Categorie:Kaartspellen

kaartspel pesten

Pesten

Met 2 spelers of een grote groep

Pesten: Eenvoudig kaartspel voor iedereen

Spelinfo
  • Aantal spelers:2-8 spelers
  • Speelduur:30 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:6-99 jaar
  • Uitgever:onbekend
Pesten kaartspel

Pesten

Voor 15u besteld, morgen in huis

Pesten is een relatief eenvoudig kaartspel waarvoor een traditioneel pakje kaarten wordt gebruikt. Een potje Pesten kan zowel met 2 spelers als met een grote groep. Dit in combinatie met de eenvoudige spelregels, maakt Pesten een zeer populair kaartspel. Degene die als eerste al zijn kaarten kwijt is, heeft het spel gewonnen.

Pesten spelregels

Wellicht zijn er voor het kaartspel Pesten de meeste variaties in spelregels. The Game Room gaat daarom in op de basisregels van dit spel.

Voorbereiding

Van een pak kaarten worden alle 52 kaarten (inclusief jokers) voor het spel gebruikt. Hoeveel jokers zitten in een kaartspel? Over het algemeen bevat een standaard setje 2 jokers. Hoeveel kaarten elke speler aan het begin van het spel krijgt, is afhankelijk van het aantal spelers. Iedereen krijgt hetzelfde aantal kaarten, vaak 7 of 8. Laat de kaarten niet aan elkaar zien. De overige kaarten vormen de trekstapel en worden met de figuren naar beneden gelegd. De bovenste kaart van deze trekstapel wordt gebruikt als begin voor de centrale aflegstapel. Deze kaart is wél zichtbaar. Op basis van deze kaart wordt de eerste beurt gespeeld.

Kaarten opleggen 

Met de klok mee leggen spelers beurtelings een kaart uit eigen hand op. Deze kaart moet qua waarde óf kleur gelijk zijn aan de kaart van de aflegstapel. Ligt hier een harten 4, dan zou je een harten 8 of klaver 4 mogen opleggen. Het is niet verplicht om een kaart op te leggen. Kan een speler geen geldige zet doen of vult diegene liever zijn verzameling aan, dan neemt hij/zij een kaart van de aftrekstapel.

Pestkaarten 

Pestkaarten zijn kaarten met speciale functies. Door de grote variëteit in de spelregels, kunnen de functies en soort kaarten verschillen. Over het algemeen worden de volgende basisregels toegepast voor pestkaarten:

KaartHandeling
2De volgende speler trekt 2 kaarten van de trekstapel 
8De volgende speler moet een beurt overslaan 
BoerBij het opleggen van een Boer benoem je de kleur waar de volgende kaart mee gespeeld moet worden 
AasEen Aas draait de volgorde van de beurten om. Wordt het spel met de klok mee gespeeld? Dan speel je nu tegen de klok in. Bij 2 spelers mag je dus nog een keer 
Joker De volgende speler moet 5 kaarten van de stapel trekken. Een joker mag op alle kaarten worden gegooid

Spelers mogen niet met een pestkaart eindigen. Is een pestkaart je allerlaatste kaart, dan zul je een nieuwe kaart van de trekstapel moeten pakken.

Einde van het spel

Is de overwinning in zicht en heb je nog één speelkaart in handen? Dan ben je verplicht om te kloppen en/of ‘laatste kaart’ te roepen. Wordt dit per ongeluk vergeten, dan moet de speler 2 strafkaarten pakken van de stapel. De winst is hiermee een stukje verder uit zicht.