The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Scrabble spelregels

Scrabble

Hét bordspel voor ware taalvirtuozen. Probeer met willekeurige letters woorden te maken en hiermee zoveel mogelijk punten te behalen.
Kopen
Bekijk meer spellen uit: Denksport

Spelregels


Het spel Scrabble kun je bijna overal ter wereld in de winkel vinden. Het is een ware klassieker onder de bordspellen voor jong en oud. Het doel van Scrabble is om met willekeurige letters woorden te maken en hiermee zoveel mogelijk punten te behalen. Een ideaal spel voor de taalvirtuozen onder ons.

Scrabble spelregels

Het spel bevat een speelbord en 102 stenen met alle letters uit het alfabet. De ene letter (bijvoorbeeld de E) komt vaker voor dan de ander. Op de steen staat ook de letterwaarde aangegeven. Dit is het aantal punten dat je met deze letter kunt verdienen.

Begin van het spel 

Doe alle Scrabble stenen in het letterzakje en schud deze goed door elkaar. Beide spelers trekken nu één steen. Wie de letter heeft die het dichtst bij het begin van het alfabet ligt, mag het spel beginnen. De getrokken letters worden daarna weer terug in het zakje gedaan. Elke speler pakt nu 7 stenen uit de zak en plaatst deze op zijn/haar plankje. 

Letters combineren tot woorden

De beginnende speler combineert twee of meer letters tot een bestaand Nederlands woord en plaats deze (horizontaal of verticaal) op het bord met één van de letters op het middelste vakje. Dit vakje is gemarkeerd met een *-teken. Het is niet toegestaan om woorden diagonaal te vormen. Noteer direct op een kladblok het aantal punten. Vul vervolgens het aantal letters op jouw plankje weer aan tot 7 door stenen blind uit de letterzak te nemen. In het verloop van het spel mogen spelers compleet nieuwe woorden op het bord neerleggen, maar ook één of meerdere letters toevoegen. De speler krijgt punten voor alle gevormde en gewijzigde woorden. Het doel van Scrabble is om de meeste punten binnen te slepen. Dit kun je op verschillende manieren realiseren. Maak gebruik van ‘lastige letters’ met een hoge letterwaarde, zoals de W, Y en X om jouw Scrabble score te maximaliseren. Probeer daarnaast handig gebruik te maken van het speelbord door woorden te leggen op letter- en woordverdubbelaars.

Blanco stenen 

In het spel zitten ook enkele blanco stenen. Je kunt de blanco steen voor elke gewenste letter gebruiken, echter levert deze géén punten op. Eenmaal op het speelbord mag de blanco steen niet meer verplaatst of vervangen worden.

Afronding en puntentelling

Het spel is voorbij als een van de spelers geen letters meer heeft of als niemand meer een woord kan bedenken.Beide spelers noteren de eigen en de door de tegenstander behaalde scores en eventueel de geplaatste woorden. Bij de score wordt gekeken naar de puntenwaarde van de letters waarmee een woord is gevormd en/of gewijzigd tijdens het spel. Houd hierbij ook rekening met vakken van letter- en woordverdubbelaars die de Scrabble Scoren verhogen.

Scrabble spelregels (PDF)

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd