Categorie:Kaartspellen

Hoe werkt kaartspel Wippen

Wippen: Makkelijk kaartspel voor 2 of meer personen

Spelinfo
  • Aantal spelers:vanaf 2 spelers
  • Speelduur:15 minuten
Kaartspel Wippen

Wippen

Voor 15u besteld, morgen in huis

Een kaartspel dat kan gespeeld worden in 15 minuten en met slechts 2 spelers. Dat is net wat Wippen zo toegankelijk maakt voor liefhebbers van kaartspellen. De bedoeling is om zoveel mogelijk setjes te maken en zo het hoogst aantal punten te scoren.

Spelregels Wippen

Wippen kan worden gespeeld met een pak speelkaarten. Speel je met vier of meer spelers, dan kun je twee pakjes gebruiken. De jokers zijn hierbij niet nodig.  Iedere speler wordt op zijn beurt deler en geeft alle spelers vier kaarten in de hand en vier open voor op tafel (de pot).  Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verdienen. Dit kan door setjes te maken.

Spelverloop Wippen

Spelers spelen elk op hun beurt een kaart (slechts 1!). Dit kan op twee verschillende manieren:

  • Ze nemen een kaart met dezelfde waarde uit de pot (kleur speelt geen rol)
  • Er wordt een kaart bij in de pot gelegd

Heeft iemand de laatste kaart uit de pot genomen, dan kan de volgende speler niet anders dan een kaart in de pot leggen.

Heeft iedereen zijn vier kaarten gespeeld, dan wordt er opnieuw gedeeld. Alleen worden nu geen kaarten meer in de pot gelegd. De speler die als laatste kaarten uit de pot kon halen, krijgt nu de pot.

Voorbeeld 1: prentjes

Heb je een prent (bijvoorbeeld een boer) in de hand en ligt er op tafel ook een boer, dan kan je deze pakken. Met prentjes kan je immers een of meerdere prentjes van dezelfde waarde van tafel halen.

Heb je echter twee boeren in je hand en liggen er twee op tafel, dan werk je het best in twee stappen. Zo kan je eerst combineren door een extra boer op de stapel te leggen. Bij de volgende beurt gebruik je je tweede boer om deze van de tafel te halen. Doe je dit niet, dan blijft de vierde boer alleen over.

Voorbeeld 2: getallen

Met een kaart met een bepaalde getalwaarde in de hand, mag je kaarten oprapen van de pot met een totale waarde van de gespeelde kaart. Zon kan je met een 10 in de hand dus een 8 en een 2 van tafel pakken.

Extra spelregels

Naast de basis spelregels komt Wippen met een aantal extra regels.

Combineren

Zoals in voorbeeld 2 reeds uitgelegd kan je twee of meer kaarten uit de pot optellen tot je dezelfde waarde hebt als de kaart die je hebt gespeeld uit je hand. Met prentjes kan dit niet.

Bouwen

In plaats van kaarten uit de pot te nemen, kan je ook bouwen. Dat is interessant als je nog hogere kaarten in je hand hebt. Hierbij worden een of meerdere kaarten uit de pot opgeteld met de kaart die de speler in de pot legt. Deze worden op een stapel gelegd. De bedoeling is dan om deze bij de volgende beurt op te nemen. Tenminste als een andere speler de waarde van de stapel niet verhoogt door zelf te bouwen (bovenbouwen). Een speler mag enkel bouwen voor iets wat hij in de hand heeft. Heb je bijvoorbeeld een 5 en een 7 in je hand, en ligt er een 2 in de pot. Dan kan je tijdens de eerste beurt bouwen door de 5 op de 2 te leggen. Bij de volgende beurt kan je dan met je 7 deze kaarten opnemen.

Dubbelbouwen

Dubbelbouwen is wanneer een speler een kaart aflegt in de pot en deze combineert met andere kaarten uit de pot, tot twee maal de waarde van een kaart, die men in de hand heeft. Bijvoorbeeld een speler kan in één keer met een 4 uit de hand, en een open 3, 5 en 6 in de pot dubbel bouwen voor 9, door de 4 met de 5 en de 3 met de 6 te combineren.

Wip

Een wip is wanneer een speler de laatste kaart uit de pot wegneemt. Een wip is goed voor 1 extra punt. Wippen is echter enkel mogelijk wanneer er nog kaarten over zijn om uit te delen.

Puntentelling Wippen

SetjeAantal punten
Meeste kaarten2 punten
Meeste schoppen2 punten
Ruiten 102 punten
Schoppen 21 punt
Aas1 punt
Wip1 punt

Spreek op voorhand af tot hoeveel punten er wordt gespeeld.

Einde van het spel

Als alle kaarten verdeeld zijn is de ronde afgelopen. Nu is het aan de volgende speler aan de beurt om te delen.