Categorie:Gezelschapsspellen

Outlaws spelegels 999 Games

Outlaws: spel waarin alles geoorloofd is

Spelinfo
 • Aantal spelers:2 spelers
 • Speelduur:15 minuten
 • Geschikt voor leeftijd:vanaf 12 jaar
 • Uitgever:999 Games

Outlaws Last Man Standing van 999 Games is een bluf- en deductiespel met unieke eigenschappen voor 2 spelers. De setting van het spel is het wilde westen waar een verkiezingscampagne gaande is. De spelers kruipen in de huid van de twee overgebleven kandidaten die in de race zijn om president te worden. Om Outlaws te winnen, wordt veel gevraagd van je geheugen en tactische vaardigheden.

Outlaws spelregels

Het doel van Outlaws is om uiteindelijk als president uit de buis te komen. Hiervoor moet je slim te werk gaan om je tegenstander een hak te zetten óf te elimineren. Speel je het op de eerlijke, de ietwat oneerlijke of de smerige manier? Alles is geoorloofd! The Game Room neemt de spelregels van het tweepersoonsspel zo goed mogelijk met je door.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 10 karakters onder zijn hoede. Sorteer de karakters in twee groepen op basis van de kleur op de achterzijde (groen en rood) zodat elke speler 10 karakters heeft met eenzelfde kleur. Zet hiervan vervolgens 8 in een rechte lijn met de achterzijde naar de tegenstander toe. Op zo’n manier dat jouw karakters direct tegenover die van de tegenstander staan. De 2 overgebleven karakters worden (open) aan de zijkant gelegd. Deze zone vormt de ‘’saloon’’. Let op, de gouverneur mag NIET in de saloon worden gezet.

Pak nu de 17 fiches uit de doos. Elke speler krijgt 1 kogelfiche en 1 fiche met handboeien. Leg de rest van de fiches gesloten neer en hussel deze goed door elkaar.  Leg nu blind 8 fiches (met de afbeelding naar onder) neer zodat deze een rij vormen tussen de kaarten met karakters. Er komen dus 8 fiches in een lijnrechte rij te liggen! De resterende fiches vormen een stapel. Leg de stapel naast de losse fiches neer. Tot slot krijgt elke speler 3 ‘’headline fiches’’ en mogen de spelers onderling bepalen wie het spel begint.

Tip: de karakterfiches dienen als geheugensteuntjes. Deze kun je voor je neerleggen om te onthouden hoe de karakters van je tegenstander opgesteld staan.

Spelverloop

Ben je aan de beurt. dan kun je één van de 4 mogelijke handelingen uitvoeren:

 1. Karakters omwisselen - je mag twee van de karakters die je voor je hebt kiezen en blind omwisselen. Je mag ook één van de karakters uit de saloon nemen en deze verwisselen met een karakter uit je rij.
 2. Fiches bekijken - draai één eigen karakter om zodat deze zichtbaar wordt voor de tegenstander en bekijk het fiche dat hiervoor ligt. Draai vervolgens het karakter weer om. 
 3. Fiches pakken - draai één eigen karakter om naar de tegenstander toe. Vervolgens moet je raden wat voor fiche vóór dit karakter ligt. Pas als je het goed geraden hebt, is dit fiche van jou. De andere fiches schuif je door zodat de lege plek weer gevuld wordt. Pak een nieuw fiche van de stapel om de rest van de rij aan te vullen. Bij een foute gok, dan leg je ‘m terug. In beide scenario’s draai je tot slot het karakter weer zodat deze niet meer zichtbaar is voor de tegenspeler.
 4. Karaktereigenschap gebruiken - toon je karakter en gebruik de unieke eigenschap van dit karakter. Heb je bijvoorbeeld de verkoper? Dan kun je fiches omwisselen.

Regels voor het pakken van fiches

Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er enkele regels met betrekking tot het pakken van fiches. We zetten ze voor je op een rij:

 • Bluffiches mogen nooit gepakt worden
 • Stemfiches mogen door elk karakter genomen worden, behalve door de gouverneur
 • Kogelfiches zijn uitsluitend voor de huurmoordenaar bedoeld
 • Het fiche met handboeien mag uitsluitend door de sheriff worden gepakt
 • Het verkiezingsfiche mag enkel gepakt worden door de gouverneur

Einde van het spel

Wanneer loopt het spel ten einde? Bij Outlaws zijn er 3 manieren om te winnen:

 1. De eerlijke manier: je wint het spel automatisch indien je als gouverneur het verkiezingsfiche te pakken hebt én daarbij  meer stemfiches in kas hebt dan je tegenstander.
 2. De oneerlijke manier: weet je als als huurmoordenaar de gouverneur neer te schieten? Dan is de winst voor jou, mits de sheriff NIET naast de gouverneur staat. Anders wordt je gearresteerd en gaat de winst aan je voorbij.
 3. De smerige manier: je wint het spel als je als sheriff de huurmoordenaar weet te arresteren en de dominee dit niet tegenhoudt.

Outlaws spelen met 3 of 4 personen

Outlaws Last Man Standing van 999 Games is in principe een spel voor 2 personen. Máár, met twee exemplaren van het spel kun je Outlaws ook met 3 of 4 mensen spelen. Op deze manier wordt de verkiezingsstrijd nóg explosiever. De opstelling moet voor de 3 & 4-personen spelmodus iets aangepast worden. Zo heeft het speelveld met 4 spelers de vorm van een kruis, waar bij 2 spelers de karakterkaartjes lijnrecht tegenover elkaar staan. Verder zijn de spelregels nagenoeg hetzelfde.