The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Rumba: Kaartspel met inzet

Kaartspel Rumba spelregels
Bij Rumba begint iedere speler met 21 punten. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk op 0 te eindigen.

Rumba is een kaartspel waarbij vaak om geld wordt gespeeld onder West-Vlaamse studenten. Verder toont het gelijkenissen met Manillen en Boerenbridge.

Spelregels Rumba

Bij Rumba begint iedere speler met 21 punten. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk op 0 te eindigen. Wanneer er om geld wordt gespeeld, worden de resterende punten vermenigvuldigd met een vooraf afgesproken bedrag. Dit wordt uitbetaald aan de winnaar.

Voorbereiding

Voor het spel Rumba heb je alle 52 kaarten nodig om te spelen. De deler wordt bepaald door de hoogste kaart te trekken. Deze geeft aan iedere speler vijf kaarten. Vervolgens wordt de eerste kaart van de stapel omgedraaid om de troefkleur te bepalen.

Spelverloop Rumba

Vooraleer het spelen begint, mag iedere speler zelf aangeven of hij al dan niet meespeelt in deze ronde. Dit te beginnen met de speler links van de deler. Wie niet meespeelt kan geen punten winnen of verliezen in deze ronde. Speelt slechts één speler mee, dan mag hij automatisch vijf punten van zijn totaal aftrekken.

De spelende spelers mogen vervolgens maximaal drie kaarten van de gedekte stapel ruilen. Ditmaal begint de speler tegen de klok in.

Vervolgens begint de speler links van de deler met het uitkomen van de slag. Hierbij geldt dat er kleur moet bekend worden. Kan dit niet, dan mag er troef gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. Verder is het ook belangrijk om te melden dat een speler hoger moet gooien als hij dat kan. De hoogste kaart wint de slag. Troef gaat boven de uitgekomen kaartkleur.

In totaal zijn er dus vijf slagen.

Puntentelling Rumba

Na iedere hand worden de punten geteld. Zoals eerder vermeld kunnen spelers die deze hand niet meespeelden geen punten winnen of verliezen.

Spelers die minstens één slag wonnen, mogen het aantal gehaalde slagen van hun score aftrekken.

Wie geen enkele slag won, moet vijf punten bij zijn score optellen.

Extra spelregels

Naast bovenstaande basis spelregels van Rumba, zijn er ook nog een aantal extra spelregels.

Rumba

Wanneer spelers aangeven of ze al dan niet meespelen met de hand, dan kunnen ze ook Rumba roepen. Wanneer dit gebeurt zijn alle spelers links van die speler tot en met de deler verplicht om mee te spelen met de hand. Daarnaast tellen alle (min)punten ook dubbel voor deze spelers, behalve voor de speler die Rumba heeft geroepen.

Bij Rumba mogen ook geen kaarten worden gewisseld.

Wint de speler die Rumba heeft geroepen drie of meer slagen, dan mag hij 10 punten van zijn totaal aftrekken. Indien niet, dan moet hij 10 punten bijtellen.

Rumba kan enkel worden geroepen als meerdere spelers meespelen met de hand.

Boer van troef

Is de kaart die wordt omgedraaid om troef te bepalen een boer, dan is iedere speler verplicht om mee te spelen. Wel vindt de ´biedronde´ plaats om iedere speler de kans te geven om rumba te roepen.

Twee van troef

Indien een speler op het moment tijdens de biedronde de twee in troefkleur heeft, dan mag hij deze inruilen voor de kaart die de troefkleur aangeeft.

Terug naar overzicht