerschijf op tafel. Sorteer alle kaarten op categorie, zodat er 3 verschillende stapeltjes ontstaan voor raadselkaarten, oplossingskaarten en hulpkaarten. Leg deze zo neer zodat de achterzijde naar boven ligt (gedekt). Controleer nu of de raadsel- en oplossingkaarten in oplopende volgorde op hun letters en cijfers zijn gesorteerd. Sorteer tot slot de hulpkaarten op hun symbolen. Pak eventueel wat pennen en papier erbij om aantekeningen te maken. Om aan het einde van het spel een score vast te stellen, is een stopwatch (of klok) nodig. Start de tijd zodra jullie hier klaar voor zijn.

Ben je al aardig bekend met de escape room spellen? Ga voor een Exit spel met een hoge moeilijkheidsgraad, zoals De Grafkamer van de Farao of Exit Het Verboden Slot.

Het spelverloop

In het begin van het spel zul je je alleen met het boek en de decodeerschijf moeten redden. In de loop van het spel komen hier de raadselkaarten bij. Sla het boek open op de allereerste pagina en bekijk aandacht wat hier staat. De kans is aanwezig dat je nu een dergelijke raadselkaart mag pakken. Op deze manier zal elke pagina van het boek duidelijk aangegeven welke kaarten of onderdelen je erbij mag pakken. 

Nu moet je als team met het boek, raadselkaart en de decodeerschijf de desbetreffende cijfercode proberen te kraken. Is het kwartje gevallen en is iedereen het eens over de oplossing? Dan pak je het desbetreffende getal uit de stapel met oplossingskaarten. Bekijk vervolgens de achterkant van de kaart. Hier staat of de code juist is. Klopt de code niet, dan moet je als team nog even doorzetten om de goede code te ontcijferen. De oplossingskaart vertelt je altijd wat de volgende stap is indien de code goed is geraden.

Hulpkaarten

Wanneer het speurwerk even niet zo soepel gaat en je als team dreigt vast te lopen, kun je een hulpkaart inschakelen. Voor elke code zijn er 3 bijbehorende hulpkaarten (gemarkeerd met een symbool). Tip 1 geeft een subtiele hint om tot de oplossing te komen. Tip 2 is al een stuk concreter. De hulpkaart Oplossing geeft de werkelijke oplossing van het raadsel. Leg de gebruikte hulpkaarten apart.

Einde van het spel

Zodra het laatste raadsel is opgelost, is het spel afgelopen. Je hebt gezamenlijk uit de escape room weten te ontsnappen! Je kunt nu de stopwatch op zetten en kijken hoelang jullie erover gedaan hebben. In de tabel kun je het scoregetal aflezen en zien hoe goed je prestatie was.

TijdGeen hulpkaarten1-2 hulpkaarten3-5 6-10>10
< 60 minuten10 754
< 75 minuten7643
< 90 minuten6532
> 90 minuten5421

Exit varianten

Omdat je elk Exit spel eigenlijk maar één keer kunt spelen omdat anders de lol er van af is, heeft 999 Games ruim 19 verschillende edities uitgebracht. Elke variant heeft een compleet ander scenario en opdrachten. Daarbij heb je ook keuze wat betreft moeilijkheidsgraad. Zo kun je als ervaren speler voor een Exit variant kiezen met een hoger niveau om de uitdaging voor jezelf en je medespelers wat op te schroeven. Let dus goed op de moeilijkheidsgradaties bij de aanschaf van een nieuw Exit spel. Enkele leuke edities zijn Exit Het Geheime Lab, Het Vergeten Eiland en De Dode in de Oriënt-ExpressBekijk hier alle Exit spellen!