Categorie:Gezelschapsspellen

Spelregels Parijs bordspel 999 Games

Parijs: Dwaal rond in de mooie lichtstad

Spelinfo
  • Aantal spelers:2
  • Speelduur:30 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 8 jaar
  • Uitgever:999 Games
Parijs De Lichtstad

Parijs De Lichtstad

Voor 15u besteld, morgen in huis

Oui Oui, op naar het mooie Paris! In dit vlotte spel voor 2 spelers neem je de rol aan van stadsplanner met de taak de stad zo mooi mogelijk te verlichten om bezoekers te lokken en kunstenaars te inspireren. Hoe meer lantaarns eigen gebouwen verlichten, hoe meer punten daarmee behaald worden. Parijs is een spel van auteur Jose Antonio Abascal en wordt uitgegeven door 999 Games.

Parijs spelregels

Parijs mag dan wel de stad van de liefde zijn, in dit bordspel strijdt je tegen elkaar. Op sommige momenten zul je elkaar zelfs dwarsbomen! Wil je het spel spelen, maar is de handleiding zoekgeraakt? The Game Room neemt de spelregels van Parijs zo goed mogelijk met je door. Uiteraard kun je ook de spelregels in PDF-vorm raadplegen.

Voorbereiding

Leg het speelbord in het midden van de tafel zodat beide spelers er goed bij kunnen. Daaromheen komen 8 van de 12 actiekaarten (open) met bijbehorende speciale speelfiguren. Zorg dat de gebouwen binnen handbereik zijn. Elke speler kiest een kleur en pakt de daarbij horende 4 actiefiches, 7 schoorstenen en 8 keientegels. Schud de keientegels en maak hier een gesloten trekstapel van. Pak de bovenste tegel en houdt deze geheim voor je tegenstander.

Al bekend met het basisspel? Keer terug naar de Franse lichtstad met de uitbreiding Parijs Eiffel.

Het spelverloop

Volgens de officiële regels begint degene die als laatste een potje Parijs heeft verloren. Is dit het eerste potje van de dag, dan begint de speler die als laatste ergens het licht heeft aangedaan. Het doel van het bordspel Parijs is om aan het einde van het spel de meeste punten te hebben. Deze punten verdien je door eigen gebouwen goed te verlichten. Het spel bestaat uit 2 fases:

  1. Keientegels leggen en gebouwen nemen
  2. Gebouwen leggen en acties uitvoeren

Fase 1: Keientegels leggen en gebouwen nemen

Wie aan de beurt is, mag een willekeurige tegel uit zijn hand plaatsen op een leeg vierkant van het speelbord en vervolgens een nieuwe tegel van de trekstapel nemen. Je kunt er ook voor kiezen om één gebouw uit de algemene voorraad te pakken. Deze fase is voorbij als de alle 16 keientegels op het speelbord liggen. 

Fase 2: Gebouwen leggen en acties uitvoeren

In fase 2 leggen de spelers om beurten hun gebouwen op het speelbord óf voeren ze de acties van een actiekaart uit, die voordelen of overwinningspunten kunnen opleveren. Aan het leggen van gebouwen zijn enkele regels verbonden. Zo mag je alleen op de velden bouwen die jouw kleur óf een gemixte kleur hebben. Een gebouw mag nooit op straatlantaarn-velden worden gebouwd. Klaar met ‘bouwen’? Dan plaats je hier een eigen schoorsteen op om aan te geven dat het gebouw van jou is.

Kies je ervoor om een actie uit te voeren? Pak dan één van de open actiekaarten naast het speelbord en voer de handeling direct uit. Eén van de mogelijke acties is het ruilen van een gebouw in je voorraad tegen een uit de algemene voorraad. In de handleiding (PDF) staat een overzicht van alle actiekaarten. Let op, actiekaarten kunnen nooit tweemaal gebruikt worden. De tweede fase is voorbij als geen van beide spelers nog gebouwen kan leggen en alle 8 actiefiches zijn gebruikt.

Einde van het spel en puntentelling

Zodra de tweede fase voorbij is, kan de puntentelling van start gaan. Je krijgt punten voor verlichte gebouwen, het bezitten van de grootste groep gebouwen en actiekaarten met postzegel. Ongebouwde gebouwen leveren minpunten op. Ai!

Verlichte gebouwen - vermenigvuldig de grootte van elk van de eigen gebouwen (het aantal velden dat het bedekt) met het aantal straatlantaarns dat erop schijnt. Elke straatlantaarn kan meerdere gebouwen verlichten zolang hij aan allemaal grenst.

Grootste groep gebouwen - je scoort 1 punt per veld dat jouw grootste groep gebouwen bedekt. Deze gebouwen hoeven niet door een lantaarn verlicht te zijn. Beide spelers kunnen op dit onderdeel punten scoren!

Ongebouwde gebouwen - overgebleven gebouwen in de eigen voorraad leveren per stuk 3 minpunten op.

Actiekaarten - bekijk of jouw gespeelde actiekaarten een postzegel dragen. Dit kan zomaar extra punten opleveren! Hoeveel punten dit exact oplevert, staat vermeld in de officiële Parijs spelregels.

Zijn de scores bekend? Degene met de meeste punten mag zichzelf tot winnaar kronen. Indien er sprake is van gelijkspel wint de speler die meer zichtbare vrije velden van zijn kleur op de keientegels heeft.

De Parijs uitbreiding

Het tegellegspel Parijs heeft ook een uitbreiding, genaamd Parijs Eiffel. In Parijs Eiffel ga je stratenplannen maken voor de verschillende beroemde gebouwen van deze wereldstad, zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame en de Arc de Triomphe. De uitbreiding komt met 8 actiekaarten en 7 speciale speelstukken.