The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Uit de Oude Doos: In de Ban van de Ring

Familiespel In de ban van de Ring 999 Games
In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Ditmaal het familiespel In de Ban van de Ring.

In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Gewoon omdat we dat leuk vinden, om bij spelfanaten het nostalgische gevoel op te laten bloeien. En misschien wel als shout out naar de spelfabrikanten om onze good old favorites nieuw leven in te blazen.

Het spel In de Ban van de Ring

In 2000 bracht 999 Games (auteur Reiner Knizia) het coöperatieve bordspel In de Ban van de Ring uit. In dit bordspel is iedere speler lid van het Reisgenootschap dat op pad gaat om ‘the one Ring’ te vernietigen. De coöperatieve versie bevat twee verschillende scenarioborden, markeerpionnen, gebeurtenis- en levensfiches, schilden, karakterkaarten en nog meer spelonderdelen. De handleiding hiervan is maar liefst 18 (!) pagina’s lang. Om ook jongere The Lord of the Rings-fans te bedienen, maakte 999 Games in 2003 een eenvoudige variant van In de Ban van de Ring, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. In het familiespel strijd je niet met, maar juist tegen elkaar. Elke speler neemt het individueel op tegen Sauron en andere vijandelijke wezens in Midden-Aarde.

In de Ban van de Ring in het kort: het spel werd in 2003 uitgegeven door 999 Games. Het familiespel is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 6 jaar en heeft een speelduur van circa 15- 30 minuten. Het doel is om als eerste Hobbit Sauron te verslaan.

De familie- en expert variant van In de Ban van de Ring zijn tevens niet de enige twee spellen die geïnspireerd zijn op de immer populaire fantasyreeks van J.R.R. Tolkien. In de early 00’s bracht 999 Games ruim acht spellen uit die je meenemen naar Midden-Aarde, waaronder In de Ban van de Ring: De Zoektocht, In de Ban van de Ring: Het Duel (beide voor 2 spelers), In de Ban van de Ring Trivia spel, twee uitbreidingen voor het coöperatieve bordspel én De Hobbit.

Op reis door Midden-Aarde in dit eenvoudige en vermakelijke bordspel 

In het familiespel van In de Ban van de Ring moeten spelers het vertrouwde Hobbitstee (The Shire) verlaten om naar de Doemberg te gaan om Sauron te verslaan. Onderweg kom je vriendelijke wezens, maar ook intimiderende monsters zoals de reuzenspin Shelob en de vliegende Nazgûl. 

Aan het begin van een beurt, gooi je met de dobbelsteen. Het aantal ogen bepaalt hoeveel stapjes je vooruit mag zetten. Er staat ook een vliegende Nazgûl op de dobbelsteen. Indien je deze gooit, mag je de Nazgûl naar een andere locatie verplaatsen om je tegenstander te dwarsbomen. Eenmaal aangekomen bij een wezen, moet je de confrontatie met het fiche aangaan om je reis voort te kunnen zetten. De minder vriendelijke wezens hebben rode blokjes in hun bezit. Het doel is om al deze blokjes weg te spelen, dit doe je door aan de draaischijf te draaien. Op de draaischrijf staan rode blokjes, een Nazgûl én het oog van Sauron. Draai je het oog, dan is je beurt direct voorbij en is de strijd verloren. Uiteindelijk komen de Hobbits bij Sauron uit. Deze heeft de meeste rode blokjes, en is dus extra lastig om te verslaan. Vriendelijke figuren, zoals Aragorn en de pony, hebben géén rode blokjes. Een strijd aangaan is met hen niet nodig. In het spel voor gevorderden kun je deze figuren inzetten om bijvoorbeeld eenmaal aan het oog van Sauron te ontsnappen of om nog een keer met de dobbelsteen te gooien. Tot slot is in de gevorderde variant een rol weggelegd voor de Palantír, een soort rode knikker. Wij vinden deze regel echter erg suf, dus deze hebben wij voornamelijk gebruikt als decoratief object bij de Doemberg.

Het familiespel In de Ban van de Ring zit eenvoudig in elkaar. Er is weinig sprake van strategie, je moet vooral geluk hebben. Hierdoor bevat het spel een stuk minder diepgang dan het origineel. Geen topspel voor experts dus, maar wél voor een spelletjesavond met kinderen of gewoon tussendoor. Even ter vergelijking: De handleiding van coöperatieve versie telt 18 pagina’s, die van het familiespel slechts 3. Tot slot willen we nog een duimpje omhoog geven voor de mooie illustraties van Ingrid en Dieter Schubert.

Terug naar overzicht