The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Uit de Oude Doos: Eufraat & Tigris

Eufraat & Tigris bordspel
In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Ditmaal het strategische bordspel Eufraat & Tigris.

In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Gewoon omdat we dat leuk vinden, om bij spelfanaten het nostalgische gevoel op te laten bloeien. En misschien wel als shout out naar de spelfabrikanten om onze good old favorites nieuw leven in te blazen.

Het spel Eufraat & Tigris

Het strategische bordspel Eufraat & Tigris doet wellicht niet bij iedereen een belletje rinkelen. Toch is deze golden oldie bij veel spelletjesfanaten zeer geliefd. Eufraat & Tigris  wordt door velen gezien als één van de meesterwerken van auteur Reiner Knizia. Dit komt mede door het sterke ontwerp en de eindeloze strategische mogelijkheden van het bordspel. In 1998 werd Eufraat & Tigris bekroond met de Deutscher Spiele Preis. De grote populariteit bracht uitgever 999 Games op het idee om ook een kaartspel variant van Eufraat & Tigris uit te brengen.

In Eufraat & Tigris probeer je nieuwe koninkrijken te vormen en deze verder te ontwikkelen. Elke speler probeert met behulp van de aanvoerders punten te verdienen op vier verschillende domeinen: bevolking, religie, landbouw en handel. De speler die de macht het meest evenwichtig over deze gebieden weet te verdelen, wint het spel. 

Er wordt gespeeld op een spelbord (met 176 vakjes) waar een aantal rivieren doorheen stromen. Een beetje vergelijkbaar met het bord van Stratego. Op het bord staan 10 tempels met een waardevolle schat. Naarmate het spel vordert, wordt hier meer gebouwd en ontwikkeld. Tijdens een beurt mag een speler twee acties uitvoeren. Hierbij kan men kiezen uit vier verschillende acties, zoals het (ver)plaatsen van een eigen aanvoerder in een koninkrijk of het inzetten van een rampenfiche om een beschavingsfiche van de tegenstander te verwijderen.

Eufraat & Tigris in het kort: het spel werd in 1999 uitgegeven door 999 Games. Het expertspel is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van circa 60 - 90 minuten. Het doel is om winstpunten te behalen door het stichten en versterken van koninkrijken in en rondom de rivieren Eufraat en Tigris.

Overwinningspunten scoren door conflicten te winnen

Bij groeiende koninkrijken is het vaak niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ook in het bordspel Eufraat & Tigris niet! Zo kunnen er twee soorten conflicten ontstaan. Een intern conflict ontstaat wanneer er zich binnen één koninkrijk meerdere aanvoerders van dezelfde kleur bevinden. Een extern conflict ontstaat indien iemand twee bestaande koninkrijken samenvoegt tot één nieuw koninkrijk. Elk type conflict wordt op een andere manier uitgevochten. De winnaar van het conflict is één overwinningspunt rijker en dus een stapje dichterbij de winst. Het spel eindigt als alle beschavingsfiches op zijn óf als er nog slechts één á twee tempels met schatten op het spelbord liggen. Degene met de meeste overwinningspunten op zijn zwakste domein (de kleur waarvan hij het minste aantal blokjes heeft), wint het spel.

Terug naar overzicht