The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Uit de Oude Doos: De Veilingmeesters van Amsterdam

Uit de Oude Doos: De Veilingmeesters van Amsterdam
In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Ditmaal het bordspel De Veilingmeesters van Amsterdam.

In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Gewoon omdat we dat leuk vinden, om bij spelfanaten het nostalgische gevoel op te laten bloeien. En misschien wel als shout out naar de spelfabrikanten om onze good old favorites nieuw leven in te blazen.

Het spel De Veilingmeesters van Amsterdam

De Veilingmeesters van Amsterdam is typisch zo’n spel dat op een geven moment achterin de kast belandt, maar je direct wilt spelen als je oog erop valt. De setting van het spel is het tijdperk van de Gouden Eeuw (omstreeks 1600). Een periode waarin Nederland, met name de stad Amsterdam, een ongekende bloei- en groeiperiode doormaakte. De economie zit in de lift. Er wordt flink op los gehandeld, gebouwd en men sticht handelsposten in de overzeese koloniën. In De Veilingmeesters van Amsterdam doen spelers eigenlijk niet anders. Net als vele andere spellen uit de reeks Uit de Oude Doos, is De Veilingmeesters van Amsterdam een creatie van de succesvolle auteur Reiner Knizia.

De Veilingmeesters van Amsterdam in het kort: het spel werd in 1999 uitgegeven door Jumbo. Het spel is geschikt voor 3 tot 5 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van circa 90 minuten. Het doel is om als lid van een machtige koopmansfamilie het meeste geld te verdienen. It’s all about the money!

Grijp de macht in diverse zones

De Veilingmeesters van Amsterdam bevat een groot speelbord, welke bestaat uit vier verschillende ‘zones’. Zo is er een speciale zone voor de goederenmarkt, handelsposten, de wijken in Amsterdam en tot slot bevat de rand van het bord een tijdspoor. Het tijdspoor loopt van 1579 - 1666 en toont belangrijke gebeurtenissen uit een specifiek jaartal. In de handleiding staan deze special events uit de Gouden Eeuw uitgebreid beschreven. Tijdens het spelen wordt een pion steeds een vakje vooruit verplaatst op het tijdspoor. Zodra de tijd verstreken is, wordt de eindbalans opgemaakt.

Het is aan spelers de taak om in elk van de vier zones het meeste geld binnen te harken. Door het trekken van gebeurteniskaartjes wordt bepaald welke handeling de speler mag uitvoeren. Bijvoorbeeld het bouwen van een statig grachtenpand.

De burgemeester als veilingmeester

Iedere beurt neemt één speler de rol aan van de burgemeester van Amsterdam. De burgemeester krijgt 3 schijven waarop actiekaarten gelegd moeten worden. Op actiekaarten staat wat en waar je mag bouwen. Er moet altijd één actiekaart ongebruikt naar de aflegstapel én één actiekaart moet ter veiling worden aangeboden. Dit is waar de fraaie veilingklok in het spel komt. Deze veilingklok is zo’n beetje hét klapstuk van De Veilingmeesters van Amsterdam. Het opwindmechanisme (géén batterijen dus) brengt een bepaalde charme met zich mee. De klok bepaalt de prijs van het actiekaartje. Iedereen mag meebieden. De klok telt af van 200.000 tot 50.000 florijnen. Wie de gevraagde prijs wil betalen, drukt simpelweg op de klok. Speel je op safe óf probeer je voor de laagste prijs te gaan?

Het spel loopt ten einde als het jaartal 1666 op het tijdspoor is bereikt en alle kaartjes op zijn. De rijkste speler is de winnaar.

Terug naar overzicht