The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Spelregels Stratego Junior

Stratego Junior

In de junior uitvoering (4+) van het succesvolle spel Stratego maken majoors en verkenners plaats voor sprookjesachtige figuren. Geschikt voor 2 spelers.
Kopen
Bekijk meer spellen uit: Kinderspellen

Spelregels


De junior uitvoering (4+) van het succesvolle spel Stratego heeft een sprookjesachtig design en een overzichtelijk aantal speelstukken. Net als in het originele spel moeten spelers de vlag zien te veroveren. De majoors en verkenners zijn echter vervangen voor ridders, prinsessen en dwergen. De allernieuwste versie van Stratego Junior bestaat uit twee spelvarianten: Stratego Zoektocht en Stratego Zegetocht. 

Stratego Junior spelregels

De nieuwste versie van Stratego bevat dus eigenlijk 2 spellen. The Game Room gaat in op de spelregels van Stratego Zoektocht. Deze versie is geschikt voor mensen die het spel voor de eerste keer spelen.

Voorbereiding

Leg het speelbord midden op tafel en bepaal wie met rood en wie met blauw speelt. Je maakt nu met de 16 kleine kastelen in je eigen kleur een ‘slimme’ opstelling. De 3 grote kastelen (die met de vlag, de roofridder en de nar) zet je op de drie torens van het kasteel op het speelbord. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je deze grote kastelen neerzet. Plaats de kasteeltjes met de afbeeldingen naar je toe zodat je tegenstander niet ziet wat waar staat.

Het spelverloop

Bepaal onderling wie het spel mag beginnen. Degene die aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen. Op de dobbelsteen staan de personages uit het Stratego spel. Na de worp mag je een kasteel van je tegenstander dat op de eerste rij staat, omdraaien om het plaatje te bekijken. Indien het plaatje van het kasteeltje identiek is aan het plaatje op de dobbelsteen, mag je het kasteeltje wegnemen. Je bent nu één stapje dichterbij de overwinning! Let op, de draak mag niet weggenomen worden. De draak vormt een blokkade en kan nooit van het speelbord worden geslagen. Bedenk dus goed waar je deze neerzet. Matcht de afbeelding niet, dan draai je het kasteeltje van de tegenstander weer terug. Na het wel of niet omdraaien van een kasteeltje, is de andere speler weer aan de beurt.

Aan het omdraaien van kasteeltjes zijn enkele voorwaarden verbonden. Tijdens de allereerste beurt, heb je enkel keuze uit de kastelen uit de eerste rij van de tegenstander. Zodra één of meer kastelen uit de eerste rij geëlimineerd zijn, heb je meer keuze. Je krijgt dan als het ware toegang tot de kastelen op de tweede rij waar géén ander kasteeltje meer voor of naast staat. Heb je kasteeltjes op de 2e rij verwijderd? Dan heb je toegang tot de derde rij, enzovoorts. 

Stratego Junior winnen

Het is de bedoeling dat je goed probeert te onthouden welke plaatjes op welke plek staan. Op deze manier kun je steeds meer kasteeltjes wegnemen en dichterbij de 3 grote kastelen komen. Eenmaal aangekomen bij het einde van het speelbord, heb je keuze uit 3 grote kastelen. Het maakt hierbij niet uit welk vakje op de allerlaatste rij precies leeg is. 

  • De vlag - weet je de vlag uit de 3 torens te pikken, dan win je het spel!
  • De roofridder - de roofridder wil je niet tegenkomen. Bij het omdraaien van de roofridder mag je tegenstander alle kleine kasteeltjes weer opnieuw op het bord zetten. Je moet dus helemaal opnieuw beginnen. De roofridder gaat wél van het bord!
  • De nar - loop je de nar tegen het lijf, dan gaat dit kasteel van het bord en mag je in je volgende beurt nog een keer kiezen uit de twee overgebleven kastelen.
Stratego Junior spelregels (PDF)

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd