The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Bordspel Monopoly spelregels

Monopoly

Een ware klassieker onder de gezelschapsspellen. Zorg door de verovering van vastgoed dat jouw tegenspelers hun geld aan jou verliezen.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen

Spelregels


Monopoly, wie kent het niet? Dit bordspel blijft een ware klassieker onder de gezelschapsspellen. Het doel van het spel is om een heus monopolie op te bouwen door straten te kopen, huizen en hotels op te zetten. Zorg door de verovering van vastgoed dat jouw tegenspelers hun geld aan jou verliezen. It’s all about the money!

Monopoly spelregels

Om het spel in te korten of eens te variëren zijn in de handleiding alternatieve regels te vinden. Bespreek van te voren met elkaar welke spelregels gehanteerd worden. Hieronder volgen de standaard spelregels van Monopoly.

  • Startsituatie In het midden van het spelbord komt één stapel Algemeen Fonds kaarten te liggen en één stapel Kanskaarten. Schud deze van te voren goed. Elke speler begint met een startkapitaal van 1500 Monopoly geld. De verdeling is als volgt: 5 x 1M|1 x 5M| 2 x 10M | 1 x 20M| 1 x 50M| 4 x 100M| 2 x 500M

Elke speler kiest een pion en begint bij Start. Wie het hoogst gooit met de twee dobbelstenen, mag beginnen.

  • Vastgoed kopen en huur betalen Indien de speler op een onverkochte straat terecht komt, mag deze gekocht worden. Mits hij/zij voldoende geld op zak heeft. Pak vervolgens het bijbehorende eigendomsbewijs. Geen interesse in dit stuk vastgoed? Dan is de volgende speler aan de beurt óf wordt de straat direct geveild door de bank. Dit hangt af van welke exacte spelregels je het liefst volgt. Kom je op een straat die al wél is verkocht, dan moet de speler de op het eigendomsbewijs aangegeven huur betalen.

  • Speciale actievakjes Op het spelbord zijn naast straten ook speciale actievakjes. Op deze vakken staat vaak aangegeven wat je moet doen. Kom je op een Algemeen Fonds of Kansvak? Pak dan de desbetreffende kaart van de stapel op het bord en voer de actie uit die op het kaartje staat aangegeven. Pech heb je indien jouw worp je leidt naar het vakje ‘belasting betalen’ of de gevangenis.
Ben je uitgekeken op de welbekende Kalverstraat of Coolsingel, maar níet op het spel zelf? Ga voor speciale edities als Monopoly Animal Crossing.

De gevangenis: Kom je op het vak ‘Ga direct naar de gevangenis’, dan moet je jouw pion in de gevangenis plaatsen. Hetzelfde geldt wanneer je in één beurt 3 keer achter elkaar dubbel gooit. Je mag terwijl je in de gevangenis zit gewoon huur ontvangen, op veilingen bieden, huizen en hotels kopen, een hypotheek nemen of deals sluiten. Er zijn 3 manieren om jezelf uit de cel te krijgen. Door een dubbele worp te gooien, mag je zonder pardon weer de gevangenis verlaten. Heb je een kaart met ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’ in je bezit? Dan is dit het goede moment om deze in te zetten. Heb je minder mazzel, dan kun je ook jouw vrijheid kopen door 50M betalen aan de bank.

Stations: Het spelbord telt in totaal 4 stations die ook gekocht kunnen worden. Als je eindigt op een onverkocht station koop of veil je het. Is het station reeds gekocht door een andere speler, betaal je hem/haar huur. De huur is afhankelijk van het aantal stations dat de eigenaar bezit.

  • Hotels en huizen bouwen Om zoveel mogelijk geld te verdienen, kun je tijdens het spel ook huizen en hotels bouwen op je eigen vastgoed. Dit kan wel pas wanneer je een complete kleurenset van straten hebt. Betaal de bank de op het eigendomsbewijs aangegeven kostprijs en zet een (groen) huis op de straat. Prijkt op elke straat een huis, dan mag je het groter aanpakken en hotels bouwen. Komt een tegenspeler op jouw volgebouwde straat terecht? Dan kun je flink cashen en je imperium nog verder uitbreiden.

Het doel: zoveel mogelijk geld verdienen

Zijn al jouw tegenspelers failliet en ben jij de enige met nog geld in het laatje? Dan heb je Monopoly gewonnen. Door slim na te denken over je aankopen (en een portie geluk) kun je het spel naar jouw hand zetten. Kom je tijdens het spel krap bij kas te zitten, is het toegestaan om eigen gebouwen te verkopen. Ook kun je hypotheken nemen. Houdt wel in gedachten dat straten met hypotheken geen geld van medespelers opleveren.

Van origineel tot speciale uitgaven

Monopoly is een van de best verkochte bordspellen ter wereld. Dat heeft wellicht te maken met de speciale edities die regelmatig worden uitgebracht. Naast het origineel zijn er tientallen varianten op de markt in de stijl van populaire tv-series, games en zelfs bands. Het spel bevat onder andere unieke pionnen van kenmerkende elementen uit bijvoorbeeld een serie. De Monopoly wereldeditie is het klassieke Monopolyspel een internationaal jasje, met bekende straten uit alle hoeken van de wereld. Zijn de ‘ouderwetse’ bankbiljetten en geld tellen niet aan jou besteed? In Monopoly Extreem Bankieren heeft elke speler zijn eigen pinpas en betaalautomaat. Bekijk hier alle Monopoly varianten.

Monopoly spelregels (PDF)

Eigenschappen


Complexiteit
3

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd