The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Samoa

Samoa

Versier de maskers op het eiland, maskeer jezelf en pak je geluk! Dat is waar het draait in het kaartspel Samoa van uitgever 999 Games.

Kopen

Nog maar 1 product in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Kaartspellen

Beschrijving Samoa


Het is feest op het eiland! Bij dit feest worden 5 verschillende houten maskers versierd. Het mooist versierde masker zal geluk en fortuin brengen voor degene die het gemaakt heeft. Iedereen versiert samen alle maskers, en wil natuurlijk zijn eigen masker zo mooi mogelijk maken, maar je wilt voorkomen dat anderen doorhebben welk masker van jou is, zodat de mooiste veren uiteindelijk bij jouw masker belanden.

Spelregels


Versier de maskers op het eiland, maskeer jezelf en pak je geluk! Dat is waar het draait in het kaartspel Samoa. De setting van dit spel is een bijzondere ‘verenfeest’ op een eiland. Het doel is om jouw favoriete masker zo tiptop mogelijk te decoreren met veren. Maar niemand mag weten welk masker dit is. Tegelijkertijd moeten spelers uitdokteren welk masker de anderen versieren. Samoa van 999 Games is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar.

Samoa spelregels

Iedere speler een heeft eigen masker, maar de andere spelers weten niet welke dat is. De spelers kunnen gekleurde veren op het strand verzamelen om de maskers zo mooi mogelijk te versieren. Hoe kleurrijker de veren, hoe meer punten het masker aan het einde van het spel waard is. Maar pas op, de elementen water, vuur en lucht kunnen roet in het eten gooien. Bij geluk helpen zij jou juist een handje. The Game Room neemt de spelregels van Samoa zo goed mogelijk met je door!

Voorbereiding

Iedereen krijgt een scoreblok en een pen. Schud nu alle 50 veerkaarten en de 12 speciale kaarten goed door elkaar en maak hier een gedekte stapel van. Leg 5 verschillende maskers naast elkaar open op tafel. De overige 5 maskers worden over de spelers verdeeld zodat iedereen er één heeft. De maskers komen gesloten voor elke spelers te liggen. Iedereen bekijkt zijn eigen kaart en houd deze geheim voor de medespelers. Dit masker is vanaf nu jouw favoriet en dien je op stiekeme wijze zo mooi mogelijk te decoreren.

Het spelverloop

Volgens de officiële spelregels van Samoa mag de jongste speler beginnen. Speel daarna met de klok mee. De actieve speler draait de bovenste kaart van de gedekte stapel en legt deze aan één van de maskers die open op tafel ligt. De actieve speler mag zelf bepalen of de kaart boven of onder het masker komt. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Hij of zij mag de getrokken kaart ook op elke gewenste plek neerleggen. Dit gaat zo door totdat er bij een masker in totaal 5 kaarten liggen.

Liggen er 5 kaarten bij een masker? Dan tel je het aantal punten van de kant met de meeste kaarten (boven of onder het masker). Het aantal punten staat in de hoeken van de kaarten aangegeven. Zijn de punten geteld, dan schuif je de kaarten onder het masker. Alle kaarten aan de andere kant van de 5 maskers worden uit het spel verwijderd.

De kracht van de elementen

In de trekstapel zitten niet alleen kleurrijke veren verstopt, maar ook speciale kaarten. Dit zijn de elementen water, vuur en lucht.

  • Water - de zee laat extra veren aanspoelen op het eiland. Dat is goed nieuws. Je mag direct twee nieuwe kaarten pakken van de stapel en aanleggen.
  • Vuur - tijdens de kampvuren krijgen de vlammen grip op de veren. Bij de speciale vuurkaart heb je twee opties: leg ‘m neer bij een masker naar keuze en laat de negatieve waarde (-2 t/m -5) gelden. De tweede optie is om één opengespeelde kaart te verbranden en samen met de vuurkaart uit het spel te verwijderen.
  • Lucht - ook bij de luchtkaart heb je twee opties. Kies één opengespeelde kaart en verplaats deze naar de andere kant van het masker. Pakt deze windvlaag voor jou niet zo gunstig uit? Dan kun je ervoor kiezen om de luchtkaart als verenkaart in te zetten. De luchtkaart zorgt in dit geval voor 2 tot 5 extra punten.

Einde van de ronde

Het spel gaat in één rits door totdat de laatste kaart van de trekstapel gespeeld is.

Elke speler pakt zijn scoreblok erbij en noteert zijn verdenkingen. Denk goed na over alle handelingen van de andere spelers gedurende het spel Samoa en schrijf op welke speler volgens jou welk masker in zijn bezit heeft. Nu onthuld iedereen zijn masker. Is jouw voorspelling goed? Dan zet je een vinkje achter de desbetreffende naam op het scoreblok. Elk vinkje is 5 punten waard. Heeft een speler zijn favoriete masker niet weten te verhullen en is het masker door iedereen juist geraden? Dan mag deze speler géén punten op zijn scoreblok noteren. Zelfs als hij/zij juiste verdenkingen heeft gescoord.

Tel nu de waarde van alle kaarten die onder je eigen maskerkaart liggen bij elkaar op. Het puntenaantal noteer je in het vakje bij het veren-icoon. Let op, je noteert alleen de punten die betrekking hebben op jouw eigen masker. Tel vervolgens het aantal vinkjes en vermenigvuldig dit met 5. De eindscore van deze ronde noteer je in het onderste vakje van je scoreblok.

Indien alle scores bekend zijn, kan de voorbereiding beginnen voor de volgende ronde. Schud alle kaarten en speel nog twee ronden.

Einde van het spel

Het spel eindigt indien in totaal drie rondes gespeeld zijn. Degene met de meeste punten (van alle rondes bij elkaar opgesteld) is de winnaar van Samoa. Bij een gelijke stand wordt gekeken naar wie de meeste bonuspunten heeft. Is ook dit aantal gelijk? Dan wint degene die in de laatste ronde het hoogste puntenaantal onder zijn masker had liggen.

Samoa spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8719214429508
Merk
999 Games
Leeftijd - min
10
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
20
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
2
Voorraad
1

Video


Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd