The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Top-10 beste spellen van 2019

Beste bordspellen 2019
The Gameroom snapt dat het met zo’n groot aanbod bord- en gezelschapsspellen niet gemakkelijk is om er eentje uit te pikken die je wilt spelen. Daarom hebben we een top-10 samengesteld van de beste spellen van 2019. De lijst staat vol met prijswinnaars en must-play games!

The Gameroom snapt dat het met zo’n groot aanbod bord- en gezelschapsspellen niet gemakkelijk is om er eentje uit te pikken die je wilt spelen. Daarom hebben we een top-10 samengesteld van de beste spellen van 2019. De een is geschikt voor de hele familie, waar de ander meer bedoeld is voor ervaren spelfanaten. Een groot aantal spellen uit onze top-10 is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019 of is in deze verkiezing als winnaar uit de bus gekomen. Ook spellen die de Nederlandse Spellenprijs hebben gewonnen, ontbreken niet in dit lijstje.

1. Escape Room The Game: 2 Players

Voor een spannende escape room hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Met Escape Room The Game van uitgever Identity Games haal je diezelfde beleving gewoon in huis. De originele versie is geschikt voor 3-5 spelers en werd in 2016 al benoemd tot Speelgoed van het Jaar. Later bracht Identity Games een variant voor 2 spelers op de markt. Ook deze viel erg in de smaak en is Winnaar Speelgoed van het Jaar 2019 geworden in de leeftijdscategorie 18+. In Escape Room The Game: 2 Players werk je samen met 1 teamgenoot om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Als team krijg je een uur de tijd om te ‘ontsnappen’. Wat ons betreft is dit een leuk, spannend spel waarbij teamwork en oplossingsgericht denken centraal staan. Zeker de moeite waard om in huis te halen!

2. Rolit

Het bekende 4-kleurige ballenspel Rolit werd bekroond tot Winnaar Speelgoed van het Jaar 2019 (leeftijdscategorie 12 t/m 17). Het doel van dit spel is eigenlijk heel simpel: zorg dat aan het einde van het spel de ballen met jouw kleur het meeste zichtbaar zijn op het speelbord. Wat maakt Rolit dan zo’n goed spel? Het vergt veel strategisch en ruimtelijk inzicht; ideaal voor mensen die zich graag op dingen vastbijten en houden van denksport. Het spel is uitgegeven door Goliath en is geschikt voor 2 spelers vanaf 7 jaar. In het juryrapport van de Speelgoed van het Jaar verkiezing is het volgende te lezen: ‘’Het spel is kleurig en dynamisch en het werkt het best voor twee spelers die qua vaardigheid en leeftijd aan elkaar gewaagd zijn.’’

3. De kwakzalvers van Kakelenburg

Trek ingrediënten uit je eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat je denkt dat je drank perfect is. Maar stop op tijd: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. 

De kwakzalvers van Kakelenburg is een zogeheten ‘bag building’-spel. Dit houdt in dat iedereen begint met een vaste set spelelementen (kaarten, fiches, etc.). Gedurende het spel krijg je nieuwe elementen en kan je soms nutteloze elementen weer weg doen. In dit bordspel van 999 Games moet je steeds strategische keuzes maken uit een scala aan mogelijkheden. Dit zorgt voor enige complexiteit wat bij veel spelers in de smaak zal vallen. Je kunt het spel spelen met 2-4 spelers vanaf 10 jaar. Een potje neemt circa 45 minuten in beslag.

De kwakzalvers van Kakelenburg is benoemd tot Winnaar Speelgoed van het Jaar 2019 (leeftijdscategorie 10 & 11). De mening van de vakjury: ‘’Leuk spel dat eindeloos gespeeld kan worden. Maak zelf een toverdrank, maar voeg niet te veel ingrediënten toe want door de knalerwten kan de drank ontploffen. Mooi uitgevoerd spel.’’ Is dit spel iets voor jou? Bestel De Kwakzalvers van Kakelenburg hier online.

4. Exploding Kittens

Het strategische kaartspel Exploding Kittens is een combinatie van Russisch roulette en schaken. Het doel van het spel is net zo lang te overleven totdat je de laatste speler bent. Tijdens je beurt speel je actiekaarten om je tegenspelers uit te schakelen of om zelf het hoofd boven het water te houden. Het spel is uitgebracht door Asmodee maar is begonnen als crowdfundingproject. Exploding Kittens is één van de grootste Kickstarter-campagne aller tijden geworden en heeft maar liefst $8,7 miljoen opgehaald! Van het kaartspelletje zijn diverse varianten en uitbreidingen uitgebracht, waaronder de Not Safe For Work Editie en Imploding Kittens. In 2019 werd Exploding Kittens nog genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de leeftijdscategorie 12 t/m 17, maar heeft de verkiezing niet gewonnen.

5. Rovers van de Noordzee

Het bordspel Rovers van de Noordzee speelt zich af in de centrale jaren van het Vikingtijdperk. De spelers zijn krijgers die indruk proberen te maken op de hoofdman door argeloze nederzettingen te overvallen. Stel een bemanning samen, sla voorraden in en reis naar het noorden om nederzettingen te plunderen. Maak daarbij goud, ijzer en vee buit. Rovers van de Noordzee is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 60 minuten.

Het spel van White Goblin Games werd uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2019 in de categorie expertspellen. Hier kun je het bekroonde spel Rovers van de Noordzee kopen.

6. Welcome to…

De Nederlandse Spellenprijs heeft ook nog de categorie familiespellen. Het spel Welcome to…van uitgever Jumping Turtle Games kwam in 2019 als beste uit de bus. Welcome to…is een vlot bouwspel voor 1 tot wel 100 spelers waarbij iedereen in de rol kruipt van een architect. Het doel van het spel is om het beste nieuwe dorp te bouwen in de Verenigde Staten van de jaren 1950. Naast het basisspel zijn er diverse uitbreidingen beschikbaar.

7. Menara 

In het bordspel Menara van 999 Games bouw je gezamenlijk een tempel op basis van bouwtekeningen van verschillende moeilijkheidsgradaties. Het spel vergt enige handigheid en strategisch inzicht. Het leuke aan Menara is de hoge interactiviteit. Je moet goed samenwerken en met elkaar overleggen om een stabiele tempel te bouwen. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 45 minuten.

Het coöperatieve spel is in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de leeftijds categorie 10 & 11. In het juryrapport is het volgende te lezen: ‘’Het spel is mooi vorm gegeven met pilaren van verschillende kleuren en fantasierijke designs en vormen van de kartonnen vloeren.’’ Bekijk hier de Menara spelregels of bestel ‘m online!

8. Clever

Naast de vele bord-, kaart- en gezelschapsspelletjes in dit lijstje, is Clever misschien een vreemde eend in de bijt. Clever is een tactisch dobbelspel van 999 Games waarbij je moet proberen om jouw scoreblad te vullen in vijf verschillende kleurgebieden en zo de hoogste score te halen. Daarvoor moet je wel slim je stenen inzetten. Ook als je even niet aan de beurt bent, is het opletten geblazen. Het spel heeft een nominatie voor de Nederlandse Spellenprijs (familiespellen) én voor Speelgoed van het Jaar op zijn naam staan. Clever is geschikt voor 1-4 spelers vanaf 8 jaar. Een potje neemt ongeveer 30 minuten in beslag.

9. Wingspan

In dit bordspel van 999 Games draait alles om vogels. Probeer de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel activeert een ketting van krachtige combinaties in één van zijn leefgebieden. Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren, waaronder voedsel pakken en eieren leggen. Wie bouwt het beste actiemotortje en scoort aan het einde van het spel de meeste punten met zijn vogels? Het spel is geschikt voor 1-5 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 40 minuten.

Wingspan is zowel genomineerd voor Nederlandse Spellenprijs (in de categorie expertspellen) als voor Speelgoed van het Jaar (in de leeftijdscategorie 18+). Dat heeft het spel mede te danken aan zijn prachtige vormgeving en het educatieve aspect van het spel (je leert van alles over vogels). Daarbij vergt Wingspan enig strategisch inzicht om te winnen wat het spel interessant maakt voor mensen met meer spelervaring. We kunnen wel stellen dat 2019 een goed jaar was voor uitgever 999 Games!

10. Het Jachtseizoen

Tot slot mag wat ons betreft Het Jachtseizoen niet ontbreken in dit lijstje. Dit coöperatieve bordspel werd in oktober 2019 uitgebracht door Just Games en is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle StukTV serie. In Het Jachtseizoen werk je als team samen om de locatie van de voortvluchtige te achterhalen. Iedere 10 minuten krijgt jouw team de locatie van de voortvluchtige door. Lukt het niet om de voortvluchtige op tijd op te sporen, dan hebben jij en je team verloren! Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 30 minuten. Benieuwd geworden? Bekijk hier Het Jachtseizoen spelregels of bestel ‘m online.

Terug naar overzicht