The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Zwartepiet: Eenvoudig spelletje vernoemd naar de knecht van Sinterklaas

Regels Zwarte Pieten kaartspel
Niet met de schoppenboer in je hand eindigen. Dat is het doel van het spelletje Zwartepiet.

Zwartepieten, of piekezot jagen zoals het in Vlaanderen wordt genoemd is een erg leuk kaartspel dat regelmatig in huiskamers of onder vrienden wordt gespeeld. Het spreekwoord ´iemand de zwartepiet toespelen´ is van dit spel afgeleid.

Spelregels Zwartepiet

Niet met de schoppenboer in je hand eindigen. Dat is het doel van het spel. Zwartepiet wordt gespeeld met een volledig kaartspel, behalve de jokers en de klaverboer.

Wanneer iemand twee kaarten van dezelfde waarde en kleur (rood of zwart) heeft, mag hij deze afleggen in het midden van de tafel. Uiteindelijk blijft er op het einde van het spel maar éen kaart meer over: de schoppen boer, ofwel piekezot.

Spelverloop Zwartepiet

De kaarten wordt goed geschud en verdeeld over het aantal spelers. Vooraleer het spel aan te vangen kunnen spelers al eventueel kaarten afleggen.

Vervolgens trekt iedereen om beurten een kaart vanuit de hand van zijn rechterbuurman. Op die manier kunnen spelers doorheen het spel kaarten afleggen.

Om te voorkomen dat je verliest, kiezen sommige spelers ervoor om bepaalde kaarten hoger te houden om het aantrekkelijker te maken dat iemand deze trekt.

Einde van het spel Zwartepiet

Op het einde van het spel blijft maar één kaart meer over: de schoppenboer. Dit omdat de klaverboer niet in het spel zit. Wie deze kaart in zijn hand heeft op het einde van het spel, heeft het spel verloren.

Terug naar overzicht