The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Welke varianten zijn er in Backgammon en wat zijn de verschillen?

Backgammon variant
Het spel backgammon bestaat al zo'n vijfduizend jaar. Gedurende die tijd zijn er een aantal backgammon varianten ontstaan. We laten je kennismaken met enkele varianten en de verschillen tussen de verschillende spellen en het originele backgammon spel.

Er zijn vele verschillende versies van backgammon te spelen. Hieronder een aantal van de meest gespeelde backgammon varianten met hun afwijkende spelregels van de standaard versie van backgammon. 

Varianten backgammon:

Acey-deucey

Spelers beginnen met al hun schijven van het bord. Je voert je schijven in op het thuisbord van de tegenstander en verplaatst ze van daaruit over het bord. Je hoeft niet te wachten tot al je schijven zijn ingevoerd voordat je kunt beginnen met het verplaatsen van de reeds ingevoerde schijven. Een gebruikelijke strategie is om een schijf van het bord te laten zodat het voor defensieve doeleinden kan worden gebruikt.

Een speler die dubbel gooit, mag in totaal vier keer bewegen, waarbij elke zet net zoveel vakjes doorkruist als het gegooide aantal (twee gegooide vijven resulteren in vier zetten van elk vijf punten). Na het gooien van deze dubbels, is de speler nog een keer aan de beurt.

Ook in het geval van een acey-deucey (een 1 en een 2) gooit, spelen ze de 1 en de 2. Vervolgens kiezen ze een willekeurig getal van 1 tot 6 en bewegen alsof ze net een dubbel hebben gegooid. Dan is die speler nog een keer aan de beurt.

Hypergammon

Hypergammon verschilt op verschillende manieren van normaal backgammon. Ten eerste gebruikt elke speler slechts drie schijven in plaats van de normale vijftien. Deze drie schijven beginnen op het 22e, 23e en 24e punt. Afgezien van de opzet en het aantal schijven in het spel, zijn de regels hetzelfde als bij standaard backgammon.

Hypergammon is over het algemeen sneller in termen van speeltijd omdat er minder schijven in het spel zijn. Het heeft echter een aantal interessante kenmerken. De moeilijkheid om twee stukken op hetzelfde punt te krijgen, betekent dat beide spelers bijna altijd blots op het bord hebben. Dit betekent dat het bijna onmogelijk is om blots te beschermen en te voorkomen dat ze naar de balk worden gestuurd.

Tavla

Backgammon staat in Turkije bekend als Tavla. Het spel wordt gespeeld met een hoog tempo en veel enthousiasme. Het lijkt erg op Westers backgammon. De opzet aan het begin van het spel is hetzelfde, maar er zijn enkele kleine regelverschillen. Zo gooit de winnaar van de openingsworp opnieuw voor zijn eerste beurt.

Ook kun je geen hit-and-run uitvoeren in je eigen thuisveld. En wanneer je schijven van het bord uitspeelt mag je niet onnodig ogen van je worp verspillen. Een laatste verschil is dat er in deze variant geen verdubbeldobbelsteen aan te pas komt. Lees hier alle spelregels voor Tavla.

Volledige Tavla spelregels vind je hier.

Tric Trac

De term Tric Trac wordt tegenwoordig meestal gewoon gebruikt als de Franse naam voor backgammon. Maar echte Tric Trac is een ander variant, populair in Frankrijk van ongeveer 1500 tot het midden van de negentiende eeuw.

De opzet is hetzelfde als bij backgammon en spelers hebben elk vijftien schijven die ze over het bord verplaatsen volgens de worpen van de dobbelstenen. In tegenstelling tot backgammon speelt racen echter slechts een kleine rol in het spel. Het doel is om punten te scoren voor bepaalde posities en bewegingen. De regels zijn vrij uitgebreid. Lees hier de spelregels van Trictrac.

Tric Trac spelregels vindt je hier.

Nederlandse variant

Nederlandse backgammon is een andere populaire variant van backgammon. Alle schijven beginnen van het bord af en spelers bewegen in tegengestelde richting over het bord zoals bij het Franse backgammon. Het unieke aan Nederlandse backgammon is dat je je tegenstander pas mag raken als je tenminste één schijf thuis hebt.

Terug naar overzicht