The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Swiene: Drankspel voor vijf spelers

Drankspel Swiene spelregels
Swiene is een leuk drankspel dat echter alleen maar met vijf spelers kan worden gespeeld.

Swiene is een leuk drankspel dat echter alleen maar met vijf spelers kan worden gespeeld. Hoeveel en door wie er moet worden gedronken, hangt af van welke kaarten je toegedeeld krijgt.

Benodigdheden

Voor het spelen van dit drankspel heb je een voorraad drank nodig en twee pakken speelkaarten.

Spelregels Swiene

Bij aanvang van een ronde geeft de deler iedere speler één kaart. Deze kaarten worden opengelegd. In totaal zijn er zeven regels om te bepalen wie en hoeveel er moet worden gedronken. In iedere ronde is maximaal 1 regel van toepassing. De hoogste regels hebben voorrang op de laagste. The Game Room zet de zeven regels op een rij:

  1. Regel 1: De speler die de hoogste kaart heeft moet het aantal slokken drinken dat op de laagste kaart staat. Hebben er meerdere spelers dezelfde hoge kaart, dan moeten deze allemaal drinken. De Aas heeft hierbij waarde 1. De plaatjes tellen door waardoor Boer 11 is, Dame 12 en Heer 13.
  2. Regel 2: Ligt er een Joker op tafel? Dan moet de speler met de Joker evenveel slokken drinken als de waarde van de hoogste kaart op tafel.
  3. Regel 3: Liggen er twee Jokers op tafel? Dan geldt hetzelfde als bij regel 2. Alleen wordt de waarde van het hoogste getal vermenigvuldigd met twee. Bij drie Jokers wordt dat maal drie, enz.
  4. Regel 4: Ligt er een straat op tafel (5 opeenvolgende waardes, bijvoorbeeld 3 - 4 - 5 - 6 - 7)? Dan moet iedere speler vier slokken drinken.
  5. Regel 5: Ligt er een Flush op tafel (5 kaarten van dezelfde kaartkleur, bijvoorbeeld vijf harten)? Dan moet iedere speler vijf slokken drinken.
  6. Regel 6: Ligt er een Straight Flush op tafel (zelfde kaartkleur én opeenvolgende waardes)? Iedere speler moet een vol glas bier in één keer leeg drinken.
  7. Regel 7: Liggen er vijf kaarten met dezelfde waarde op tafel (bijvoorbeeld 5 boeren)? Ook dan moeten alle spelers een glas bier in één keer leeg drinken.

Terug naar overzicht