Categorie:Gezelschapsspellen

Spelregels Ticket To Ride

Ticket To Ride

Spannend treinavontuur voor 2 tot 5 spelers

Ticket To Ride: Populair en avontuurlijk treinspel

Spelinfo
  • Aantal spelers:2-5 spelers
  • Speelduur:60 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:Vanaf 8 jaar
  • Uitgever:Asmodee
Ticket to Ride (USA) bestellen

Ticket to Ride

Voor 15u besteld, morgen in huis

In het bekroonde bordspel Ticket To Ride van het merk Days of Wonder moeten spelers treinroutes claimen, bestemmingskaarten voltooien en de langste route proberen te vormen. Er zijn verschillende edities die je laten reizen door o.a. Amerika en Europa. Een spannend treinavontuur voor 2 tot 5 spelers!

Ticket To Ride spelregels

Het voordeel van Ticket To Ride is dat dit spel gemakkelijk aan te leren is. In minder dan 3 minuten heb je het spel onder de knie. Het doel van het spel is om de meeste punten te behalen. Dit geldt voor elke variant van Ticket To Ride. Deze punten kun je o.a. behalen door lange, ononderbroken routes tussen steden te leggen. The Game Room neemt stap voor stap de spelregels van de eerste Ticket To Ride (USA) met je door.

Beginopstelling

Voordat het spel kan starten, moeten er wat kaarten worden verdeeld. Elke speler krijgt een set van 45 gekleurde treinwagons en het daarbij behorende pion. Plaats het blokje op de startpositie in de hoek van het speelbord. Schud vervolgens de treinwagonkaarten en geef elke speler 4 treinwagonkaarten. De overige treinwagonkaarten komen als stapel naast het speelbord. Draai de bovenste 5 kaarten open neer en leg deze naast het speelbord. Dan is het tijd om de bestemmingskaarten goed te schudden. Elke speler krijgt hier 3 van. Je hebt nu de kans om één kaart weg te doen als deze je niet bevalt. Je mag ze ook alle drie houden. De geweigerde kaarten worden onderaan de stapel met de bestemmingskaarten gelegd. Gedurende het spel houd je jouw bestemmingskaarten geheim. Ticket To Ride kan nu beginnen! Kies wie er begint, speel daarna met de klok mee.

Het spelverloop

Elke speler mag tijdens zijn beurt slechts één handeling uitvoeren. Hierbij heb je keuze uit de volgende 3 acties:

  • Pak 2 treinwagonkaarten. Hierbij heb je keuze uit blind kiezen (kaarten van de gedekte stapel) of ga voor een open treinwagonkaart die naast het speelbord ligt.
  • Claim een route. Deze handeling levert je punten op! Een route claimen doe je door een set treinwagonkaarten te spelen die qua kleur én aantal overeenkomt met de vakjes van de gekozen route. Voor de meeste routes is een specifiek type kaart vereist, bijvoorbeeld treinwagonkaarten in de kleur rood of blauw. Wil je een grijze route claimen? Dan volstaat elke kleur treinwagonkaarten. De speler zet vervolgens matchende treinwagons op de vakjes van de route. Nu de route geclaimd is, kan het eigen pion worden verplaatst op het scorespoor van het bord. Voor het aantal plaatsen dat je het pion mag verschuiven, bekijk je de puntentelling op afbeelding 1. Niemand kan deze route nog van je afpakken. Een geclaimde route blijft dus altijd geclaimd van dezelfde speler!
  • Pak 3 bestemmingskaarten van de stapel. Niet helemaal tevreden met de gepakte kaarten? Dan mag je er één of twee weer wegleggen. Je moet er minstens één behouden.
Puntentelling Ticket To Ride
Afbeelding 1

Afronding van het spel

Wanneer een speler nog maar 1,2 of 0 gekleurde treinwagons in zijn bezit heeft, is het einde van het spel in zicht. Iedereen heeft nog één laatste finale beurt. Hierna is het spel klaar en kan de puntentelling beginnen.

De Ticket To Ride puntentelling

Aan het einde van het spel ligt het speelbord vol met gekleurde treinroutes welke allemaal punten waard zijn. Tijdens het spel zijn de pionnen op het scorespoor reeds verplaatst. Deze punten tel je op bij de gescoorde punten (of minpunten) van je bestemmingskaarten. Degene met de langste ononderbroken route krijgt 10 extra punten. Hebben meerdere spelers de langste route weten te maken? Dan krijgen beide spelers 10 bonuspunten. Alle punten geteld? Dan is degene met de meeste punten de winnaar van Ticket To Ride en is het treinavontuur afgelopen.

Je raakt nooit uitgespeeld met talrijke uitbreidingen

Er zijn verschillende versies van het basisspel. Zo kan je rondreizen door Europa met Ticket to Ride Europe (15th Anniversary editie), Azië en ook India. Nog leuker wordt het met de diverse uitbreidingen van het spel en deluxe edities. Met Ticket to Ride Nederland kun je zelfs uitstapjes maken naar Amsterdam en Eindhoven. Ticket to Ride staat in elk geval garant voor eindeloos speelplezier!