The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Splendor

In Splendor van Asmodee kruip je in de rol van een rijke diamanthandelaar tijdens de Renaissance. Een vlot en tactisch spel voor 2-4 spelers.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen

Beschrijving Splendor


In Splendor leid je een koopmansgilde. Door tokens te gebruiken die edelstenen vertegenwoordigen, verwerf je ontwikkelingen die nieuwe edelstenen (bonussen) produceren. Deze bonussen verlagen de kosten van je aankopen en trekken nobele klanten aan.

Verwerf rijkdom en prestige

Splendor is een spel van fiches verzamelen en kaartontwikkeling. Spelers zijn kooplieden uit de Renaissance die edelsteenmijnen, transportmiddelen en winkels proberen te kopen - allemaal om de meeste prestigepunten te verwerven. Als je rijk genoeg bent, kun je op een gegeven moment zelfs bezoek krijgen van een edelman, wat je prestige natuurlijk nog meer zal vergroten.

Tijdens je beurt mag je fiches (edelstenen) verzamelen, of een kaart kopen en bouwen, of één kaart reserveren. Als je fiches verzamelt, neem je drie verschillende soorten fiches of twee fiches van dezelfde soort. Als je een kaart koopt, betaal je de prijs in fiches en voeg je deze toe aan je speelgebied.

Alle kaarten die je koopt, verhogen je rijkdom omdat ze je een permanente edelsteenbonus geven voor latere aankopen. Sommige kaarten geven je ook prestigepunten. Om het spel te winnen, moet je 15 prestigepunten behalen voordat je tegenstanders dat doen.

Spelregels


Splendor is een tactisch en vlot spel voor 2-4 spelers. Het is ontworpen door de Fransman Marc André en uitgegeven door het merk Space Cowboys (uitgever Asmodee). In Splendor kruip je in de rol van een rijke diamanthandelaar tijdens de Renaissance. Door je eigen rijkdom in te zetten kun je transportmiddelen en mijnen verwerven om prestigepunten te verzamelen. Wie als eerst 15 prestigepunten heeft, wint het spel.

Splendor spelregels

Wil je een potje Splendor spelen, maar heb je even de officiële spelregels niet bij de hand? The Game Room neemt ze stapsgewijs met je door.

Voorbereiding

Het spel bevat 90 ontwikkelingskaarten. Deze zijn ingedeeld in 3 niveau’s. Sorteer deze eerst en schud vervolgens elke stapel afzonder goed door elkaar. Leg de 3 stapels nu onder elkaar neer (niet samenvoegen tot 1 stapel!) in het midden van de tafel. Doe dit op zo’n manier dat het laagste niveau onderaan ligt. Leg vervolgens 4 kaarten van elk niveau open neer zodat een kolom ontstaat. Bovenaan de kolom komen de tegels met edellieden te liggen. Plaats hier 1 tegel meer als dat er spelers zijn (dus 4 edellieden voor een spel met 3 spelers). De edellieden worden open neergelegd en zijn voor iedereen zichtbaar. Tot slot sorteer je de edelsteenfiches op kleur. Als het goed is ontstaan er 6 afzonderlijke stapels in de kleuren groen, wit, blauw, rood, zwart en geel (de gouden joker).

Het spelverloop

De jongste speler mag beginnen. Speel vervolgens met de klok mee. Degene die aan de beurt is, moet één van de 4 mogelijke handelingen uitvoeren:

 • Optie 1: Pak 2 edelstenen
  Je mag 2 edelstenen van dezelfde kleur van een stapel naar keuze pakken. Deze optie kan alleen indien er minstens 4 fiches van die kleur beschikbaar zijn.
 • Optie 2: Pak 3 edelstenen
  Je mag 3 edelstenen van verschillende kleuren nemen. Houd bij deze optie rekening met de regel dat je niet meer dan 10 edelstenen in je bezit mag hebben.
 • Optie 3: Een kaart reserveren
  Je mag een ontwikkelingskaart die open ligt reserveren. De ontwikkelingskaart die je wilt reserveren, pak je van tafel en leg je gesloten voor je neer. Het gat dat ontstaan is in de kolom, wordt direct opgevuld. Vervolgens pak je een gouden joker van de stapel en leg je deze op de gereserveerde kaart. Zijn de jokers op? Dan kun je alsnog een kaart reserveren, maar krijg je helaas geen gouden joker. Je mag maximaal 3 ontwikkelingskaarten reserveren. 
 • Optie 4: Een kaart kopen
  Om een ontwikkelingskaart te kopen, moet je het aantal edelsteenfiches afgebeeld op de desbetreffende kaart, kunnen ophoesten. Ben je in het bezit van een mooie joker, dan kan deze elke kleur vervangen. De betaalde fiches (inclusief de joker) worden weer terug op de stapels gelegd.Gekochte kaarten kun je open voor je neerleggen. In de rechterbovenhoek van een ontwikkelingskaart staat een edelsteen afgebeeld. Deze kun je als het ware als korting gebruiken op je volgende aankoop.

Het doel is om 15 prestigepunten te verzamelen. De ontwikkelingskaarten in het hoogste niveau (niveau 3) leveren meer prestigepunten op dan ontwikkelingskaarten van niveau 1. Wél zijn de kaarten uit het hoogste niveau een stuk prijziger. 

De edellieden

Tijdens de eigen beurt heb je dus keuze uit 4 verschillende acties. Nadat je er één hebt uitgevoerd, controleert elke speler of hij het bezoek van een edele krijgt. Wanneer komt een edele op visite? Dit gebeurt indien je minstens het aantal bonussen bezit dat op de tegel van de edele staat aangegeven. Heb je even geen zin in visite, dan heb je pech. Het bezoek van een edele mag niet worden geweigerd. De tegels met edellieden leg je open voor je neer.

Einde van het spel

Het doel is om 15 prestigepunten te scoren. Is dit gelukt, dan wordt de lopende ronde verder afgespeeld zodat iedere speler evenveel beurten gespeeld heeft. Wel zo eerlijk. Degene die nu de meeste prestigepunten heeft, wint het spel. Is het gelijkspel? Dan wint de speler die het minste ontwikkelingskaarten heeft gekocht. Is er dan nog steeds sprake van een gelijke stand, dan zullen jullie de overwinning moeten delen!

Speciale Marvel editie van Splendor

Fan van Marvel-superhelden als Iron Man, Thor en Doctor Strange? Dan is Splendor Marvel zeker iets voor jou! In deze standalone versie nemen de superhelden van het Marvel-universum het over. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat Thanos de wereld met rust laat. Gebruik de essentie van Infinity Stones om helden en schurken te rekruteren en Infinity Points te verdienen. De regels van Splendor Marvel zijn grotendeels gelijk aan het orgineel, maar door de toevoegingen werkt het spel wellicht net iets anders dan je gewend bent.

Splendor spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
3558380039945
Merk
Space Cowboys
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
20
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
2

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd