The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

UNO

Dit populaire en kleurrijke kaartspel lijkt veel op Pesten en is geschikt voor spelers vanaf 7 jaar. Het doel: als eerste al je kaarten wegspelen.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Kinderspellen, Kaartspellen en Op reis

Beschrijving UNO


Het spel UNO van Mattel lijkt in de basis veel op het klassieke kaartspel Pesten. Je mag alleen kaarten opleggen die dezelfde kleur óf hetzelfde getal hebben als de laatst opgelegde kaart. Wie geen kaart kan spelen, trekt simpelweg een nieuwe kaart van de stapel. Naast cijferkaarten zijn er ook enkele speciale kaarten in het spel. Voor jonge kinderen (3+) heeft Mattel UNO Junior uitgebracht.

Spelregels


Wat maakt UNO zo razend populair? Grote kans dat dit komt door de eenvoud van het spel. Het kaartspel is door zijn eenvoudige Uno regels snel aan te leren en biedt iedereen vanaf 7 jaar veel speelplezier. Daarnaast kun je dit spel met grote groepen (tot 10 personen) spelen. Een aanrader voor spelletjesavonden met vrienden of familie! Het doel van UNO is om al je kaarten als eerste weg te spelen.

UNO spelregels

Het kleurrijke kaartspel van speelgoedfabrikant Mattel lijkt qua regels een beetje op Pesten. Echter zit het spel iets anders in elkaar en heeft UNO geheel eigen speelkaarten. UNO kent diverse varianten van spelregels, hier bij The Gameroom gaan we in op de basis UNO spelregels. De Uno regels zijn aardig eenvoudig waardoor je snel aan de gang kunt. Fijn!

Begin van het spel

Volgens de Uno regels kent dit kaartspel weinig voorbereiding. Schud simpelweg alle kaarten en geef elke speler 7 kaarten. De overige kaarten vormen samen de trekstapel en worden met de afbeelding naar beneden gelegd. Keer de bovenste kaart van de stapel om. Dit vormt het vertrekpunt voor het spel. 

Spelverloop

De speler links van de deler mag beginnen. Deze speler moet een kaart op de open stapel leggen die qua cijfer, kleur of symbool hetzelfde is als de opgelegde kaart. Vormt geen enkele kaart die de speler in handen heeft een match? Dan pakt hij of zij een kaart van de trekstapel. Wanneer je met deze kaart wél uit de voeten kunt, mag je deze direct spelen, anders is de volgende speler aan de beurt.

Uno kaarten uitleg

Het spel bevat naast ‘gewone’ speelkaarten met de cijfers 0 t/m 9 in verschillende kleuren ook speciale UNO actiekaarten. Dit zijn kaarten waarbij een speler een handeling moet verrichten. In totaal zijn er 6 verschillende actiekaarten met elk een aparte functie. Lees snel verder voor de UNO spelregels van de speciale kaarten:

  • De +2 kaart Legt jouw voorganger deze ‘’+2 kaart’’ op? Dan moet je 2 kaarten van de stapel pakken. Alsof dit nog niet vervelend genoeg is, moet je ook nog een beurt overslaan! Deze actiekaart mag alleen op een kaart van dezelfde kleur óf een andere ‘’+2 kaart’’ worden gelegd.
  • De keer-om kaart Indien deze kaart wordt opgelegd, verandert de speelrichting direct. Werd er eerst met de klok mee gespeeld? Dan verandert dit naar tegen de klok in. Volgens de Uno regels mag deze actiekaart alleen op een kaart van dezelfde kleur óf een andere ‘’keer-om kaart’’ worden gelegd.
  • De sla-beurt-over kaart Deze kaart wil je het liefst niet tegenkomen vlak voor je eigen beurt. Bij het spelen van deze kaart moet de volgende speler een beurt overslaan. Deze actiekaart mag alleen op een kaart van dezelfde kleur óf een andere ‘’sla-beurt-over kaart’’ worden gelegd.
  • De keuzekaart De keuzekaart heeft eigenlijk dezelfde functie als ‘’De Boer’’ in het spel Pesten. Bij het opleggen van de keuzekaart, roep je de kleur waarin het spel UNO verder gaat. Deze actiekaart mag je te allen tijde spelen. Met de keuzekaart in handen kun je het spel tactisch spelen. Heb je bijvoorbeeld nog veel gele kaarten? Dan is het verstandig om deze kleur te kiezen met de keuzekaart.
  • De +4 kaart Met de ‘’4+ kaart’’ kun je het spel aardig in de war brengen. De speler die deze kaart speelt, bepaalt de kleur waarin verder wordt gespeeld. Tevens verplicht hij/zij de volgende speler om maar liefst 4 kaarten van de stapel te pakken. De pechvogel mag de nieuwe kaarten niet direct spelen en moet op de volgende beurt wachten. Let wel dat de ‘’+4 kaart’’ alleen in geval van ‘nood’ gespeeld mag worden. Dat wil zeggen dat je deze kaart enkel mag spelen indien je geen andere geldige zet kan doen. 

Het spel UNO winnen

Heb je nog maar één kaart in de hand? Dan is de overwinning dichtbij en moet je ‘’UNO’’ roepen. Net zoals dat je bij het kaartspel Pesten ‘’laatste kaart’’ roept. Indien een speler dit vergeet, moet hij of zij volgens de officiële Uno spelregels twee kaarten van de stapel trekken. De speler die als eerste al zijn kaarten heeft weggespeeld, wint de spelronde. Nu moeten er punten verdeeld worden. Lees snel verder hoe de puntentelling in zijn werk gaat!

UNO puntentelling

Het doel van het spel is om als eerste 500 punten te scoren. Deze punten verzamel je door alle kaarten in jouw hand kwijt te raken voordat je tegenspeler(s) dit doen/doet. De punten worden geteld aan de hand van de kaarten die je tegenstanders nog hebben. Aan het einde van elke ronde telt elke speler individueel als volgt hun punten op. De UNO puntentelling is als volgt:

Soort kaartAantal punten
Alle cijferkaarten (0-9)De waarde op de kaart
De +2 kaart20
Keer-om20
Sla-beurt-over20
Keuzekaart50
De +4 kaart50

Na afronding van de UNO puntentelling kan weer een nieuwe spelronde worden gestart. Veel speelplezier!

UNO Junior voor kinderen

Om het leuke kaartspel ook met jonge kinderen te kunnen spelen, heeft Mattel UNO Junior (3+) uitgebracht. Het principe van het spel is hetzelfde als de klassieke versie, maar heeft eenvoudigere spelregels. Tevens zijn de speelkaarten voorzien van vrolijke dierenplaatjes.

Ontdek ook de UNO app

Is er even niemand in de buurt om samen met jou een potje Uno te spelen? Open dan de Uno app (beschikbaar voor Apple en Android) op je telefoon. Speel het kaartspel zoals je gewend bent in de 'classic mode' of doe mee aan een toernooi. Middels de app kun je het opnemen tegen mensen van over de hele wereld. Word jij de allerbeste Uno-speler?

UNO spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
0746775036744
Merk
Mattel
Leeftijd - min
5
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
8
Speelduur - min
20
Speelduur - max
35
Nederlands
Ja
Complexiteit
1

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd