The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Presidenten: een om-ter-hoogste kaartspel met een hiërarchie

Kaartspel Presidenten spelregels
Presidenten wordt ook wel eens Klootzakken genoemd en is een leuk kaartspel waar zowel geluk als tactiek mee gemoeid gaat.

Presidenten wordt ook wel eens Klootzakken genoemd en is een leuk kaartspel waar zowel geluk als tactiek mee gemoeid gaat. Het spel is afkomstig uit Japan en heeft als doel om als eerste uit te zijn en in de volgende ronde President te zijn. Deze krijgt dan een voordeel ten opzichte van de andere spelers.

Spelregels Presidenten

Presidenten kan met minstens twee spelers worden gespeeld en heeft als doel om als eerste uit te zijn. Wie als eerste uit is, wordt in de volgende ronde tot President benoemd en krijgt bijkomende voordelen. De laatste speler daarentegen wordt gedegradeerd tot ´strontje´ en zal in de volgende ronde zijn of haar twee beste kaarten moeten afstaan aan de president. Omgekeerd zal de president twee willekeurige kaarten afgeven die hij of zij kwijt wil.

Voorbereiding

Presidenten wordt gespeeld met een klassiek spel kaarten waarbij de twee jokers optioneel kunnen worden gebruikt.

Spelverloop Presidenten

De volgorde van de waarde van de kaarten is anders dan bij de meeste kaartspellen. Zo is 3 de laagste waarde is de 2 de hoogste waarde, gevolgd door de aas. Indien er wordt beslist om met jokers te spelen, zorgt een enkele joker ervoor dat de speler de slag haalt.

Eerste ronde

In de eerste ronde begint iedere speler als burger en heeft niemand dus een bijkomend voor- of nadeel. Een willekeurige speler deelt de kaarten terwijl de speler met de meeste drieën mag beginnen.

Opleggen van kaarten

Om een slag te halen moet je ervoor zorgen dat niemand hogere kaarten speelt dan jij. Bij het spelen van kaarten telt enkel de waarde, de soort kaart (ruiten, klaveren, schoppen en harten) heeft geen functie.

De beginnende speler mag dus beslissen welke waarde van kaarten en hoeveel kaarten hij gooit van dezelfde waarde. Komt de eerste speler een 4 uit, dan moet de volgende speler minstens een 5 spelen. Kan of wil hij niets spelen, dan moet hij passen en is hij uitgeschakeld voor deze slag. De beurt eindigt wanneer iedereen heeft gepast.

Meerdere kaarten spelen

De beginnende speler kan er ook voor kiezen om meerdere kaarten uit te komen. Dit moeten wel kaarten met dezelfde waarde zijn (bijvoorbeeld drie vijven). De volgende spelers moeten dan hoger gooien en dezelfde hoeveelheid kaarten. Dat kan dus bijvoorbeeld één 8 zijn, maar evengoed twee ´3en´. De volgende speler moet kaarten spelen die hoger zijn en dezelfde hoeveelheid kaarten.

De rol van kaart 2

Bij Presidenten is de 2 de hoogste waarde (op de joker na). De 2 kan tevens worden ingezet ter vervanging van eender welke andere waarde. Heeft een speler bijvoorbeeld drie vijven gegooid en heb je slechts twee zevens, dan kan een twee worden toegevoegd aan je set. Deze heeft dan de waarde van drie zevens.

De rol van de joker

Jokers kunnen optioneel worden gebruikt bij Presidenten. Een enkele joker gooien volstaat om de slag binnen te halen en bij de volgende slag dus uit te mogen komen.

Benamingen van spelers

Vanaf de tweede ronde krijgen sommige spelers een andere benaming. De winnaar van de vorige ronde wordt benoemd tot president. De tweede speler die uit is wordt vice-president.

De laatste speler in de vorige ronde wordt gedegradeerd tot ´strontje´ of ´kuisvrouw, terwijl de voorlaatste speler ´slaaf´ of ´conciërge´ wordt. Alle andere speler die niet bij de eerste of laatste twee zijn geëindigd, blijven burger.

Winnaar Presidenten

Het spel Presidenten kun je blijven spelen zolang je wil. Na iedere ronde wordt de ronde tot President benoemd en krijgt hij de twee beste kaarten van de laatste speler. Zelf geeft hij twee kaarten weg die hij kwijt wilt.

De speler die als tweede uit is (vice-president) krijgt de beste kaart van de voorlaatste speler. Zelf mag hij ook een kaart weg geven die hij kwijt wilt. De rest van de spelers blijven gewoon burger en behouden hun kaarten.

Hoe hoger je ranking, hoe meer voordeel je dus krijgt in de volgende ronde.

Spelvariaties

Toe aan wat variatie? The Game Room licht hieronder twee varianten van het kaartspel Presidenten uit.

Kapen van een slag

Op ieder moment van een spel heeft een speler de mogelijkheid om een slag te kapen. Een slag kapen gebeurt door een gespeelde waarde op tafel volledig te maken met een setje van vier kaarten. Komt een speler bijvoorbeeld uit met drie vijven, dan kan een andere speler met een enkele vijf dus de slag eenvoudig kapen.

Presidenten als drankspel

Presidenten of Klootzakken kan ook als drankspel worden gespeeld. Bij het drankspel moet het ´strontje´ een shot nemen. De President mag zelf een shotje uitdelen aan eender welke speler. Eventueel kunnen de oorspronkelijke regels van het ruilen van kaarten ook nog toegepast worden.

Terug naar overzicht