The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Yahtzee, het wereldwijd bekende dobbelspel

Yahtzee spelregels
Een simpel en leerzaam spel voor alle leeftijden. De speler met het hoogste puntentotaal na afloop van alle 13 rondes is de winnaar.

Met 5 dobbelstenen, een scoreblok en een gooibeker is Yahtzee wellicht het meest compacte en best verkochte dobbelspel ter wereld. Probeer bij alle cijfercombinaties een zo hoog mogelijke score te behalen om het spel te winnen. Hier vind je de officiële Yahtzee spelregels, wat moet je bijvoorbeeld doen als je 2x yahtzee in 1 potje gooit...?

Yahtzee spelregels

Het doel van Yahtzee is om na 13 rondes het hoogste puntentotaal te behalen. Het hoogste puntentotaal wordt bepaald door de verschillende dobbelstenencombinaties, welke staan aangegeven op het scoreblok. De focus ligt dus niet zozeer op het hoogste aantal ogen op de dobbelsteen (de zes). De echte kunst van het spel is niet alleen hoog gooien, maar ook weten welk vakje je wanneer moet invullen. Om deze reden is Yahtzee winnen niet enkel een kwestie van geluk, maar ook moeten spelers de juiste tactiek toepassen.

Vergeet rondslingerende dobbelstenen; in onze webshop vind je diverse dobbelbakken en bekers die goed van pas komen tijdens een potje Yahtzee!

Elke speler krijgt een blaadje van een scoreblok. De hoeveelheid Yahtzee dobbelstenen die je nodig hebt is 5. Gooi om de beurt eenmaal met 1 dobbelsteen om te bepalen wie het spel mag beginnen (de hoogste wint). Het spel gaat met de klok mee verder. Elke speler mag binnen zijn/haar beurt maximaal 3 keer alle 5 dobbelstenen werpen. Je kunt hiervoor de gooibeker gebruiken. Heb je binnen één of twee worpen al de gewenste dobbelstenencombinatie? Dan hoef je niet nogmaals te gooien.

  1. De eerste worp
    Kies na de eerste worp met alle 5 de dobbelstenen voor welke dobbelstenencombinatie je gaat. Alle combinaties staan weergeven op het scoreblok. Voorbeeld: Heb je veel drieën gegooid? Dan is het wellicht slim om verder te spelen met alle dobbelstenen waar nu 3 ogen op staan. Zit er niets bij jouw worp dat je nodig hebt? Je kunt ook besluiten om geen dobbelstenen te houden.
  2. De tweede worp
    Leg alle dobbelstenen die je wilt houden opzij en gooi de rest opnieuw. Heeft je eerste worp niets nuttigs opgeleverd? Dan mag je tijdens deze tweede worp ook alle dobbelstenen opnieuw werpen. 
  3. De laatste worp
    Gooi enkele of alle dobbelstenen opnieuw. Na deze derde en laatste worp moet je één dobbelstenencombinatie kiezen. Bijvoorbeeld de Grote Straat of alle vieren. Vul de score in zoals beschreven staat op het scoreblok en geef de beurt door aan de volgende speler. Let op: je móet elke beurt een vakje invullen. Ook als je niet tevreden bent met je score, zul je dus een vakje moeten ‘opofferen’, desnoods door een 'streepje te zetten' of een 'kruis' - de score in dat vakje is dan nul.

Flinke punten scoren met de Yahtzee bonus

De dobbelstenencombinatie die de hoogste score oplevert, wordt ‘Yahtzee’ genoemd. Bij deze combinatie heeft een speler vijf dezelfde getallen gegooid. Op alle dobbelstenen prijkt dan exact hetzelfde cijfer. De ‘Yahtzee’ kan zowel binnen één, als binnen twee of drie worpen bereikt worden. Ben jij de gelukkige? Dan mag je de 50 punten of meer van ‘Top Score’ op je scoreblok toevoegen. 

2x Yahtzee in 1 potje (of nog vaker)

Als je meer dan één ‘Yahtzee’ gooit, kun je pas echt een superscore verzamelen. Gooi je 2 keer Yahtzee in 1 potje, dan ontvang je 100 bonuspunten. Elke extra ‘Yahtzee’ is nog eens 100 bonuspunten waard. Weet je 3x Yahtzee in 1 potje te gooien, dan scoor je dus 2x 100 = 200 bonuspunten. Naast de bonuspunten krijg je het aantal punten voor dat je gegooid hebt. Een voorbeeld: gooi je vijfmaal een 3? Dan ontvang je 100 bonuspunten plus de 15 punten van al je 3-en in het vakje van de 3-en aan de bovenkant. Zijn jouw 3-en al vol? Dán mag je de score van 15 ook bij '3 dezelfde', '4 dezelfde', 'volle bak' (=full house), of 'kans' zetten. 

Het is dus niet correct om enkel 100 bonuspunten te tellen, zonder vakje in te vullen. Dat zou namelijk betekenen dat er een vakje overblijft nadat alle spelers 13x hebben gegooid. Je moet na elke worp een vakje invullen (desnoods een streepje bij een straat, als je bv yahtzee gooit in de laatste worp en alleen de straat is nog open).

Yahtzee wegstrepen? Geen Yahtzee bonus!

Het vakje van Yahtzee wegstrepen omdat je die niet meer gaat halen, kan soms verstandig zijn. Bedenk je echter wel dat je hiermee ook de kans op een yahtzee bonus verspeelt. Na het wegstrepen heb je geen recht meer op de yahtzee bonus.

*disclaimer: Dit zijn de 'officiële' Yahtzee! spelregels volgens Hasbro. Het staat jou natuurlijk helemaal vrij om je eigen aanpassingen hierop te maken. Maar bespreek die dan wel vooraf met de andere speler(s) om niet tijdens het spel voor verrassingen te komen te staan.

Terug naar overzicht