The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Maak het spelen van bordspel Terraforming Mars nóg uitdagender met deze uitbreidingen of het Ares Expeditie kaartspel!

Uitbreidingen Terraforming Mars en Ares Expeditie kaartspel
Spectaculaire uitbreidingen van het bekroonde bordspel Terraforming Mars. Ga de strijd aan met je concurrenten en tem de Rode Planeet!

Terraforming Mars is uitgegroeid tot een van de meest geliefde bordspellen ter wereld. Het prijswinnende expertspel staat al jaren bovenaan in de toplijst van gerenommeerd online platform BoardGameGeek. En dat is niet voor niks!

In Terraforming Mars sta jij aan het hoofd van een corporatie. Je werkt samen met je medespelers aan het hervormen en voor de mens bewoonbaar maken van de Rode Planeet. Je medespelers zijn echter ook je concurrenten. Aan het einde van het spel is er maar 1 winnaar: de corporatie met de meeste overwinningspunten!

Alsof het geavanceerde bordspel al niet spannend genoeg was, hebben de makers van Intrafin Games en Stronghold Games meerdere uitbreidingen uitgebracht. Met deze uitbreidingen maak je het spelen van expertspel Terraforming Mars nóg spectaculairder.

Maar dat is niet alles! Intrafin Games heeft een opzichzelfstaand kaartspel uitgebracht: Terraforming Mars Ares Expeditie. In dit kaartspel sta je net als bij het bordspel aan het hoofd van een interplanetaire corporatie en zorgt ervoor dat Mars zo snel mogelijk leefbaar wordt voor de mens.

In dit artikel vertellen we je meer over alle beschikbare uitbreidingen en duiken we dieper in het kaartspel Ares Expeditie.

Terraforming Mars: het bordspel

Je bevindt je in het jaar 2400. De aarde is overbevolkt. Grondstoffen om te kunnen overleven zijn gelimiteerd. Om de mensheid te redden is de enige optie het emigreren naar andere planeten.

In het geweldige expertspel Terraforming Mars sta je aan het hoofd van een corporatie en werk je samen met je medespelers aan het terravormen van de Rode Planeet. Mars is namelijk niet leefbaar voor de mens. De temperatuur is ver onder het nulpunt, water is er schaars en zonder voldoende zuurstof is er geen kans op overleving.

Sleept jouw corporatie de meeste overwinningspunten binnen zodra de planeet bewoonbaar is? Dan ben jij de winnaar van het spel!

Wil je meer weten over expertspel Terraforming Mars? The Game Room heeft een artikel geschreven waarin de spelregels en het spelverloop van het basisspel uitgebreid besproken wordt. Ook leggen we je in dit artikel uit wat de verschillen zijn tussen de Nederlandse versie, en de Engelse versie van het bordspel.

Het speelbord van expertspel Terraforming Mars

Spelregels Terraforming Mars uitbreidingen

Het gevorderde bordspel Terraforming Mars is sinds de release in 2016 alleen maar in populariteit gestegen. Het door de makers van het spel uitbrengen van meerdere uitbreidingen was dan ook geen verrassing.

In dit artikel neem ik je mee in vijf verschillende Terraforming Mars uitbreidingen en wat deze precies toevoegen aan het basisspel. Deze uitbreidingen zijn overigens in de meeste gevallen – net als het basisspel – zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

Hellas & Elysium 2017

Venus Next 2017

Prelude 2018

Colonies 2018

Turmoil 2019

Ares Expeditie: het kaartspel

Terraforming Mars accessoires

Speelbord en speelkaarten van Terraforming Mars uitbreidingen


Spelregels Terraforming Mars Hellas & Elysium uitbreiding (2017)

Ontdek met Hellas & Elysium de verborgen kanten van de Rode Planeet! Met deze eerste uitbreiding van het populaire expertspel Terraforming Mars breid je het basisspel uit met een dubbelzijdig spelbord met bijpassende tegels en kaarten. Op dit spelbord zijn twee nieuwe gebieden op Mars gedrukt: Hellas & Elysium.

Hellas vertegenwoordigd de Zuidpool van Mars, waar Elysium zich aan de andere kant van de equator bevindt. Op beide gebieden zijn er nieuwe mijlpalen en prijzen te verkrijgen, uniek aan beide mappen.

Fijne bijkomstigheid: deze uitbreiding past samen met het basisspel gewoon netjes in de originele doos. Wil je deze uitbreiding samen met andere uitbreidingen apart opbergen? Kijk dan eens naar de Terraforming Mars Insert Foam, die ruimte biedt voor zowel het basisspel als alle uitbreidingen.

Terraforming Mars Hellas & Elysium uitbreiding

Spelregels Hellas spelbord

Hellas, de Zuidpool van de Rode Planeet. Op deze kant van het spelbord bevinden jullie je aan de noordkant in de wildernis, waar er veel groen te vinden is.

Op de warme zuidkant van Hellas staat een enorme krater die zich langzaamaan vormt tot een groot meer. Door het smelten van de gletsjer kun je nieuwe oceaan tegels plaatsen die het meer vullen met water.

Met het plaatsen van tegels op Hellas maak je kans op nieuwe bonussen, en word jij als hoofd van jouw corporatie misschien wel de nieuwe poolverkenner!

Hellas speelbord van Terraforming Mars Hellas & Elysium uitbreiding

Spelregels Elysium spelbord

Elysium, een uitgestrekt landschap met oceanen in het noorden en een droog maar mineraalrijk zuiden. Op dit spelbord – wat qua look & feel op originele spelbord lijkt – bevinden jullie je aan de andere kant van de evenaar.

Race tegen de klok om als hoofd van jouw corporatie de eerste tegel te plaatsen op Olympus Mons, de hoogste piek in het zonnestelstel.

Versies

Bij The Game Room kun je terecht voor zowel de Nederlandse als Engelse versie van deze uitbreiding. De Engelse versie Terraforming Mars Hellas & Elysium ENG is uitgebracht door Stronghold Games. De Nederlandse versie Terraforming Mars Hellas & Elysium NL is – net als het basisspel – vertaald en uitgebracht is door Intrafin Games.

Regels Terraforming Mars Venus Next uitbreiding (2017)

Venus Next is de tweede uitbreiding van het bordspel Terraforming Mars. Met deze uitbreiding zet je het vergroten van het leefgebied van de mens voort. Dit keer niet op Mars, maar op de dodelijke planeet Venus.

Met deze uitbreiding breid je het basisspel uit met een extra planeet: Venus. Ook deze planeet moet – net als Mars – bewoonbaar gemaakt worden voor de mens.

Op het Venus spelbord – wat je aan de zijkant van het originele spelbord plaatst – kun je vliegende steden bouwen en is het doel de atmosfeer te terravormen om een gezond leefklimaat voor de mens te creëren. Naast een nieuwe terravorming-parameter kun je op dit spelbord kans maken een nieuwe mijlpaal en een nieuwe prijs.

Terraforming Mars Venus Next uitbreiding

Uiteraard is de uitbreiding voorzien van extra tegels, maar ook 49 nieuwe projectkaarten en 5 corporaties die gefocust zijn op het bewoonbaar maken van Venus. Samen met een nieuwe floater-bron en een nieuwe tag zorgt deze uitbreiding voor een gevarieerdere gameplay en biedt het extra manieren om de overwinning binnen te spelen.

Corporaties en projectkaarten van Terraforming Mars Venus Next uitbreiding

Versies

Terraforming Mars Venus Next is bij The Game Room beschikbaar in het Engels (Stronghold Games) en in het Nederlands (Intrafin Games).

Terraforming Mars Prelude uitbreiding regels (2018)

Als je het mij (en een hoop andere boardgame geeks) vraagt, is de derde uitbreiding genaamd ‘Prelude’ de beste tot nu toe. Ondanks dat dit een kleine uitbreiding is, geeft deze een boost aan het terravormen van Mars.

Terraforming Mars Prelude uitbreiding

Prelude uitbreiding

Terwijl de grote corporaties zich klaarmaken om de Rode Planeet te temmen, kun je met de Prelude uitbreiding al in de beginfase van het spel belangrijke keuzes maken. Deze keuzes bepalen voor de rest van het spel de koers en het spelverloop van jouw corporatie tijdens het terravormen van Mars.

Met de Prelude uitbreiding wordt de beginfase van de kolonisatie van Mars benadrukt en duik je dieper in de achtergrond van de corporaties. Buiten de 35 Prelude kaarten, zitten er in deze uitbreiding 5 nieuwe corporaties en 7 nieuwe projectkaarten. Deze zijn allemaal toegespitst op de beginfase van het terravormen van een nieuwe planeet.

Prelude kaarten van Terraforming Mars Prelude uitbreiding

Waar je in het basisspel in de beginfase een corporatie en bijpassende projectkaarten uitkiest – trek je met deze uitbreiding ook vier extra Prelude kaarten. Van deze vier kies je er twee uit waarmee je jouw corporatie kan versterken.

Corporatie en Prelude kaarten van Terraforming Mars Prelude uitbreiding

Toegevoegde waarde Terraforming Mars Prelude uitbreiding

Door het toevoegen van de Prelude kaarten versterk je je beginpositie in het spel. Door het tactisch combineren van de corporatie, projectkaarten en Prelude kaarten maak je vanaf moment één een sterk statement. Dit maakt het samenspel tussen corporaties niet alleen gevarieerder, maar ook het uiteindelijke doel van het spel een stuk spannender.

Versies

Prelude is een uitbreiding voor het basisspel van Terraforming Mars. Deze uitbreiding kan gecombineerd worden met iedere andere uitbreiding. Prelude is zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Engels:

Speluitleg Terraforming Mars Colonies uitbreiding (2018)

Colonies is de vierde uitbreiding van het bordspel Terraforming Mars. Om ervoor te zorgen dat de mensheid kan blijven voortbestaan, verspreiden corporaties zich naar alle hoeken van het zonnestelsel om nieuwe grondstoffen te werven.

De meeste planeten zijn niet bewoonbaar voor de mens. Het terravormen van deze planeten is ook geen mogelijkheid. Het bouwen van kolonies is echter wel een mogelijkheid. En dat is dan ook precies wat deze uitbreiding inhoudt!

Terraforming Mars Colonies uitbreiding

Terraforming Mars uitbreiding: Colonies

Met deze uitbreiding is het mogelijk om handelsvloten naar andere plekken in de ruimte te sturen. Je krijgt de mogelijkheid om onbewoonbare planeten te koloniseren om jouw corporatie te versterken. Want, hoe sterker jouw corporatie, hoe meer kans jij hebt om de meest invloedrijke van Mars te worden!

In de uitbreiding zitten onder andere 11 kolonietegels, waar je een van de 8 handelsvloten naartoe kunt sturen om kolonies op te bouwen. Er zijn ook nieuwe 5 corporaties toegevoegd, en 49 nieuwe projectkaarten waarmee je kunt spelen.

Projectkaarten van Terraforming Mars Colonies uitbreiding

Versies

De uitbreiding Terraforming Mars Colonies kan zowel met het basisspel als met alle andere uitbreidingen gecombineerd en gespeeld worden. Bij The Game Room kun je de Engelse versie van Stronghold Games vinden: Terraforming Mars Colonies ENG.

Maar ook de Nederlandse versie Terraforming Mars Kolonies NL, die door Intrafin Games vertaald en uitgebracht is, hebben wij in de collectie.

Terraforming Mars: Turmoil uitbreiding spelregels (2019)

Turmoil is de vijfde uitbreiding van het spectaculaire expertspel Terraforming Mars. Deze uitbreiding brengt je terug naar de Rode Planeet waar er door de continue strijd om macht en controle veel onrust heerst.

Verschillende corporaties proberen hun ideologieën door te drukken om de politieke macht te grijpen. Dit alles terwijl Mars geteisterd wordt door stormen en rampen, die een bedreiging vormen voor de mensheid en de verdere ontwikkeling van de Rode Planeet.

Terraforming Mars Turmoil uitbreiding

In deze uitbreiding stuur je vanuit jouw corporatie afgevaardigden naar de door de Wereldregering opgezette Terraforming Committee. Je probeert de commissie te beïnvloeden om jouw corporaties’ beleid door te drukken terwijl je je tegelijkertijd voorbereidt op aankomende rampscenario’s die gebeuren tijdens Global Events.

Met Turmoil voeg je 5 nieuwe corporaties en 16 nieuwe projectkaarten toe aan het basisspel. Maar ook nieuwe 31 Global Events kaarten, die rampen zoals stofstormen en rellen veroorzaken, zijn onderdeel van de uitbreiding. Deze nieuwe kaarten maken het mogelijk om voor acties drie generaties vooruit te plannen.

Terraforming Mars Turmoil: de Terraforming Committee

Centraal in Terraforming Mars Turmoil staat de Terraforming Committee. Door het toevoegen van een nieuwe actie aan het spel ben je als speler in staat afgevaardigden toe te voegen aan verschillende politieke partijen. Voor dit deel van de uitbreiding is een Terraforming Committee spelbord toegevoegd, met 35 bijbehorende spelersafgevaardigden en 14 neutrale afgevaardigden.

Per generatie mag je de eerste afgevaardigde gratis toevoegen. Eventuele opvolgende afgevaardigden kosten je 5M€ per stuk.

Afgevaardigden uit Terraforming Mars Turmoil uitbreiding

Global Events

Tijdens een Global Event – ook wel wereldwijd evenement genoemd – worden neutrale afgevaardigden die de wensen van de samenleving vertegenwoordigen toegevoegd aan de Politieke Arena.

Zodra je als speler meer afgevaardigden in een partij hebt, neem je de rol van partijleider voor de betreffende politieke partij aan. Op het moment dat een partij meer afgevaardigden heeft dan andere partijen, wordt deze dominant.

De dominante politieke partij zal gedurende de volgende generatie regeren. Hierbij komt een eenmalige bonus kijken, wordt het lopende beleid van de partij toegekend aan de partijleider en mag je je Terraforming Niveau met 1 punt verhogen.

Voor de Global Events maak je gebruik van het wereldevenementen spelbord.

Politieke Arena

De Politieke Arena bepaalt ook de mate van invloed van de overige spelers. Met deze invloed kun je het effect van het huidige Global Event verminderen of versterken.

Invloed krijg je als voorzitter van het Committee, maar ook als je partijleider in de dominante partij bent. Dit geldt echter alleen als je een niet-leidende afgevaardigde in de dominante partij hebt.

Politieke Arena uit Terraforming Mars Turmoil uitbreiding

Uitbreiding voor experts

Ondanks dat ik het basisspel met en zonder deze uitbreiding meerdere keren gespeeld heb, is dit naar mijn idee de meest complexe uitbreiding tot nu toe. Het is dan ook vrij normaal dat je tijdens het spelen van Terraforming Mars Turmoil wat vaker in het spelregelboekje duikt.

Versies

Deze uitbreiding is zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Engels. De Engelse versie Terraforming Mars Turmoil ENG is uitgebracht door Stronghold Games. Intrafin Games heeft deze versie hierna vertaald en uitgebracht in het Nederlands: Terraforming Mars Turmoil NL.

Er is ook een Nederlandse kickstarter editie van deze uitbreiding beschikbaar: Terraforming Mars Turmoil NL (kickstarter editie). Het verschil tussen deze twee versies is dat er in de kickstarter editie een extra set aan promokaarten in de uitbreiding zit. Deze promokaarten zijn overigens ook los verkrijgbaar: Terraforming Mars Turmoil Promo Pack NL.

Spelregels kaartspel Terraforming Mars Ares Expeditie

Stronghold Games heeft van het expertspel Terraforming Mars ook een opzichzelfstaand kaartspel uitgebracht: Terraforming Mars Ares Expedition. Hierna heeft Intrafin Games het kaartspel vertaald en in het Nederlands uitgebracht: Terraforming Mars Ares Expeditie.

Terraforming Mars Ares Expeditie kaartspel

Terraforming Mars Ares Expeditie is een onafhankelijk spel en eigenlijk niets meer dan een snellere versie van het originele bordspel, maar dan in kaartvorm.

Het kaartspel speelt zich af in dezelfde wereld en ook hier sta je aan het hoofd van een interplanetaire corporatie. Het doel van het kaartspel is gelijk aan het origineel: het terravormen van Mars om er een bewoonbare planeet voor de mens van te maken.

Er zitten echter een paar verschillen tussen het origineel en de Ares Expeditie:

Terraforming Mars

Ares Expeditie

Type spel

Bordspel

Kaartspel

Aantal spelers

1-5

1-4

Speel je het best met

3-4 spelers

1-4 spelers

Tijdsduur

90-120 minuten

45-60 minuten

Leeftijd

12+

14+

Complexiteit

Bovengemiddeld

Gemiddeld

Coöp

Nee

Ja

Uitbreiding

Om het kaartspel een extra boost te geven heeft Intrafin Games een uitbreiding uitgebracht: Terraforming Mars Ares Expeditie Promo Pack NL. In deze uitbreiding zitten 17 extra kaarten die je in combinatie met het originele kaartspel kunt spelen.

Voor de echte geeks: om het Terraforming Mars Ares Expeditie kaartspel naar een hoger niveau te tillen heeft Intrafin Games ook spelersmatten ontworpen. De Terraforming Mars Ares Expeditie Player Mat NL worden per 2 stuks verpakt en zijn gemaakt van neopreen. Super handig om te gebruiken ook, omdat je alles wat je tijdens het kaartspel gebruikt, op de matten kwijt kunt.

Spelersmatten voor kaartspel Terraforming Mars Ares Expeditie

Terraforming Mars accessoires

Wil je nog meer uit je Terraforming Mars ervaring halen? Goed nieuws: we er zijn namelijk verschillende accessoires die het spelen van dit expertspel nog leuker maken!

Een voorbeeld hiervan zijn Dual Layer Playerboards en de Player Board Organizer. Deze maken het een stuk makkelijker om tijdens het spel je grondstoffen en productielevels bij te houden. 

Wil je het basisspel en je uitbreidingen niet allemaal in aparte dozen? Met de Terraforming Mars Inserts kun je het basisspel en de uitbreidingen netjes opbergen:

En voor de echte geeks zijn er de Acrylic Overlays en Domination Tokens of de Terraforming Mars Big Box NL! Hier kun je het basisspel en alle uitbreidingen in kwijt. In deze doos zitten echter nog meer toevoegingen, waaronder tegels in 3D, nieuwe kaarten en tokens.

Terraforming Mars Big Box uitbreiding

Terug naar overzicht