The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Shithead: Grenzen overstijgend kaartspel

Kaartspel Shithead spelregels
Het doel van het kaartspel Shithead is heel eenvoudig: zorg dat je je kaarten niet als laatste kwijtraakt!

Shithead is een leuk kaartspel dat zijn oorsprong heeft in Scandinavië. Toch zal het moeilijk zijn om een land te vinden waar het spel niet gekend is. Zo is het verspreid geraakt over de hele wereld omdat het populair is onder backpackers die het in hostels met vrienden spelen.

Spelregels Shithead

Shithead is een erg eenvoudig kaartspel dat kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Het is echter wel leuker vanaf 3 spelers. Het doel van het spel is heel eenvoudig: zorg dat je je kaarten niet als laatste kwijtraakt. Het vertoont heel wat gelijkenissen met het spel Presidenten.

Voorbereiding

Voor het spelen van Shithead heb je een volledig spel kaarten nodig (52 kaarten zonder jokers). De deler wordt bepaald door loting.

Spelverloop Shithead

De deler geeft iedere speler elk drie gedekte kaarten die ze voor zich leggen. Vervolgens geeft hij hen nog eens drie kaarten, maar legt deze open op de gedekte kaarten. Tot slot krijgt iedere speler nog eens drie kaarten in de hand. De rest van de kaarten vormen een gedekte stapel. Spelers mogen 1 of meer kaarten uit hun hand ruilen tegen hetzelfde aantal open kaarten voor zich.

De beginnende speler wordt bepaald door wie als eerste een 3 gedeeld heeft gekregen in zijn open kaarten. Is die er niet, dan is de eerste speler die roept dat hij een 3 in zijn hand heeft als eerste aan de beurt. Is die er ook niet, dan doen spelers hetzelfde met 4, enz.

De beginnende speler mag 1 of meer kaarten van dezelfde waarde open op tafel leggen. De volgende speler moet dit nu evenaren of hoger spelen. Hierbij moeten evenveel kaarten op tafel worden gelegd. De kaartkleur is niet van belang in het spel. De volgorde van de waarde is als volgt: 2, A, H, V, B, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 3, 2 (hoog naar laag). Er wordt gespeeld tot iemand geen kaarten wil of kan spelen. Deze moet de volledige stapel op tafel in zijn hand nemen.

Vervolgens mag de speler links van hem op een nieuwe ronde starten.

Welke kaarten te spelen?

Kaarten die gespeeld worden uit de hand moeten steeds direct worden aangevuld tot drie met kaarten uit de gedekte stapel. Zolang een speler zijn hand kan aanvullen met kaarten uit de gedekte stapel, mag hij geen kaarten spelen die voor hem op tafel liggen. Pas als de gedekte stapel op is, wordt er gespeeld met de kaarten op tafel.

Hierbij wordt er eerst gespeeld met de open kaarten. Kan hij niet gooien, dan moet hij een van de drie kaarten naar keuze in zijn hand nemen. Hij mag pas weer kaarten voor zich spelen als hij zijn hand heeft leeggespeeld.

Is zijn hand leeg en heeft hij geen open kaarten meer voor zich? Dan mag hij aan de gedekte kaarten beginnen. Deze kan hij of zij niet zien en de speler zal dus moeten gokken. Is de gespeelde kaart niet evenwaardig of hoger, dan moet hij de volledige aflegstapel (pot) in zijn hand nemen. Ook hier mag hij niet verder spelen met de gedekte kaarten tot zijn hand is leeggespeeld. 

In onderstaande tabel staat uitleg over de speciale kaarten in het spel Shithead.

Soort kaartUitleg
2Een 2 is zowel de hoogste als laagste kaart. Dat betekent dat je overal een 2 op mag gooien, maar dat je ook alle kaarten kan gooien op een 2.
10Een 10 verbrandt de pot en mag altijd gespeeld worden, ongeacht de bovenste kaart. Deze kaart zorgt ervoor dat de volledig aflegstapel uit het spel verdwijnt. De speler die de 10 gooide, mag een nieuwe ronde starten.
Set van 4 kaarten met een gelijke waardeLiggen er vier kaarten van een gelijke waarde op de stapel (ofwel door ze in één keer te spelen, ofwel door ze compleet te maken met een set van gelijke kaarten), dan verdwijnt de aflegstapel ook uit het spel. De speler die de set van vier compleet maakte, begint een nieuwe aflegstapel.
7Op een 7 moet je een lagere kaart gooien, in plaats van een hogere. Kan je dit niet, dan neem je eveneens de hele aflegstapel (pot) in je hand.

Winnaar Shithead

De speler die als eerste zijn kaarten is kwijtgespeeld heeft gewonnen. Vaak wordt doorgespeeld tot er 1 speler overblijft. Deze wordt dan benoemd tot ´Shithead´.

Terug naar overzicht