The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Zenuwen: voor mensen met snel reactievermogen

Zenuwen/ Stressen kaartspel uitleg
Hoe stressbestendig ben jij? Dat wordt snel duidelijk in het kaartspel Zenuwen, ook wel Witte Muizen of Stressen genoemd.

Hoe stressbestendig ben jij? Dat wordt snel duidelijk in het kaartspel Zenuwen. Het kan worden gespeeld met twee tot vier spelers. Om het extra moeilijk te maken wordt er vaak slechts gespeeld met één hand.

Spelregels Zenuwen

Zenuwen is een kaartspel zonder beurten. Je legt dus de hele tijd de kaarten af die je kan tot je er geen meer over hebt. De speler die als eerste alle kaarten kwijt is, is gewonnen. In bepaalde regio´s wordt het extra moeilijk gemaakt door slechts met één hand het spel te spelen.

Bij meer dan drie spelers, speel je het best met twee spellen kaarten.

Spelverloop Zenuwen

De kaarten worden verdeeld over de spelers. Is er een kaart over dan kan deze worden opzij gelegd of gegeven aan de winnaar van de vorige ronde. Vervolgens maakt iedere speler vijf stapels voor zich. De eerste bestaat uit één kaart, de tweede uit twee, enz. De bovenste kaart van iedere stapel is omgedraaid en dus zichtbaar.

De rest van de kaarten wordt gesloten op tafel gelegd als stock. Iedere speler heeft een eigen stapeltje.

Twee kaarten met dezelfde waarde mogen op elkaar gelegd worden zodat een nieuwe kaart gedraaid kan worden.

Kaarten leggen

Om het spel echt te laten starten wordt een kaart van het stapeltje zichtbaar gelegd tussen de stapels in. Hierop kun je je eigen speelkaarten neerleggen. De waarde van de kaarten moet opeenvolgend zijn (zowel omhoog als omlaag). De kleur van de kaarten doet er niet toe. De aas is zowel een 1 als de hoogste kaart.

Wanneer niemand meer kan aanleggen, wordt een volgende kaart gedraaid van de stapel. Zo wordt een nieuwe stapel begonnen om opnieuw kaarten op te leggen.

Als er een van de vijf stapels volledig opraakt, mag je daar de zichtbare kaarten van een andere stapel leggen.

Winnaar Zenuwen

Een ronde is voorbij wanneer een speler als eerste zijn vijf stapels heeft weggewerkt. Alle spelers moeten op dit moment zo snel mogelijk op een stapeltje met gespeelde kaarten slaan. Deze kaarten worden dan aan de stock toegevoegd en spelers maken nu weer 5 stapeltjes.

Je bent winnaar van het spel Zenuwen als je na het maken van de vijf stapeltjes geen kaarten meer in je stock hebt en de ronde die er gespeeld wordt wint. Je slaat dan op een leeg stapeltje kaarten.

Terug naar overzicht