In het creatieve partyspel Muse probeer je als team op basis van de aanwijzing van een "muze" de juiste kaart te kiezen. Het wordt gezien als een listig spel waarbij je op creatieve wijze je tegenstanders moet omzeilen. Muse is geschikt voor grote groepen (tot 12 personen), maar kun je ook prima met z’n tweeën spelen. De uitgever 999 Games werd met dit fantasy-achtige partyspel genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018.
Muse spelregels
De spelregels van Muse passen op één A4’tje. We verwachten ook eigenlijk niet anders bij een spel in de categorie ‘partygame’. Het doel van het spel is om de meeste ‘meesterwerken’ te verzamelen. Het team (of ‘de speler’ als je met z’n tweeën speelt) dat als eerste 5 meesterwerken heeft verzameld, wint het spel. The Game Room neemt de spelregels van Muse zo goed mogelijk met je door.
Voorbereiding
Het leuke aan Muse is, is dat je haast direct van start kunt. Veel voorbereiding is namelijk niet nodig! Het kaartspelletje wordt in teams gespeeld. Maak daarom twee of drie teams van een zo gelijk mogelijk aantal spelers. Schud alle 84 grote meesterwerkkaarten en maak hier een gedekte stapel van. Doe hetzelfde met de 32 inspiratiekaarten. Volgens de officiële handleiding mag het team met de jongste speler beginnen.
Het spelverloop van Muse
De leden van het team dat aan de beurt is, kiezen één van hen als muze. Vervolgens trekt het team links van hen 6 meesterwerkkaarten en 2 inspiratiekaarten. Uit deze selectie kiest dit team 1 meesterwerkkaart en 1 inspiratiekaart (met de hints). Deze kaarten geef je aan de muze van het team dat nu aan de beurt is. Het is raadzaam om voor een hint en meesterwerk te kiezen die op het eerste oog lastig met elkaar te rijmen zijn. Je wilt immers niet dat het andere team erin slaagt om de meesterwerkkaart goed te raden.
‘Hints’ spelen om het meesterwerk te raden
De muze houdt de meesterwerkkaart geheim voor zijn teamgenoten. De inspiratiekaart mag daarentegen wél getoond worden. De muze moet nu één aanwijzing bedenken (met betrekking tot de inspiratiekaart) om ervoor te zorgen dat de teamleden het meesterwerk goed raden. Een voorbeeld: op de inspiratiekaart staat ‘’noem een gepubliceerd boek’’. Het meesterwerk is een varend schip met badeendjes. In dit geval probeert de muze een boek te noemen die betrekking heeft op het plaatje.
Helemaal blind raden hoeft natuurlijk niet. Het desbetreffende meesterwerk gaat terug naar de tegenpartij. Het team dat het meesterwerk aan de muze heeft overhandigt, schud deze met de overige 5 meesterwerkkaarten. Deze komen allemaal open op tafel. Nu heeft het team dat aan de beurt is een keuze uit 6 kaarten. Het is aan hen om te raden welk meesterwerk de muze zojuist in handen heeft gekregen. Het gokje moet in één keer goed gebeuren. Meer kansen krijg je niet! Overleggen met elkaar (m.u.v. de muze) is toegestaan. Er zijn nu twee uitkomsten mogelijk:
- Meesterwerk goed geraden - het team met de muze krijgt de kaart in zijn bezit
- Meesterwerk onjuist geraden - het team dat de opdracht gaf, krijgt de kaart
Aan het einde van de beurt leg je alle gebruikte kaarten op een aflegstapel. Nu is het volgende team aan de beurt. Speel met de klok mee,
Einde van het spel
Bij Muse geen ingewikkelde puntentelling of ander gedoe. Het team dat als eerste 5 meesterwerken heeft verzameld, wint het spel!