The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Spelregels Monopoly Junior Hasbro

Monopoly junior

Het kinderspel Monopoly Junior van Hasbro is geschikt voor jonge vastgoedondernemers vanaf 5 jaar. Wie int het meeste geld?

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Kinderspellen

Spelregels


Van het welbekende vastgoedspel Monopoly is ook een junior versie uitgebracht. Dit spel heeft een kleiner spelbord dan de originele versie. De stations, nutsbedrijven en de huizen/hotels zijn weggelaten. Ook zij de geldbedragen van de bankbiljetten een stuk lager. Door deze aanpassingen zijn de spelregels eenvoudiger te begrijpen voor jonge kinderen. Monopoly junior is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 5 jaar.

Monopoly junior spelregels

Net als bij de originele versie van Monopoly, is het doel om te eindigen als rijkste speler. Laten we stap voor stap kijken naar de spelregels van Monopoly junior!

Voorbereiding

Leg het spelbord midden op tafel en laat iedereen een pion kiezen. Deze zet je op START. Pak vervolgens de 12 verkocht-bordjes die bij jouw eigen pion horen en leg deze open voor je neer. Schud alle Kans-kaarten goed door elkaar en leg deze gedekt neer op de daarvoor bestemde plek op het bord. Iedereen krijgt wat startkapitaal mee om te kunnen spelen. De verdeling van het geld is als volgt:

  • Spel met 2 spelers: 20M per speler
  • Spel met 3 spelers: 18M per speler
  • Spel met 4 spelers: 16M per speler

Het spelverloop

De jongste speler mag beginnen. Speel vervolgens met de klok mee. Degene die aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen. Verplaats de eigen pion hetzelfde aantal vakjes vooruit als het aantal ogen op de dobbelsteen. Er zijn nu twee situaties mogelijk:

Je komt op een onverkocht vakje - in dit geval moet je dit vakje kopen. Ook als je deze eigenlijk helemaal niet wil hebben. Betaal het op het vakje aangegeven bedrag aan de bank. Leg vervolgens een van jouw verkocht-bordjes op de gekleurde rand aan de bovenkant van het vakje. Heb je niet genoeg geld op zak om het vakje te kopen? Dan ben je helaas failliet en stopt het spel direct.

Je komt op een verkocht vakje - in dit geval moet je de eigenaar huur betalen. De huur is het bedrag dat op het vakje staat. Is het vakje reeds in eigen bezit, dan doe je niets. Indien je niet genoeg geld hebt om de huur te betalen, ben je failliet en eindigt het spel. Let op, als een speler beide vakjes van dezelfde kleur heeft, bedraagt de huur 2 x het bedrag dat op het vakje staat aangegeven. Heeft een speler een straat, dan worden dus géén huizen of hotels gebouwd zoals bij Monopoly Original het geval is. 

Bijzondere vakjes

Geen nutsbedrijven en stations dus op het speelveld van Monopoly junior. De overige speciale vakjes zijn qua vormgeving wel identiek aan de originele versie. Bij de bijzondere bordvakjes moet je het volgende doen:

START -  elke keer dat je op of over START komt, krijg je 2M! Altijd fijn als je banksaldo weer een beetje gespekt wordt.

Kans - pak de bovenste Kans-kaart, lees deze hardop voor en voer de handeling uit die op het kaartje staat. Gebruikte kaarten stop je onderaan de stapel terug.

Ga naar de gevangenis - kom je op dit vakje, dan moet je helaas direct de gevangenis in! Om uit de gevangenis te komen, betaal je aan het begin van je volgende beurt 1M óf je gebruikt de kaart met ‘Verlaat de gevangenis zonder betalen’. Goed om te weten: je kunt in de gevangenis gewoon huur innen.

Slechts op bezoek - op dit vakje hoef je niets te doen. Je bent slechts op bezoek bij ‘zware’ criminelen.

Vrij parkeren - op dit vakje hoef je niets te doen. Je ontvangt helaas geen stapels geld wat bij Monopoly Original wel het geval kan zijn.

Het spel afronden

Het spel komt ten einde indien een speler niet voldoende geld heeft om huur te betalen, een vakje te kopen of een boete van een Kanskaart te betalen. De overige spelers die wél nog geld in kas hebben, tellen hun geld. De speler met het meeste geld, wint Monopoly junior! Bij gelijkspel wordt de waarde van de eigen gekochte vakjes opgeteld bij het totale geldbedrag wat spelers in kas hebben.

Monopoly junior spelregels (PDF)

Eigenschappen


Complexiteit
3

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd