The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Uit de Oude Doos: Elfenland

Elfenland 999 Games
In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Ditmaal Elfenland; een prachtig transportspel van 999 Games.

In de reeks Uit de Oude Doos duiken we in toffe spellen die in de vergetelheid zijn geraakt of niet meer verkrijgbaar zijn. Gewoon omdat we dat leuk vinden, om bij spelfanaten het nostalgische gevoel op te laten bloeien. En misschien wel als shout out naar de spelfabrikanten om onze good old favorites nieuw leven in te blazen.

Het spel Elfenland

Anno 2020 is uitgever 999 Games een van de grotere spelers in spellenland. Met bekroonde en immens populaire spellen als Kolonisten van Catan, 30 Seconds en Weerwolven heeft 999 Games een zeer mooi portfolio opgebouwd. In maart 1998 bracht 999 Games hun allereerste bordspel onder het huidige logo uit: Elfenland. Het spel met fantasy-thema werd direct benoemd tot Speelgoed van het Jaar. 999 Games bracht jaren later nog een speciale jubileumeditie uit. Deze bevat naast het basisspel ook de variant Elfensea en de uitbreiding Elfengold voor gevorderde spelers.

Elfenland in het kort: het spel werd in 1998 uitgegeven door 999 Games en is momenteel enkel tweedehands verkrijgbaar. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van circa 60 minuten. Doel: als eerste alle eigen pionnen verzamelen en eindigen bij het startpunt.

Op reis door een betoverend mooi fantasieland

In het logistieke spel Elfenland probeer je met fantasierijke transportmiddelen als draken, eenhoorns, elfenfietsen en toverwolken alle 20 steden van het speelbord te bezoeken. Je legt transportfiches op het speelbord om deze zo goed mogelijk op je kaarten te laten aansluiten. De transportmiddelen zijn echter niet geschikt voor alle terreinsoorten. Met een draak kun je bijvoorbeeld snel reizen in de bergen of de woestijn. Voor het doorkruisen van bossen is een ander vervoersmiddel nodig. Door middel van vlotkaarten kunnen uitgestrekte wateren overbrugd worden.

Elfenland is absoluut geen vluchtig spelletje wat je binnen een half uurtje speelt. Alles draait om het zo goed mogelijk uitstippelen van je route op basis van de kaarten/fiches die je hebt. Je wilt je transportmiddelen zo efficiënt mogelijk gebruiken en tegelijkertijd voorkomen dat je vast komt te zitten. Spelers moeten dus steeds meerdere stappen vooruit denken en tactisch kunnen spelen. Een ideaal spelletje voor iedereen die graag zijn hersens wil laten kraken. Daarbij kunnen spelers elkaar juist helpen óf dwarsbomen door ongunstige transportfiches op het speelbord neer te leggen. Elfenland is niet voor niets tot Speelgoed van het Jaar bekroond. Het is een leuk, uitdagend gezelschapsspel dat in geen enkele spellenkast mag ontbreken. Bovendien is het transportspel waanzinnig mooi vormgegeven. De credits hiervoor gaan naar Alan R. Moon. Een van de belangrijkste designers in spellenland die tevens ook de succesvolle spellenreeks Ticket To Ride heeft ontworpen.

Wij hopen dat het eerste succesverhaal van 999 Games ooit nog opnieuw wordt uitgegeven zodat meer spelfanaten dit fantastische bordspel thuis kunnen spelen!

Terug naar overzicht