The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Met de Pandemic uitbreidingen maak je het coöperatieve Pandemic bordspel nóg spannender.

Pandemic uitbreidingen van Z-Man Games
Met de Pandemic uitbreidingen maak je het coöperatieve bordspel van Z-Man Games nóg spannender.

Het prijswinnende Pandemic bordspel van Z-Man Games is uitgebracht in 2007 en heeft sindsdien talloze prijzen en awards binnengesleept. In Pandemic zijn wereldwijd verschillende epidemieën uitgebroken. Als team van 2 tot 4 spelers zijn jullie lid van een elite-team die ziektes bestrijden. Het is dan ook jullie missie om de vier dodelijke uitgebroken ziektes te bestrijden en de wereld te redden. Jullie werken samen om de uitbraken op afstand te houden, reizen de wereld rond om infecties te behandelen en verzamelen kaarten die je nodig hebt om de behandeling voor elke ziekte te ontdekken. Tijd is jullie grootste vijand nu de uitbraken en epidemieën de verspreidende plagen voeden. Zijn jullie op tijd om de wereld te redden?

Om het spannende Pandemic basisspel nóg gevarieerder te maken zijn er door uitgever Z-Man Games meerdere uitbreidingen en varianten uitgebracht. In dit artikel duikt The Game Room dieper in de wereld van Pandemic. 

Wil je meer weten over Pandemic? We hebben ook een artikel geschreven over het basisspel zelf, waar je meer informatie kunt vinden over de spelregels en het spelverloop.Pandemic uitbreidingenPandemic uitbreidingen

Pandemic: The Hot Zone series

Pandemic: Standalone Games

Pandemic Legacy series

Pandemic: System series


Pandemic uitbreidingen

Om het Pandemic bordspel nóg spannender te maken heeft Z-Man Games momenteel drie uitbreidingen op de markt gebracht:

Voor de echte game nerds heeft Folded Space een speciale opruimoplossing ontworpen, de Pandemic Insert. Deze insert biedt ruimte om zowel het basisspel als de drie uitbreidingen netjes op te bergen. En dat is niet alles. Je kunt de bakjes namelijk loshalen en gebruiken tijdens het spelen van Pandemic voor een overzichtelijkere gameplay.


Pandemic: On The Brink (2009)


Pandemic: On The Brink (2009)

De eerste uitbreiding op het basisspel Pandemic is On The Brink. Deze uitbreiding is in 2009 uitgebracht door Z-Man Games. In de doos zitten verschillende nieuwe spelonderdelen die de spanning flink verhogen. Nieuwe rollen en gebeurteniskaarten creëren meer variatie in het samenspel.

Waar je in Pandemic de behandelingen voor de vier dodelijke ziektes gevonden hebt, moet je je met On The Brink voorbereiden op het onverwachte. Want wat gebeurt er als de ziektes sterker worden, of erger nog, wanneer iemand moedwillig de ziektes verspreid?

De drie uitdagingen in deze uitbreiding maken Pandemic nóg spannender om te spelen. Het kan namelijk zomaar voorkomen dat gedurende het spel een ziekte moeilijker te behandelen wordt. Maar ook het introduceren van een onvoorspelbare vijfde ziekte die zich rap muteert en op onverwachte plekken opduikt is een mogelijkheid.

Waar Pandemic zelf met maximaal 4 spelers gespeeld kan worden, kun je in combinatie met deze uitbreiding met 5 spelers de strijd tegen de epidemieën aan!

Deze nieuwe gameplay maakt het mogelijk om 1 speler in de rol van een bio-terrorist te laten kruipen, die het spel voor de rest van de spelers lastiger maakt. De bio-terrorist zal eerst gestopt moeten worden voordat jullie de wereld kunnen redden.

Extreem Gevaar is de Nederlandse versie van On the Brink. Deze uitbreiding kan alleen gespeeld worden in combinatie met het basisspel Pandemic.


Pandemic: In The Lab (2013)


Pandemic: In The Lab (2013)

In Het Lab is de tweede uitbreiding op het basisspel Pandemic. Deze uitbreiding is in 2013 uitgebracht door Z-Man Games en kan enkel gespeeld worden in combinatie met het Pandemic basisspel en de Pandemic Extreem Gevaar uitbreiding.

Pandemic In The Lab is de Engelstalige versie van deze uitbreiding.

In The Lab zijn de wetenschappers achter de gesloten deuren van het laboratorium verwikkeld geraakt in een race tegen de klok. Er is met deze uitbreiding een nieuwe manier gevonden om behandelingen tegen dodelijke ziektes te ontdekken.

Je reist rond om monsters van elke ziekte te verzamelen, waarna je deze in het lab gebruikt om nieuwe antistoffen te ontwikkelen. Dit doe je op basis van het karakteriseren van de ziekte, de sequentie bepalen en het testen van het medicijn.

Met In The Lab en de toevoeging van de Lab-uitdaging speel je Pandemic op een hele nieuwe manier. Er worden 4 nieuwe karakters geïntroduceerd, maar ook nieuwe gebeurtenissen, Extreem Gevaarlijke Ziekte-effecten en een nieuw Mutatiescenario zijn onderdeel van de uitbreiding.

Je kunt dit spel spelen met maximaal 4 personen, of met 6 personen in teamverband van 3 x 2 spelers.


Pandemic: State Of Emergency (2015)


Pandemic: State Of Emergency (2015)

Pandemic State Of Emergency is de derde uitbreiding op het basisspel Pandemic. Deze uitbreiding heeft Z-Man Games in 2015 uitgebracht en is met 2 tot 4 spelers enkel te spelen in combinatie met het basisspel.

Met State of Emergency wordt jouw taak om dodelijke ziektes te bestrijden een stuk moeilijker. Deze uitbreiding voegt drie nieuwe uitdagingen toe aan het basisspel: de Hinterlands Challenge, de Emergency Events Challenge en de Superbug Challenge.

Met de Hinterlands Challenge worden ziektes en virussen overgebracht van dieren naar mensen. Neem één van de 5 nieuwe rollen aan en reis naar verschillende locaties om de oorsprong van deze nieuwe ziektesoorten achterhalen. Maar als je niet snel genoeg handelt, verspreiden de ziektes snel om zich heen.

Maak in de Emergency Events Challenge op een strategische manier gebruik van quarantaine om te voorkomen dat de ziekte zich wereldwijd verspreid.

In de Superbug Challenge maak je kennis met een vijfde ziekte die onbehandelbaar is en de hele wereldbevolking bedreigt. In State of Emergency ga je op zoek naar het medicijn en produceer je voldoende vaccinaties om Superbug uit te roeien, voordat het te laat is…

Pandemic Jubileumeditie

De makers van Z-Man Games hebben, om het 10-jarig jubileum te vieren, een speciale Pandemic Jubileumeditie uitgebracht. Deze versie is verpakt in een unieke metalen verbandtrommel en bevat een groter Pandemic spelbord, een set karakter miniaturen, petrischaaltjes, grotere karakterkaarten en houten speelmateriaal als eerbetoon aan de originele versie. De gedetailleerde miniaturen zijn overigens ook los te verkrijgen.

Pandemic: The Hot Zone series

De Pandemic The Hot Zone series zijn gebaseerd op het coöperatieve bordspel Pandemic. Deze versies zijn kleiner dan het origineel en hebben een minder lange speelduur.

Z-Man Games heeft twee Hot Zone versies uitgebracht: North America in 2020 en Europe in 2021. Deze twee spellen kun je met elkaar combineren om het een groter en uitdagender spel te maken! Let op: het is dus niet mogelijk dit spel te combineren met het originele Pandemic bordspel.

Pandemic vs. Pandemic Hot Zone series

Er zijn een aantal verschillen tussen het originele Pandemic spel ten opzichte van de Hot Zone series:

  • Pandemic Hot Zone spellen hebben een kleinere doos, een kleiner spelbord en kleinere kaarten.
  • In Pandemic Hot Zone zijn er 3 ziektes, waar je in het originele spel 4 ziektes moet bestrijden.
  • Je trekt een ander aantal kaarten tijdens de voorbereiding.
  • Je hebt 4 kaarten nodig om een medicijn te ontdekken, in plaats van 5.
  • Er is 1 onderzoeksstation (Genève) en je kunt geen nieuwe onderzoeksstations bouwen of je verplaatsen met een Shuttle.
  • In de speelkaarten zitten maar 3 Epidemiekaarten, die allen gebruikt worden tijdens ieder spel.
  • Het is onmogelijk ziektes uit te roeien.
  • Er zijn wat kleine aanpassingen wat betreft sommige karaktereigenschappen.
  • Je kunt mutatiekaarten toevoegen voor extra uitdaging.


Pandemic: Hot Zone – North America (2020)


Pandemic: Hot Zone – North America (2020)

Pandemic Hot Zone – North America is een opzichzelfstaand coöperatief spel, uitgebracht door Z-Man Games. Het bordspel voor 2-4 personen is gebaseerd op het originele coöperatieve bordspel, maar in kleiner formaat en met een kortere speelduur.

Waar je Pandemic speelt in zo’n 45 minuten, ben je met Pandemic Hot Zone – North America zo’n 30 minuten kwijt. Je neemt hem dankzij het formaat ook overal makkelijk mee naartoe.

In Pandemic Hot Zone – North America werk je samen als leden van een elite-team om drie ziektes te bestrijden die de wereldbevolking bedreigen. Je reist van stad naar stad om ziektes te behandelen en uitbraken in te dammen. Maak gezamenlijk een strategisch plan om ieders unieke krachten te versterken, de behandeling van de drie ziektes te achterhalen en de wereld te redden!


Pandemic: Hot Zone – Europe (2021)


Pandemic: Hot Zone – Europe (2021)

Pandemic Hot Zone – Europa is het tweede bordspel binnen de Pandemic Hot Zone series. Z-Man Games heeft deze editie in 2021 uitgebracht en is te spelen met 2-4 personen.

In Pandemic Hot Zone – Europa bedreigen nieuwe ziektes het continent die alleen jullie kunnen stoppen. In deze uitbreiding maken nieuwe mutaties het nog moeilijker om de sterke en resistente ziektes te stoppen. Om verdere uitbraken te voorkomen speel je samen met je teamgenoten om nieuwe medicijnen te ontdekken.

Als leden van een gespecialiseerd ziektebestrijdingsteam bundelen jullie de gezamenlijke vaardigheden om de verdere verspreiding te voorkomen. Je voert verschillende acties uit, behandelt ziektes en ontdekt medicijnen. Zodra jullie de behandeling voor alle drie de ziektes hebben ontdekt, winnen jullie het spel. Lukt dit niet? Dan verliezen jullie gezamenlijk!

Pandemic: Standalone Games

Buiten het Pandemic bordspel hebben de makers van Z-Man Games ook een aantal opzichzelfstaande spellen gemaakt. Deze spellen zijn allemaal geïnspireerd op het op het origineel. Er zijn momenteel 3 Standalone Games waar ik dieper op inga:


Pandemic: Contagion (2014)


Pandemic: Contagion (2014)

In Pandemic Contagion van Z-Man Games zijn de rollen omgedraaid: jíj bent de ziekte die vecht tegen de mensheid. Contagion is ten opzichte van het origineel een niet-coöperatief spel voor 2-5 personen. Je neemt het op tegen je medespelers om de menselijke beschaving door middel van een wereldwijde infectie uit te roeien.

Door middel van het spelen van kaarten verspreid je de ziektes door nieuwe steden op het bord te infecteren. Door het muteren van de ziektes krijg je de mogelijkheid om sneller kaarten te trekken, meer steden te infecteren en meer weerstand tegen genezing op te bouwen.

Hoe meer mensen je infecteert, hoe meer punten je scoort. De speler wiens ziekte aan het einde van het spel de meeste mensen heeft geïnfecteerd wint!


Pandemic: The Cure (2014)


Pandemic: The Cure (2014)

Pandemic The Cure van Z-Man Games is de tweede opzichzelfstaande coöperatieve versie van het origineel. Het grootste verschil is dat je dit spel met dobbelstenen speelt. The Cure speel je met 2-5 personen en probeer je ziektes die de mensheid in gevaar brengt te genezen.

Net als het origineel speel je het spel als team. Jullie reizen de wereld rond om uitgebroken ziektes te behandelen en uitbraken in te dammen, terwijl je onderzoek doet naar de genezing van de betreffende ziekte.

Zoals aangegeven is het grootste verschil ten opzichte van het origineel dat je The Cure speelt met dobbelstenen. Deze beslissen dan ook volledig het verloop van het spel, van de uitkomst van je acties tot hoe de uitgebroken ziektes zich gedragen.

Iedere speler heeft een uniek karakter met bijbehorende vaardigheden. Jullie krijgen allemaal een eigen set dobbelstenen die je aan het begin van iedere beurt gooit. Afhankelijk van wat je gooit kun je verschillende acties ondernemen, zoals het vliegen of zeilen tussen verschillende populaties, ziektes in een bepaalde regio behandelen, het verzamelen van monsters voor verder onderzoek of het uitwisselen van informatie met je medespelers.

Gooi jij met je dobbelstenen het team naar de winst?


Pandemic: The Cure – Experimental Meds uitbreiding (2016)


Pandemic: The Cure – Experimental Meds uitbreiding (2016)

In 2016 heeft Z-Man Games een uitbreiding op het opzichzelfstaande spel Pandemic The Cure uitgebracht. Pandemic The Cure – Experimental Meds voegt twee nieuwe uitdagingen toe aan het basisspel Pandemic The Cure, wat je met 2-5 personen kunt spelen.

Waar je in The Cure de wereld rondgereisd hebt om monsters te verzamelen en medicijnen te ontwikkelen tegen de uitgebroken ziektes, worden jullie in The Cure – Experimental Meds geconfronteerd met twee nieuwe uitdagingen. De situatie escaleert in rap tempo: een vijfde paarse ziekte doet zich aan. Deze ziekte vertoont onvoorspelbaar gedrag en leiden tot meer uitbraken en staan in de weg tijdens jullie zoektocht naar een medicijn.

Om deze nieuwe bedreiging tegen te gaan zijn er 8 nieuwe rollen waaruit je kunt kiezen. Iedere rol heeft unieke spel-veranderende vaardigheden met bijbehorende dobbelstenen wat het spel nog gevarieerder maakt. Gecombineerd met 11 nieuwe gebeurteniskaarten worden nieuwe hulpmiddelen aangereikt om iedere bedreiging tegen de mensheid tegen te gaan.


Pandemic: Rapid Response (2019)


Pandemic: Rapid Response (2019)

Het noodlot heeft toegeslagen. De wereld is getroffen door enorme natuurrampen. Om de mensheid te redden is jouw hulp hard nodig in een race tegen de klok.

Pandemic Rapid Response van Z-Man Games is een coöperatief dobbelspel vol spanning. Het doel is om zo snel mogelijk met een vliegtuig levensreddende middelen, zoals voedsel, water en medicijnen te leveren aan getroffen steden wereldwijd. Jij en je medespelers behoren tot de internationale Crisis Response Unit organisatie die humanitaire hulp biedt. Zijn jullie in staat om de mensheid op tijd te redden?

Terwijl nieuwe rampen zich blijven voordoen tikt de tijd weg. Als team moeten jullie snel en gecoördineerd samenwerken en missies voltooien om de mensheid te redden. Gooi dobbelstenen om voorraden te creëren, het vliegtuig te besturen en de levensmiddelen te leveren aan noodlijdende steden. Als jullie de hulpmiddelen op tijd weten te leveren, is de missie geslaagd!

Pandemic Legacy series

De Pandemic Legacy series zijn opzichzelfstaande spellen bedacht door de makers van Pandemic en Risk Legacy. In 2015 is Season 1, de eerste versie van dit op Pandemic geïnspireerde bordspel uitgebracht, die in 2017 een vervolg kreeg met Season 2. Het laatste seizoen, Season 0, is uitgekomen in 2022 en speelt zich af vóór Season 1.


Pandemic Legacy: Season 1 (2015)


Pandemic Legacy: Season 1 (2015)

In Pandemic Legacy Season 1 van Z-Man Games staat de wereld op de rand van de afgrond. In dit opzichzelfstaande spel voor 2-4 spelers probeer je gezamenlijk een wereldwijde ramp te voorkomen.

Het begint simpel. Een virus sterker dan ooit, maar niets wat jullie als getraind ziektebestrijdingsteam niet aankunnen. Maar zodra januari overgaat in februari wordt het virus sterker. Iedere opvolgende maand brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en jouw acties hebben gevolgen voor aankomende periodes.

Gedurende het spel open je verzegelde pakketten, onthul je verborgen informatie en kom je achter geheimen die de wereld op onvoorspelbare manieren veranderen. Personages raken gewond, hele steden raken in paniek en ziektes blijven zich muteren. Iedere nieuwe uitdaging behoeft een nieuwe manier van behandeling. Pas jij je snel genoeg aan, voordat het te laat is?

Pandemic Legacy Season 1 is uitgebracht in een blauwe en een rode versie van de speeldoos. De inhoud van beide versies en het spel zelf is gelijk.


Pandemic Legacy: Season 2 (2017)


Pandemic Legacy: Season 2 (2017)

Pandemic Legacy Season 2 van Z-Man Games is het tweede bordspel voor 2-4 personen uit de epische Legacy-serie. In seizoen 2 ga je gezamenlijk het avontuur aan om de wereld, die 71 jaar geleden bijna ten onder ging, terug te brengen uit de afgrond.

Toen 71 jaar geleden de mensheid door een teisterende plaag bijna ten einde kwam, werd de wereld bijna in z’n geheel verwoest. Drie generaties lang hebben overlevenden gevochten om de wereld en de mensheid in leven te houden. Maar hun inspanningen zijn niet langer voldoende om de mensheid te redden, de wereld rekent op jou!

Om de mensheid niet ten onder te laten gaan is het jullie doel voorraden te verzamelen om de wereld weer op de been te krijgen. Gedurende het spel ontdek je nieuwe grondstoffen en stuit je op geheimen die de loop van de geschiedenis kunnen veranderen. Jullie worden actief tegengewerkt en acties die je uitvoert zullen invloed hebben op toekomstige spellen. Maar wat er ook gebeurt, de mensheid rekent op jou.

Pandemic Legacy Season 2 is, net als het eerste seizoen, uitgebracht in twee kleuren. Er is een gele en een zwarte versie van de speeldoos, waar ook de inhoud van beide versies gelijk is.


Pandemic Legacy: Season 0 (2020)


Pandemic Legacy: Season 0 (2020)

Het langverwachte vervolg op de eerste 2 seizoenen: Pandemic Legacy Season 0 van Z-Man Games. Deze laatste editie van de Legacy-reeks neemt je terug naar 1962 waar je de best bewaarde geheimen van de Koude Oorlog ontdekt.

Het is 1962. De Koude Oorlog is in volle gang en de Sovjet-Unie is een bio-wapen aan het ontwikkelen om de oorlog te stoppen en het Westen te vernietigen. Een eerdere poging om hun ontwikkelde C0dA-virus als wapen in te zetten mislukte. Onlangs heeft de Sovjet-Unie een doorbraak gemaakt met een ander virus, MEDUSA.

Tijdens Pandemic Legacy Seizoen 0 speel je met 2-4 personen in de rol van CIA-agenten die wereldwijd Sovjet-agenten neutraliseren door het voldoen van specifieke missies en het onthullen van geheimen. Jullie doorlopen een 12-maanden durende campagne waarbij zowel successen als tegenslagen invloed hebben op toekomstige spellen. Afhankelijk van jullie gezamenlijke succes gaat het spel verder naar de volgende maand, of dien je deze te herhalen.

Een groot verschil tussen vorige versies uit de Legacy-serie is het interactieve aspect. Tijdens het spelen schrijf je onder andere op spelonderdelen, plak je stickers op kaarten of verscheur je deze. Deze veranderingen zijn permanent en hebben invloed op toekomstige spellen, waarvoor jullie je aan het einde van ieder spel voorbereiden.

Pandemic Legacy Season 1 is uitgebracht in het Nederlands als in het Engels. Ten opzichte van de vorige twee seizoenen heeft dit seizoen maar 1 kleur speeldoos.

Pandemic: System series

De makers van Pandemic hebben vier nieuwe spellen uitgebracht onder de noemer System series:

Deze opzichzelfstaande spellen zijn allen gebaseerd op het originele Pandemic bordspel.


Pandemic: Reign Of Cthulhu (2016)


Pandemic: Reign Of Cthulhu (2016)

In Pandemic Reign Of Cthulhu van Z-Man Games duik je in de wereld van ancient wezens. The Old Ones, oude wezens met bizarre intelligentie zwerven rond in kosmische gevangenissen. Mochten zij ontwaken, zal dit een ketting van waanzin, chaos en vernietiging ontketenen. Een bedreiging voor de mensheid.

Jullie zijn vervloekt met de kennis dat deze slapende wezens bestaan en koste wat kost uitgeroeid moeten worden. Je speelt Reign Of Cthulhu met 2-4 spelers waarin jullie de rol van onderzoekers aannemen. Werk samen om de vier poorten van hel te vergrendelen om te voorkomen dat de aarde overspoeld raakt door Shoggoths-sekteleden. Strijd tegen de 12 Old Ones die de wereldbevolking bedreigen met hun unieke krachten. Hopelijk zijn jullie op tijd om te voorkomen dat Cthulhu ontwaakt en de mensheid te redden!


Pandemic: Iberia (2016)


Pandemic: Iberia (2016)

In Pandemic Iberia van Z-Man Games ga je halverwege de 19e eeuw de strijd aan om vier ziektes te bestrijden in Iberia.

Pandemic Iberia speelt zich af in 1848 waarin 2-5 spelers in de rol kruipen van een verpleegster, spoorwegman, plattelandsdokter en zeeman. Gezamenlijk proberen jullie medicijnen te vinden tegen malaria, tyfus, gele koorts en cholera.

Reis van Barcelona naar Lissabon middels koets, boot of trein om de bevolking van Iberia te helpen. Gedurende het spel worden jullie echter tegengewerkt. Om de verspreiding van deze ziektes te vertragen leggen jullie nieuwe spoorwegen aan en werken jullie hard aan het zuiveren van drinkwater.

Zijn jullie op tijd om de mensheid te redden van deze ziekteplagen? Het spel wordt inclusief twee variaties geleverd die aan het basisspel toegevoegd kunnen worden voor extra variatie en spanning.


Pandemic: Rising Tide (2017)


Pandemic: Rising Tide (2017)

Pandemic Rising Tide van Z-Man Games speelt zich af in Nederland. Stormen razen boven de Noordzee, de zee is wilder dan ooit en overlopende rivieren vormen een groot overstromingsgevaar voor het land. De bevolking groeit en de industriële revolutie staat voor de deur. Zijn jullie als team op tijd om Nederland te redden van een overstroming?

Om te voorkomen dat Nederland met water overspoeld wordt gaan jullie gezamenlijk de strijd tegen de overstroming aan. Bouw dijken om water buiten te houden en havens om tussen verschillende locaties te kunnen reizen. Met het plaatsen van windmolens kunnen jullie water uit overstroomde gebieden pompen. Zijn jullie op tijd om de waterstroom onder controle te houden en Nederland te redden van overstroming?

Pandemic Rising Tide is uitgebracht in een Collectors Edition, zowel in het Engels als in het Nederlands en kan gespeeld worden met 2-5 spelers.


Pandemic: Fall of Rome (2018)


Pandemic: Fall of Rome (2018)

Maak je leger klaar voor de aanval en smeed bondgenootschappen in Pandemic Fall of Rome van Z-Man Games. In deze limited edition, gebaseerd op het originele Pandemic bordspel, verdedig je steden tegen binnenvallende vijanden en doe je er alles aan om het Romeinse Rijk te redden!

Op het hoogtepunt omvatte het Romeinse Rijk een groot grondgebied en was het een voorloper op het gebied van techniek, architectuur, wetenschap, kunst en cultuur. Corruptie en een economische crisis hebben het Rijk echter doen wankelen. Het nu onstabiele Rijk heeft de deuren geopend voor barbaarse stammen die op een agressieve manier de macht proberen te pakken. Burgers, soldaten en bondgenoten moeten zich verenigen om de gezamenlijk vijand uit te roeien en het Romeinse Rijk te beschermen. Zijn jullie sterk genoeg om de vijand te weren en de val van Rome te voorkomen?

Het coöperatieve bordspel Pandemic Fall of Rome is uitgebracht in het Nederlands en het Engels, en kan gespeeld worden met 1 tot 5 personen.


Pandemic speelbord

Terug naar overzicht